Runde 27: FCN-FCK – Mast mester med muligheder

Topkampen i Farum var intens men chancefattig, med udeholdet som spilstyrende og blev ikke overraskende afgjort på dødbolde.

FC Nordsjælland var i forhold til tidligere kampe uden Uffe Bech (frasorteret som mod Horsens) og Kasper Lorentzen (skadet siden februar) og havde tre ændringer i startopstillingen i forhold til 2-0 sejren i Horsens. Mario Ticinovic spillede højrebackpositionen, hvilket skubbede Mark Gundelach længere frem på banen. På midten var Anders Christiansen tilbage ved siden af Nicolai Stokholm, og Søren Christensen spillede igen 10’er bag Morten Nordstrand. Ud røg U19 talentet Emiliano Marcondes samt Lasse Petry. Conor O´Brien startede for anden kamp i træk på bænken.

Vicemestrene fra København havde to ændringer fra 1-1 kampen mod OB. Nicolai Jørgensen var tilbage fra karantæne, hvilket skubbede Rurik Gislason ud af startformationen, som også var ny.

Som i 4-1 sejren over Nordsjælland i Parken i december stillede FCK op i en 4-4-2 med diamant på midtbanen, hvor Nicolai Jørgensen lå som den offensive kraft bag de to angribere Santin og Cornelius. Den snævre midtbane bestod af Thomas Kristensen (TK) centralt, Delaney til venstre og Claudemir til højre. Udeholdet havde Christian Bolanos på bænken.

FC Nordsjælland spillede som sædvanligt med høj forsvarslinje, hvilket vil sige omkring midtercirkelbuen på egen banehalvdel. Fremme lå Nordstrand og satte presset i gang, mens Søren Christensen og især Nicolai Stokholm på skift forsøgte at genere Delaney, TK og Claudemir.

Offensivt havde hjemmeholdet kun få gode perioder i den første halvdel af kampen, udover Patrick Mtiligas udlignende mål i det syvende minut og Nordstrand føringshovedstød efter et frisparksindlæg. Udeholdets pres var højt og effektivt. Alle målspark blev lukket ned og alle tilbagelægninger jagtet, og der skulle gå 14 minutter før det lykkes FCN at få kontrol på egne positioner og afleveringer og kombinere sig ud af presset fra FCK’s stærkt sideforskydende smalle midtbane. Hjemmeholdets offensive profil Joshua John havde først sin første rigtige aktion efter 24 minutter.

Stærkt spillende Ivan Runje havde dog styr på defensiven og var også arkitekt bag halvlegens største chance, da han flot spillede Mark Gundelach fri på kanten, hvilket førte til Morten Nordstrands afslutning over mål. Samme service til Gundelach gav FCN’s anfører Nicolaj Stokholm efter 35.minutter, men det var de eneste to gange, hvor det lykkedes for hjemmeholdet at true gæsterne med dybdeløb. Flere fejlafleveringer, boldtab og manglende forudseenhed gav initiativet til FCK.

I anden halvleg blev trykket fra gæsterne mere markant og angrebene var få mod Kim Christensen. Især i den første halve time af anden halvleg.

Stokholm fører bold frem. Kanter går ind. Nordstrand falder ned i banen.

Stokholm fører bold frem. Kanter går ind. Nordstrand falder ned i banen.

Typisk FCN-angreb

Anden halvlegs bedste Nordsjælland-angreb var dog ved at give dem føring på 3-2 efter 73 minutters spil.

Nikolai Stokholm får uforstyrret bolden fra Okore, da Vetokele ikke er kommet tilbage på plads efter en aktion (se billede).

FCN-spillerne finder som altid positioner mellem linjerne, og Morten Nordstrand falder smart ned i banen, mens Joshua John og Mark Gundelach søger ind centralt som “falske wings”. Johns position beskæftiger Stadsgaard, og Jakobsen kommer i tvivl, om han skal skubbe helt op på Nordstrand. Derfor står nordsjællandangriberen uden modstander i ryggen, som FCK’erne ellers havde praktiseret det meste af kampen.

Nordstrand som falsk 9'er. Søren C. med løb bag om ryggen på TK. Gundelach som spydspids

Nordstrand som falsk 9’er. Søren C. med løb bag om ryggen på TK. Gundelach som spydspids

Da Lasse Petry samtidig søger ind i banen, åbner der sig en kanal op, og Stokholm kan spille Nordstrand fri mellem FCK’s midtbane- og bagkæde.

Søren Christensens løb som tredjemand i angrebet bagom ryggen på TK, fører til Gundelachs skudforsøg som Kim Christensen flot redder.

Bagud 3-2 satsede hjemmeholdet i de sidste minutter med både Runje og Okore som angribere, mens Petry spillede central stopper i en bagkæde med tre.

 

 

 

Konklusion

FC København dominerede duellerne og spillet, men det var mestrene fra FC Nordsjælland som havde kampens største chancer. Tre ud af fem mål faldt efter dødbolde.

FCK-målene til 2-2 og 3-2 havde begge Jores Okore som uheldig oplægger, men tilfældigheder opstår oftere, når et hold trykker kontinuerligt på, som udeholdet gjorde. Marginaler vindes med indsats, vilje og overskud.

FCK-midtbanen var dygtigere end modstanderne til at sætte aggressivt tryk på boldholderen samt sørge for både støtte og sikring i presset. Høj forsvarslinje, men med kontrol over eget bagrum. Derfor fandt “Tigrene” aldrig ro, også fordi de fleste nedfaldsbolde og returbolde blev samlet op af en hvidbluset.

Statistik fra superliga.dk: FCN-FCK

Boldbesiddelse: 45%-55%

Skud: 12-15

Chancer: 9-11

Indlæg: 17-17

Sammenligninger

Nicolai Stokholm: 47 afleveringer, boldaktioner 54, 11 bolde vundet, succesfulde afleveringer 85% – TK 83%

Thomas Kristensen: 71 afleveringer, boldaktioner 76, 20 bolde vundet, succesfulde afleveringer 83%

Jores Okore: Afleveringer 27, Succesfulde afleveringer 96%, Bolde vundet 14, boldaktioner 34

Ragnar Sigurdsson: Afleveringer 51, Succesfulde afleveringer 80%, Bolde vundet 16, boldaktioner 58