DBU Pokalen – EFB dominerer spil men marginaler imod Brøndby

Der stod meget på spil i returkampen i DBU Pokalen på Blue Water Arena i Esbjerg efter 1-1 i det første opgør.

Især for udeholdet, som spiller under presset fra en truende konkurs, hvor en pokalfinale ville være et incitament for potentielle investorer. En titel ville været et livgivende lys i mørket og et håb for en fremtid.

To spillestil mødes. Både i defensiv og offensiv tilgang. Højt pres mod lavt pres. Unge EFB med kombinationer langs jorden mens mere erfarne BIF meget mere søgte det direkte spil hen over midtbanen.

Meget symptomatisk for en kamp, hvor begge hold var mere bange for at tabe end at turde satse på at vinde, var det dødbolde, tilfældigheder efter direkte spil og personlige fejl som blev afgørende.

Esbjergs Jonas Knudsen fik afgørende rolle i begge ender af banen.

Opstilling

Det stribede hjemmehold havde skiftet en spiller i forhold til 4-0 sejren over Randers FC. Vice-anfører Hans Henrik Andreasen var med i stedet for Martin Bergvold. Brøndby havde Patrick Da Silva og Jens Stryger Larsen med igen i startformationen. Begge havde karantæne i 0-3 fiaskoen mod SønderjyskE.

Jyderne havde med deres faste 4-4-2/4-4-1-1-formation intentioner om at presse og søge bolderobringer højt på banen, modsat Brøndby (4-2-3-1) som lod den enlige angriber Simon Makienok starte sit pres få meter inde på Esbjergs bane og ofte havde midtbanespillere ned i bagkæden ved esbjergensiske indlæg.

Også offensivt var forskellen tydelige. Jyderne søgte småspillet og flade kombinationer mellem Brøndbys kæder. Variationen var en diagonal i retningen mod Toutouh på venstrekanten. Ellers søgte EFB overtalssituationer ved at have to kanter og en angriber i samme side.

Modsat søgte Brøndby med stor konsekvens de direkte bolde henover midtbanen og helst i rummet bag Esbjergs bagkæde, hvor Brøndbymidtbanen kom susende.

Auri Skabalius havde især set en fordel i duellen mellem Dennis Rommedahl og Esbjergs venstre back Jonas Knudsen.

Første halvleg

Det var også i denne side af banen at det meste spil opstod før pausen. Hjemmeholdet tiltvang sig helt fra begyndelsessparket initiativet, og Jonas Knudsen fik masser af plads til mange indlæg. Ingen med kvalitet.

Kun Arnor Smarasons kiksede spark efter otte minutter og Martin Braithwaites brysttæmning og efterfølgende flade skud forbi Tørnes’ mål lignede chancer.

Omvendt var udeholdets spil nervøst og febrilsk, indtil anføreren viste klasse efter 21. Minutters spil.

Det lignede en indøvet detalje fra træning, men Dennis Rommedahls tidligt startede løb allerede på Dario Dumic’ vækspark fra forsvaret var i hvert fald forskellen på en tabt bold og så det, som det blev: En friløber på Mikkel Thygesens hovedstøds-forlængning. Lobbet fra Rommedahl henover Lukas Hradecky var mindst lige så godt som selve løbet.

Føringen kunne og burde have været fordoblet ved samme direkte metode senere i halvlegen. Rommedahl brændte identisk chance alene med Hradecky efter Albrechtsens vækspark, mens Simon Makienok blev frataget en friløber på en fejlagtig offside-kendelse, da pasningsstærke Da Silva sendte endnu en bold over det fremløbende Esbjerg-hold. Jonas Knudsens position gjorde Makienok onside.

Esbjerg havde meget spil men den normale stærke højreside med Ankersenbrødrene blev lukket ned af Stryger Larsen og Da Silva. 

Anden halvleg

Sideskift tog hjemmeholdet meget bogstaveligt. For pludselig foregik langt det meste af Esbjergs spil i højersiden, men kvaliteten i indlæggene blev kun løftet en anelse af den grund.

Derimod var det første kvarter en god periode for udeholdet som havde flere gode omstillinger og indlæg. Godt hjulpet af løbestærke Frederik Holst og selvopofrende Mikkel Thygesen.

Kampens forløb skiftede efter Rommedahls udskiftning efter en lille time. Esbjergs Jesper Lange headede på overliggeren. En chance der opstod efter en tilfældig clearing fra Kian Hansen som Martin Braithwaite kunne sprinte sig frem til.

BIF-taktik: Endnu en bold i Esbjergs bagrum. Men Holst kikser sin afslutning til potentielle 2-0

BIF-taktik: Endnu en bold i Esbjergs bagrum. Men Holst kikser sin afslutning til potentielle 2-0

Det gav mere tro og blev startskuddet til en Esbjerg-dominans i resten af kampen.

Esbjergs forreste bevægede sig meget rundt på banen, hvilket gav Esbjerg masser af spil. Ofte med to kanter i samme side.

Alligevel kunne og burde Frederik Holst have scoret til 2-0 midt i halvlegen, da Jonas Knudsen igen var uopmærksom. Endnu et eksempel på, hvad Brøndby allerhelst ville: En bold i dybden (se billede). Men Da Silvas fine fremlægning kunne Holst ikke udnytte.

Men bedst som kampen syntes afgjort, blev en dødbold og en enkeltmandspræstation kampafgørende.

Et Ankersen-bandespil i højre side blev bremset af tre Brøndby-spillere, og det efterfølgende flade indkast fra Jonas Knudsen forvandlede hjemmeholdets Martin Braithwaite til en flot udligning efter lårtæmning og imponerende flugter. På en dag, hvor Esbjerg-spillet ikke førte til mere end 1 oplagt chance, så var det belejligt, at en individualist kunne gøre en forskel på en halv chance.

I den forlængede spilletid fortsatte hjemmeholdet med at have megen possession, men stadig uden at tilspille sig nævneværdige chancer.

Men i det 103. Minut bliver kampen reelt afgjort på et flot angreb fra hjemmeholdet. På få sekunder spiller Esbjerg sig fra en position på egen banehalvdel i højre side via Lange, Braithwaite og Bergvold til et indlæg fra Jonas Knudsen i venstre angrebsside. Her lader Brøndbys defensive midtbanespiller Jan Kristiansen sig suge med ud i siden, hvilket efterlader Dumic, Albrechtsen og Da Silva med fire Esbjerg-spillere i feltet. Og da Randrup bakker og lader indlægget komme, så kan Braithwaite kynisk sparke den hoppende bold i nettet.

Kampens bedste angreb.

Selvom Auri satser med en 3-5-2/3-3-4 til sidst, så er det Esbjerg som scorer kampens sidste mål til 3-1 efter et tredobbelt koks i Brøndbyforsvaret.

Konklusion

Brøndby startede forsigtigt og scorede i holdets dårligste periode i første halvleg ,men burde derefter have lukket opgøret. Marginalerne går dog imod holdet fra Vestegnen. Omvendt havde Esbjerg det svært og måtte have brug for en enkeltmandspræstation for overhovedet at komme i forlænget spilletid.

Her vandt jyderne dog fortjent, da de var holdet med flest kræfter og tro på egne evner.