Real Madrid vinder i Dortmund?

Real Madrids træner, José Mourinho har selvsikkert offentliggjort sin startformation før Champions League-semifinalen mod Dortmund.

På pressemødet i den anden lejr, skulle det mest have handlet om Real Madrid. Men så erobrede en anden nyhed dagsordnen i løbet af dagen.

“Dem, som har villet forstyrre os op til denne kamp, kommer ikke til at lykkes.”

Jürgen Klopp var arrig og undrende over tidspunktet for lanceringen af “århundredstalentet” Mario Götzes overgang til sommer til rivalerne fra Bayern München. Men vred på en selvtillidsfuld måde.

Dortmund – “Echte Liebe”

Og tro på egne evner, kan succestræneren tillade sig at have, for han er en innovativ leder og arkitekten bag en klubkultur og en spillestil, som har inspireret et halvt Fodboldeuropa. Et kollektiv med en plan, som kan prale af titler. Bundesligamester i 2011 og også i 2012, hvor de gul-sorte også daskede storebror og rekordmestrene fra Bayern München med 5-2 i pokalfinalen. Tag den!

Men 2012 var også året, hvor Klopps mandskab kiksede i Champions League. En sidsteplads i gruppespillet efter Arsenal, Marseille og Olympiacos var en lærerig oplevelse.

Et år senere er billedet omvendt. Bayern løb overlegent med den nationale titel, men Dortmund har fundet formlen i Europa, hvor de som det eneste hold er kommet ubesejret til semifinalen. Blandt andet efter hjemmesejr og uafgjort på Bernabeu mod aftnens mægtige modstander fra Madrid.

Opspil fra Dortmund som fører til straffespark

Eksempel fra en kamp mod FC Nürnberg: Typisk Dortmund-angreb, hvor backer skaber bredde og de fire forreste bevæger sig frit omkring. Men i forhold til hinandens positioner

I Bundesligaen er Dortmund oftest boldbesiddende og dominerende og må spille med stor tålmodighed, men mod de store hold i Europa, har taktikken været en anden. Efter at have haft mest boldbesiddelse i 5 af 6 europæiske kampe i sidste sæsons mesterholdsturnering, uden succes, så har tyskerne stået dybere i banen i 2012/2013, overladt majoriteten af boldbesiddelsen til modstanderne (som også var dygtigere hold end modstanderne fra 2011/2012) og spillet mere på omstillinger. Dortmund har udnyttet deres outsider-rolle til perfektion. Straks værre var det i kvartfinalen mod Malaga, hvor forventningspresset som favorit næsten slog holdet ud af turneringen.

Taktisk, er det genpresset, som Dortmund bedst kendes for. En spillestil som er skabt til at begejstre de 80.000 tilskuere (europarekord) på Signal Iduna Park.

Men genpres er kun effektivt, når et hold evner at stå højt på banen, og det tør Hummels og kompagni. Klopps regel for holdets kompakthed er, at der maksimalt må være 34 skridt fra Hummels til Lewandowski.

Når bolden tabes, går den vilde men koordinerede jagt ind på at erobre bolden tilbage. Som piratfisk i vandet forsvarer tyskerne sig fremadrettet, i modsætning til de fleste hold som presser individuelt eller løber hjem mod eget mål for at skærme og regruppere sig. Genpres er mere en tankegang end positionstaktik, men instinkterne kan og skal trænes.

Offensivt har Dortmund våben over alt på banen, men det er superangriberen, polske Robert Lewandowski, som skaber de fleste jubelscener. Han scorer over 30% af alle Dortmund-mål, selvom han langt fra er en statisk boksspiller. Også defensivt bidrager han med kvantitet og kvalitet som første presspiller, der sjældent giver modstanderne rum til upresset at spille bolden fremad.

På venstrekanten har 17 millioners-euro-manden Marco Reus givet holdet en ny dimension. Han er lynhurtig og er faldet forbavsende let ind i Dortmund-systemet. Ofte ligger han som den forreste spiller centralt i banen, når Lewandowski søger nye rum, men han henter også gerne bolden på egen halvdel. Sammen med 10’eren Mario Götze giver han en dødbringende trussel både i kombinationsspillet som i omstillingsspillet. Læg mærke til de mange dybdeløb og sammenhængen mellem de to gutter, men også fra backerne Marcel Schmelzer og Lukas Piszczek, som ikke siger nej til en ekstra sprint op langs sidelinjen.

På dødbolde har Dortmund også vist sig stærke. Især i 1/8-finalerne mod Shakhtar Donetsk blev det afgørende med et mål efter hjørnespark i hver kamp. Hummels og Santana var klar med hovedet.

Nu gælder det Real Madrid igen, og mon ikke Dortmund vil bruge den samme taktik som rivalerne fra München brugte mod FC Barcelona?

Da Dortmund og Madrid mødte hinanden i gruppespillet, overlod Klopps knægte bolden til Mourinhos mandskab, som havde henholdsvis 57% (i Dortmund) og 64% (i Madrid) af spillet.

Tyskerne, tror jeg, først vil sætte pres på spanierne omkring midterlinjen og ved bolderobringer søge at udnytte den plads, som især en offensiv Ronaldo efterlader i Madrids venstre side. Netop den side, hvor Dortmund har den mest offensive back i Piszczek. En interessant kamp i kampen, som kan gå begge veje. For hvem dækker Ronaldo ved et boldtab, når Piszczek er taget på togt?

Real Madrid – Tredje gang er lykkens gang?

Spiller Di Maria? Bliver det Sven Bender eller Nuri Sahin?

Spiller Di Maria? Bliver det Sven Bender eller Nuri Sahin?

José Mourinho har haft sine udfordringer gennem tiden i Madrid, og det havde succestræneren også, da han skulle vælge sin trup til turen til Ruhr-distriktet.

Venstrebacken Marcelo og altmuligmanden Michael Essien er muskelskadede, og Karim Benzema fik problemer og måtte udgå i weekendens 3-1 sejr over Real Betis. En kamp hvor Luka Modric ikke spillede grundet sin lårskade, og hvor Sami Khedira (fridag) og Xabi Alonso (karantæne) ikke var involveret. Tirsdag blev Angel Di Maria far, hvilket sætter ham i en “følelsesmæssig situation”. Derudover er Alvaro Arbeloa i karantæne i den første semifinale.

Men så er det godt, at bænken er bred, og stjernen er i topform.

Ronaldo scorer 37% af Madrids mål i La Liga, men næsten halvdelen af kongeklubbens mål i Champions League, hvor han er turneringens topscorer med 11 mål. Meget ansvar hviler på den 28-årige portugisers hoved og fødder.

Defensivt taktisk brækker Madrid mange gange over i en forsvarende og en skærmende del. Hverken Ronaldo, Özil eller Higuain arbejder nær så hårdt defensivt eller med samme aggressivitet sammenlignet med deres tyske angrebspendanter. Her er Madrid sårbare.

Det viser sig også i statistikken. Mourinho har altid været kendt for at have styr på det defensive, men i Champions League har holdet lukket 1,4 mål ind i snit per kamp, hvilket er dårligst af semifinalisterne. Især præstationen i Istanbul var bekymrende. Hele 45% flere mål i snit, scores der på Lopez/Casillas i Champions League sammenlignet med La Liga.

Men når “de hvide” folder sig ud i det offensive, kan de skabe chancer mod alle. Og score mod alle. Her snitter holdet med 2,3 mål i Champions League mere end Dortmund (1,9).

Det er Mourinhos tredje Champions League-semifinale i træk med Real Madrid, og alle i klubben taler om “La Decima“. Den magiske tiende Mesterholdstitel. De første fem blev vundet fra 1955-1960 (9 finaler i turneringens første 12 år), og den seneste i 2002. Kun reserve-(!)-målmand Iker Casillas er tilbage fra den oplevelse.

Konklusion

At beskrive styrkeforholdet mellem klubberne Dortmund og Real Madrid gøres tydeligst ved at pege på, at det er spanierne, der køber ind hos tyskerne.

Real Madrid er verdens rigeste klub, og det fornægter sig heller ikke både på og uden for banen. Groft sagt: Kongeklubben køber sig til de bedste spillere (med ganske få undtagelser), hvorimod en større del af Dortmunds trup er skabt med egne spillere (med udenlandske undtagelser samt Reus og Hummels).

Logisk set burde Madrid vinde langt flere opgør, end de taber mod Dortmund, men sådan fungerer sporten jo ikke.

Det bliver derfor spændende at følge, hvordan Mario Götze-sagen påvirker både spillere og tilskuere på BVB-Stadium. Det er en vigtig ubekendt faktor, som kan få stor indflydelse på resultatet.

Jeg tror på et lige opgør i aften, hvor Dortmund sagtens kan gå hen og udnytte de svagheder, spaniernes forsvar har udvist. Hvor er der megen sympatisk kvalitet hos tyskerne. Klopp kan med fordel bruge de undertippedes mentalitet til at motivere sine spillere: “Vi kan kun overraske”.

Men en forskel fra de to holds opgør i gruppespillet og til semifinalen i aften er, at Sami Khedira er med for Madrid denne gang. Tyskeren stabiliserer “Los Merengues” midtbane.

Madrid kommer til at have bolden mest, men derudover tror jeg, at Madrids offensive kvaliteter vil skinne igennem over to kampe. Individuelt har den spanske storklub mere at skyde med.

Ronaldo mod Piszczek er et glimrende match for madrilenerne. Di Maria mod Schmelzer er heller ikke værst, midtbaneduoen Alonso-Khedira overtrumfer Gündogan-Bender, og så er playmakeren Mesut Özil en bedre og mere komplet spiller end Mario Götze. Omend knap så målfarlig.

Mit tip for i aften: 1-2