Arme Armenien

“Haya-stan, Haya-stan…”

Armenien

“Haya-stan”

Kom så Armenien lyder tilråbet, når de nationale fodboldhelte spiller op til dribling og skud i hovedstaden Yerevan.

Men der har ikke været meget at juble over på fodboldbanen siden sejren over Malta i september 2012.

En skuffelse har det været, især på grund af de takter som holdet viste i kvalifikationsgruppen mod EM i 2012.

Et fodboldland med fokus på ungdommen

Op mod syv millioner armenere eller efterkommere bor efter sigende uden for Armenien. Blandt andre André Agassi, Alain Boghossian og Yuri Djorkaeff. Det faktum gjorde, at Jan Poulsen i sin tid som træner satte en jagt på “udenlandske” armenere i gang, og derfor findes for eksempel moldaviskfødte Artem Khachaturov, “tyrkiske” Aras Özbilliz og amerikanske “Yura Movsisyan” i dag på landsholdet.

Det første kristne land i Europa, kalder armenerne sig (1), men denne tætte forbindelse til det guddommelige har ikke smittet af på grønsværen.

Yerevan er også den boldmæssige hovedstad, og FC Pyunik vandt da også mesterskabet fra 2001 og 2010. i høj grad på grund af støtten fra oligarken Ruben Hayrapetyan, som både investerede mange penge i klubben men også angiveligt sørgede for, at resultaterne “ordnede” sig (1). Han er nu præsident for det armenske fodboldforbund, og manden som fyrede Jan B. Poulsen, da den danske træner ikke ville sætte en af præsidentens favoritspillere på holdet (1).

I 2013 var det dog Shirak FC fra Armeniens næststørste by Gyumri som med fem afrikanske profiler i startopstillingen tog mesterskabet, og FC Pyunik, som i 2012/2013 opererede med en gennemsnitsalder i truppen på under 20 år, måtte nøjes med sejren i pokalfinalen.

Men de armenske klubber er internationalt set nogle miniputter, hvilket læses af UEFA’s rangliste for klubhold, hvor Armenien ligger en plads foran Færøerne som nummer 50.

Alle nationens dygtigste spillere er flyttet til større ligaer som den russiske eller den ukrainske. Kun en håndfuld unge landsholdsaktuelle spiller stadig i den 8-hold store lokale liga “Bardsragujn chumb“.

Arme Armenien?

A-landsholdet præsterer som nævnt ikke som forventet på trods af, at der ellers har været kontinuitet på trænerposten siden 2009, hvor fyringen af Jan B. Poulsens gjorde, at danskerens assistent blev forfremmet til cheftræner.

Han hedder Vardan Minasyan og er jævnaldrende med denne skribent.

I truppen mod Danmark skal vi holde øje med følgende spillere.

På mål står Minasyans tidligere holdkammerat, 38 årige Roman Berezovsky. Han spiller til daglig i russiske Dynamo Moskva og er en høj og robust karl, som ikke kan klandres for Armeniens placering i kvalifikationspuljen. En stærk målmand. Se redningen på Andrea Pirlos frispark.

I forsvaret har armenerne skiftet en del rundt.

David Manoyan og Gevorg Ghazaryan kan også komme i spil på venstre fløj eller centralt

David Manoyan og Gevorg Ghazaryan kan også komme i spil på venstre fløj eller centralt

Den mest faste bestanddel er den tidligere Randers FC-stopper Robert Arzumanyan, men han har til gengæld haft skiftende makkere i centerforsvaret. På det seneste har 20-årige Taron Voskanyan fået chancen, men fejlplaceringen ved Maltas mål kan måske koste ham startpladsen.

På backerne har armerne angrebsivrige typer. Især i kontrafasen. Højrebenede Valeri Aleksanyan spiller nok venstre back, mens den målfarlige 20-årige Kamo Hovhannisyan med 10 mål for Pyunik i denne sæson spiller til højre.

Det er fremme på banen, at armenerne har international klasse.

Mest af alle 24-årige Henrik Mhkitaryan som med sin hurtighed, teknik og 31 mål i 45 kampe har bragt et muligt salg fra Shakhtar Donetsk til Liverpool FC på tale. Pris: 30 millioner euro? En stjernefrø. Se hans dribling på Leonardo Bonucci og udplacering af Gigi Buffon her, og du forstår hvorfor.

Dernæst er der den tidligere Randers FC-bomber, 25-årige Yura Movsysian som nu spiller i Spartak Moskva efter 7,5 millioner euro-salget fra FC Krasnodar i januar. Han er lynhurtig, direkte og fysisk stærk, men han blev først skiftet ind i pausen mod Malta. Ingen selvskrevne på holdet?

Fremhæves skal også den nationaliserede brasilianer, Marcos Pizzelli, som blev topscorer i den armenske liga i både 2007, 2008 og 2010. I spillestil minder han om spanske David Silva. Et glimrende venstreben og lækre hoftevrid.

Offensiven er fyldt med tekniske ekvilibrister, og træner Minasyan har brugt flere forskellige kombinationer og konstellationer.

Nævnes skal de to tidligere Ajax-spillere Aras Özbilis (den armenske Messi) samt Edgar Manucharyan (årets spiller i Armenien i 2004). Begge venstrebenede driblere.

Spillestilen

Armenien spiller helst 4-2-3-1 og er zoneopdækkende over hele banen. Belært af de udenlandske trænere, man har haft fra England, Holland, Frankrig, Skotland og Danmark.

Movsisyan starter sit “pres” ved buen, og selvom bagkæden søger at holde holdet højt placeret, så falder man hurtigt til eget felts grænse, hvor den boldorienterede forsvarsstil søges udført.

På denne måde er der plads til de kontrastød som Armenien er knivskarpe til. Læg mærke til omstillingen efter den tjekkiske dødbold i det niende minut. Pludselig er armenerne 6 mod 3 efter Mhkitaryans mindre dribletur.

Også mod Italien og Bulgarien burde armenerne have scoret (flere) mål.

Omvendt skabte armenerne ganske få chancer mod lavtstående Malta.

På dødbolde har man i Aras Özbiliz en glimrende server, og her var Armenien farligst i nederlaget mod Malta.

Defensivt har holdet vist store svagheder.

Zoneopdækningnen er så esktrem, at en stopper ofte forlader bagkæden, for at holde pres på midtbanen. Resultatet er to boldfikserede centrale forsvarsspillere og en ukoordineret offside-taktik (eller skubbe-op-taktik) som efterlader rum til både angribere og dybdeløbere.

Se Italien have succes med Montolivo, Criscito og De Rossi som alle finder rum bag den urolige armenske bagkæde.

Mest grelle eksempel er dog Maltas mål i Yerevan fra i fredags, hvor Michael Mifsud får en friløber på den simpleste måde. Måske det koster hoveder i forsvaret?

Se også Armeniens U21-landshold have samme problemer i 1-2 nederlaget mod Island.

Konklusion

Vi skal slå Armenien i Parken, og med den skrøbelige armenske defensiv i mente, bør vi også komme til chancer. Så gælder det bare om at score.

Men vi skal passe på den armenske kontrakniv. Det er et hold, som præsterer bedst mod de store nationer.

Jeg tror, vi får et aggressivt dansk hold at se, som vil bruge skuffelsen fra Aalborg til at dominere spillet men også til at gå i koordineret boldjagt og slå kapital på de armenske brølere.

Vi bør udnytte bagrummet og det førnævnte armenske forsvars blinde vinkler til at komme til chancer.

Arme Armenien. Danmark vinder 2-0.

Research

(1) Interview med Jan B. Poulsen – Landstræner i Armenien fra 2008-2009

Wilson, Jonathan – “Behind the curtain – Travels in Eastern European Football” (2006)

http://sport.news.am

http://www.armenianweekly.com

http://totalfootball.am

http://www.youtube.com/user/ArmSportvideo?feature=watch

http://en.wikipedia.org/wiki/Armenian_Premier_League

Samt diverse danske og udenlandske medier