Polen og Bonieks forbandelse II

Kan Danmark komme ud af mørket?

Kan Polen og Danmark komme ud af mørket?

Dansk dominans i Gdansk er ikke urealistisk, når Morten Olsens udvalgte spiller sidste testkamp inden de afgørende VM-kvalifikationsopgør mod Malta (x2), Armenien og Italien.

Det bakkes op af statistikken mod Polen under Olsens ledelse: Fem sejre og en uafgjort siden 2002.

Men afbud fra Agger, Zimling og Cornelius gør ikke arbejdet nemmere for de rød-hvide.

Polen – Forventningerne tynger

Polen er ligesom Danmark i store problemer i holdets VM-kvalifikationsgruppe.

Nederlag til Ukraine samt uafgjort i Moldova, Montenegro og hjemme mod England har efterladt de polske “Ørne” i samme situation som Danmark: Vind resten eller se VM i fjernsynet.

Det polske landshold er fyldt med teknisk dygtige spillere og har fin fart på kanterne, men holdets sjæl er Dortmund-trioen Lukasz Piszczek (højre back), anføreren Jakub Blaszczykowski (højre kant) og den største stjerne Robert Lewandowski (spydspids).

Landstræner Waldemar Fornalik er i tvivl om stort set alle andre positioner, hvis man læser udtagelserne siden 2012. Især makkerskabet i centerforsvaret og 10’eren giver hovedbrud, da man udover kravet om sejr også skal tænke på de polske fans, som vil se optimistisk fodbold.

Her er den polske opstilling, som jeg forventer den mod Danmark. System: 4-2-3-1.

I mål er det ikke længere Tyton som er nummer 1. Den tjans har kontroversielle og erfarne Artur Boruc fra Southampton FC nappet. Målmandsposten er en af Polens stærkeste positioner. Wojciech Szczesny fra Arsenal er førstereserve.

Lukasz Piszczek er skadet, så i stedet spiller høje og dynamiske Artur Jedrzejczyk fra den russiske klub FK Krasnodar på højre back (han kan også spille centralt). Centralt i forsvaret bliver et ungt “italiensk” anliggende med Torino FC-viceanføreren Kamil Glik samt det i dobbelte forstand store talent, Bartosz Salamon. Sidstnævnte ligner Simon Makienok og er udlejet fra AC Milan til Sampdoria.

Venstrebacken bliver spillet af Lukasz Wawrzyniak fra Legia Warszawa. Han har spillet 5 af 6 kvalifikationskampe og er meget offensiv. Alternativet, den mere defensive Sebastian Boenisch, har meldt afbud.

De to mest defensive midtbanespillere for “Bialo-czerwoni” har oftest været 23-årige Grzegorz Krychowiak samt Eugen Polanski. Førstnævnte er holdkammerat med Mads Albæk hos den franske traditionsklub Stade de Reims, mens sidstnævnte er kollega til Jannik Vestergaard i Hoffenheim. Men i Bundesligapremieren mod FC Nürnberg (2-2) blev Polanski skadet, og han har meldt afbud til kampen mod Danmark. Som erstatning bruger Fornalik enten førnævnte Salomon eller nok 31-årige Przemyslaw Kazmierczak som har stor succes hos Slask Wroclaw. Den hooliganlignende venstrebenstekniker scorede i weekenden og var også en af arkitekt bag det polske holds overraskende samlede sejr mod Club Brügge i Europa League-kvalifikationen.

På højrekanten spiller Jakub “Kuba” Blaszczykowski som også er Polens topscorer i VM-kvalen mod Brasilien. Kreatøren i midten har Polen mange af. Fornalik har brugt tre forskellige (Obraniak, Mierzejewski, Majewski) siden 2012. Kun Trabzonspor-playmakeren Adrian Mierzejewski er udtaget af de tre, men i reserve til de centrale pladser har landstræneren også udtaget Adam Matuszczyk (FC Köln), Mateusz Klich (PEC Zwolle) samt ikke mindst landets største talent Piotr Zielinski fra Udinese Calcio. Her har 1994’eren dog endnu ikke været i truppen i denne sæson, men forventningerne er store i det friulanske til den elegante spiller.

På venstrekanten spiller enten førnævnte Mierzejewski eller nok mere sandsynligt den formstærke Waldemar Sobota fra Slask Wroclaw. Her spiller han dog højrekant eller hængende angriber, og den Marco Reus-lignende type scorede to mål mod Club Brügge i Europa League (1-0 og 3-3).

Fremme ligger superstjernen Robert Lewandowski som bankede et straffespark i nettet i Bundesligapemieren for sin snart ex-klub Dortmund.

Under pres fra historien

Siden Polen vandt OL i 1972 og spillede 1-1 på Wembley i 1973 og dermed kvalificerede sig til nationens andet verdensmesterskab (Polen spillede kun kampen mod Brasilien i 1938: Nederlag på 5-6 efter forlænget spilletid), har forventningerne været store til de hvid-røde.

VM-bronze i 1974 og 1982 er højdepunkterne med Lato (VM-topscorer) og Boniek som profiler. Lavpunktet var “Bonieks forbandelse” som gav en slutrundetørke fra 1986 til 2002.

Kun Dortmund-duoen er med mod Danmark. Piszczek, Polanski og Boenisch er skadet

EM 2012. Kun Dortmund-duoen er med mod Danmark. Piszczek, Polanski og Boenisch er skadet

I endnu nyere tid er slutrunderne i 2002, 2006, 2008 og 2012 alle endt med skuffende tidlige exit. Bonieks forbandelse version II?

Især var det hårdt, da drømmen om succes ved EM 2012 på hjemmebane brast med 0-1 nederlaget til Tjekkiet. Men 40 millioners polakkers drømme var for meget for landsholdsspillerne, som ikke kunne stå for presset.

Siden 2000 har landsholdet haft syv landstrænere, og Fornalik er også kun på kontrakt indtil VM i Brasilien. Så endnu et trænerskifte lurer forude for verdens nummer 75.

Der er faktisk mere korruption end kontinuitet i polsk fodbold, som også har lidt under en basal mangel på almindelig fodboldmæssig infrastruktur siden murens fald i 1989. I forbindelse med EM-værtsskabet blev 2012 fodboldbaner med kunstgræs derfor etableret rundt omkring i landet.

Økonomien har det generelt set ikke godt blandt  klubberne i Ekstraklasa. Traditionsklubben Polonia Warszawa gik konkurs i maj og blev degraderet ud af divisionsrækkerne.

Men nu gælder det Danmark for det polske landshold, hvor vi kan forvente et polsk hold som skal overbevise hjemmepublikummet om, at de godt kan præstere under Fornalik.  Polen vil allerhelst slå hurtige kontrastød, men det er et hold, som bestemt også mestrer kombinationsspillet. Forvent masser af dybdeløb, bandespil og direkte spil efter bolderobring.

Men mon ikke det bliver til en (G)dansk sejr?

Boile og Eriksen

Olsen nævner den danske opstilling mod Polen

Det danske hold

Stephan Andersen

Lars Jacobsen – Simon Kjær – Andreas Bjelland – Nikolaj Boilesen

William Kvist

Braithwaite – M. Jensen- Eriksen – Fischer

Nicklas Pedersen

 

 

Polens resterende kampprogram i VM-kvalifikationen

6-9-2013: Stadion Narodowy, Warsaw – Polen-Montenegro

10-9-2013: Stadio Olimpico, Serravalle: San Marino-Polen

11-10-2013: Metalist Stadium, Kharkiv: Ukraine-Polen

15-10-2013: Wembley Stadium, London: England-Polen

PolskaPolsk klubfodbold i Europa 2013/2014 

Champions League:

Legia Warszawa slår TNS 3-0 og 2-1 og siden Molde på reglen om flest scorede udebanemål (1-1 ude og 0-0 hjemme). Nu venter Steaua Bucarest.

Europa League:

KKS Lech Poznań slår FC Honka Espoo (Finland) med 3-1 og 2-1. Taber 1-0 til Vilnius. Vinder 2-1 i retur. Taber på Udebanemål.

GKS Piast Gliwice taber til Qarabaq (Azerbaijan). 1-2 ude og 2-2 hjemme (+2×15)

WKS Śląsk Wrocław slår FK Rudar Pljevlja fra Montenegro. Slår Club Brügge 1-0 (hj) og spiller 3-3 ude. Sidste forhindring før Europa League: Sevilla

Formanden i Legia Warszawa i følge “World Soccer”:

“It will be totally embarrassing if we do not win three titles in five years”

(Boguslaw Lesnodorski)

Dluga Targ i Gdansk

Det går ad Pommern til i Gdansk…