Tre betragtninger om FCK under Ståle Solbakken

”Jeg vil se gejst og løbevillighed. Spillerne må ikke være bange” 
(Ståle Solbakken inden kampen mod FC Vestsjælland)
Efter Backe og Solbakken: Så kom Roland Nilsson...og CV (se billede)...og Jacobs...og nu Solbakken...

Endnu en trænerpræsentation i FCK: Efter Backe og Solbakken kom ustabiliteten. Først kom Roland Nilsson…så CV (se billede)…siden Jacobs…og nu Solbakken…

En sejr i de seneste 16 kampe er en grotesk virkelighed for Danmarks fodboldflagskib, FC København.

Ikke engang Ståle Solbakkens tilbagekomst kunne give mestrene en sejr i egen fæstning mod nyoprykkerne fra FC Vestsjælland.

Sådan er det mentale spil i fodbolden i krisetid.

Alle spillere kan miste selvtillid og det går ud over tilliden til hinanden som hold. En spiller vil i krisetid fokusere mere på egen opgave på banen og har ikke samme energi og overskud til at gøre sidemanden bedre. Det er naturligt, at der ryger nogle procenter på den konto.

Men FC København fremstod som et bedre hold mod et ellers godt organiseret og velspillende FC Vestsjælland-mandskab. Mere som en enhed end vi så det mod for eksempel AGF på hjemmebane, og den norske træner fik både sin gejst og løbevillighed, men der mangler en del arbejde før FCK kværner løs og dominerer, som vi har set holdet tidligere.

Men på disse parametre har Ståle efter min mening allerede forbedret FCK:

1) Mere energi og aggressivitet

2 ) Bedre organiseret presspil (især i den første time)

3) Mere offensive backer og forbedret samspil med kant

Men det blev alligevel kun til 1 point, hvilket jeg kommer tilbage til senere.

1) “Energi og løbevillighed”

Energien var god fra første fløjt.

Det har den også været i perioder under Ariel Jacobs ledelse, men i Ståle Solbakkens første kamp blev niveauet og aggressiviteten vedholdt i længere faser og med større intensitet.

Presset på Ove Pedersens hold var højt og aggressivt og fik trods målet efter 14 minutter, som opstod efter et udspark, ikke et decideret opbygget angreb før efter 20 minutters spil.

Boldbesiddelsen lå længe på 71% til hjemmeholdet, hvilket især skyldtes de mange bolderobringer som FCK-spillerne lykkedes med.

2) Pres og genpres 

En tydelig forskel fra Jacobs til Ståle var nemlig det mere koordinerede presspil.

Claudemirs opgave i presspillet

Claudemir går højt i pres og holdet følger med. Læg mærke til Thomas Kristensens placering med nummer 16. (Billede fra Canal9)

Især Claudemir havde fået til opgave at lukke områder højt på banen. Som Solbakkens filosofi dikterer, så er det angriberne som sætter presspillet i gang, hvilket er et signal til resten af holdet om at skubbe op i trop.

På billedet har hjemmeholdet sat sit pres ind, og da FC Vestsjælland spiller bolden fra højre mod venstre sprinter Claudemir op på boldholder Lasse Nielsen. Her er det vigtigt at lægge mærke til Thomas Kristensens position som skubber over på FCV’s anfører Henrik Madsen. Løverne jager i flok.

Defensive udfordringer

Jeg betragter erhvervelsen af den svenske stopper Olof Mellberg som et klogt indkøb. Han er en dygtig mandsopdækker, samt en leder med erfaring fra Champions League. Det skal nok blive godt.

Men lige her og nu er der plads til forbedringer.

" FCK virker usikre. Deres forsvar bakker utrolig meget. 
Det er måske også fordi, 
Thiago var god i dag, han løber godt i dybden, 
og de var tydeligvis bange for 
hans hurtighed..." 
(FC Vestsjælland-træner Ove Pedersen til Ekstra Bladet)

Den tidligere svenske landsholdsanfører virker overtændt og mister overblikket i flere situationer, hvilket har betydet personlige fejl og uro i bagkæden.

Sigurdsson skubber op, mens Mellberg har fulgt sin mand dybt

Sigurdsson skubber op, mens Mellberg har fulgt sin mand dybt. Svenskeren burde være på linje med sine forsvarskolleger, hvilket han også hurtigt korrigerer. (Billede fra Canal9)

Ståle Solbakken vil have en højtstående bagerste enhed, men den svenske kæmpe er ikke altid tryg ved egen fart og måske heller ikke samarbejdet med de nye holdkammerater, for han forlader flere gange det høje udgangspunkt og skaber en uhensigtsmæssig dybde og dermed en splittet bagkæde.

Fejlen i det 50. minut mod FCV, hvor Mellberg og Wiland nær koster et mål i fællesskab viser for mig, at svenskeren endnu ikke har fundet roen i sit spil og han dermed mister overblikket, når det går stærkt.

En bekymrende statistik for hovedstadsklubben er, at de tillader modstanderne for mange skud mod mål.

12 mod FCV, 12 til AGF; 12 til FCN, 10 til RFC, 14 mod FCM, 12 mod AAB . FCK “taber” endda skudduellen både i kampen mod FCN og FCM.

3) Offensive positioner

Christian Bolanos er gået ind i banen mens Lars Jacobsen skaber bredden med et højere udgangspunkt. Det vil vi se oftere med Ståle som træner end Ariel Jacobs

Christian Bolanos er gået ind i banen mens Lars Jacobsen skaber bredden med et højere udgangspunkt. Det vil vi se oftere med Ståle Solbakken som træner end Ariel Jacobs. (Billede fra Canal9)

Under Ariel Jacobs skulle kanterne skabe bredden, hvilket også var en af grundene til, at Martin Vingaard blev marginaliseret under belgierens ledelse.

Det var for mig tydeligt, at mestrenes kanter mod FC Vestsjælland, Rurik Gislason og Christian Bolanos, havde fået ordre på at gå mere ind i banen. De så mere levende ud end længe set, hvilket helt sikkert også skyldes en større spilleglæde.

Men det er Solbakkens spillestil, at backerne i højere grad end kanterne skal skabe bredden. Det afhænger selvfølgelig af spillets udvikling og modstandernes placeringer.

Jeg så mod FC Vestsjælland en generel tendens til flere offensive løb fra Lars Jacobsen og Pierre Bengtsson. Især samspillet mellem Bolanos og anføreren var betydeligt forbedret og førte også til åbningsmålet.

Men det blev kun til 1-1 mod oprykkerne. Den mentale udfordring var for stor.

"Det er som om, der er lidt desperation for at få tre point, 
og så kan de komme til at tænke "måske bliver det ikke i dag", 
og så får vi ikke noget ud af det"
(Ståle Solbakken efter kampen mod FC Vestsjælland)

Billeder fra Ariel Jacobs tid som træner i FCK

FCK stiller op til målspark. Gislason på venstre kant snyder med sin position. Under Ståle Solbakken vil firkæderne hænge sammen

4-4-2. FCK stiller op til målspark. Gislason på venstre kant snyder med sin position, da han ingen kontakt har til sin centrale midtbanekollega. Under Ståle Solbakken vil firkæderne hænge sammen. (Billede fra Viasat)

Som så mange andre hold, skal kanten gå ind i banen for at gøre plads til backens fremstød i opspillet. Under Ståle Solbakken skal Pierre Bengtsson højere op i banen i sit udgangspunkt

Som så mange andre hold, skal kanten gå ind i banen for at gøre plads til backens fremstød i opspillet. Som Gislason gør her. Under Ståle Solbakken skal Pierre Bengtsson dog højere op i banen i sit udgangspunkt, hvis modstanderne står lavt. (Billeder fra Viasat)