Malta – Sådan skal de angribes

På med klaphatten. Danmark skal spille landskampe...

På med klaphatten. Danmark skal spille landskampe…

Sandheden afhænger af øjnene, der ser.

Der er dem, som vil sige, at ”vi skal have respekt…” for Maltas landshold. De vil pege på følgende fakta:

 • Malta har vundet 5 af de 12 landskampe i 2012 og 2013 og træner Pietro Ghedin har en sejrsprocent på 40 (4 sejre i 10 kampe).
 • “Knights of Malta” slog Armenien 1-0, og drillede Italien (de brændte straffespark og ramte overliggeren i 0-2 nederlaget på hjemmebane).
 • Ø-nationen har inden for de seneste år spillet uafgjort mod Makedonien, Georgien, Nordirland og Schweiz.
 • Og mod andre store nationer har nederlagene været små: 0-1 til Sverige (selvmål efter ’82), 0-1 til Grækenland, 0-2 (hjemme) og 0-2 i Italien (hvor sidste scoring af Peluso faldt i de sidste minutter), 1-3 ude i Tjekkiet (1-1 ved pausen), 0-3 til Tyskland og Kroatien.

Og så er der sikkert mange, der tænker, ”det bør blive til en dansk storsejr…”, og som vil  argumentere for, at…:

 • Landsholdet fra Malta ligger nummer 134 på FIFA’s verdensrangliste – før sejren i Armenien lå nationen nummer 166 i verden…
 • Danmark har i 7 kampe mod Malta (som alle er vundet) scoret næsten 3,5 mål i snit
 • Landholdets store stjerne i Malta, Michael Mifsud, er ikke engang tilknyttet en klub,da han er på jagt efter en klub i udlandet.
 • Forsvarsklodsen Luke Dimech har karantæne
 • Bulgarien vandt nemt 6-0 over Malta i Sofia.
 • Malta slår kun hold som Lichtenstein, Luxembourg, San Marino og Armenien….
 • Klubfodbolden i Malta er på laveste niveau, og det er herfra, at landstræner Pietro Ghedin vælger sine spillere. De fire nationale klubhold som deltog i kvalifikationen til UEFA’s klubturneringer i denne sæson tabte ved første forhindring til hold (som siden er røget ud) fra Serbien, Slovenien, Azerbaijan og Hviderusland.

Konklusionen er, at Danmark skal arbejde hårdt for en sejr og komme med samme intensitet, som var det Italien, vi skulle møde. Gør danskerne det, er det kun effektiviteten, som kan spænde ben for de rød-hvide

Maltas spillestil

Malta er et kontrahold, som den italienske træner Pietro Ghedin har givet fine defensive redskaber.

Maltas bagkæde står højt og smalt mod Armenien. Og midtbanen hjælper til centralt. Der er plads på kanterne.

Maltas bagkæde står højt og smalt mod Armenien. Og midtbanen hjælper til centralt. Der er plads på kanterne.

 

Systemet er en 4-4-1-1 med to typiske 6’ere centralt på banen.

Bagkæden står tæt på hinanden og bevæger sig fint synkront med lille afstand mellem de enkelte.

Holdet dækker op i zoner, og den smalle bagkæde er ivrig efter at skubbe op og gøre afstanden til egen midtbanekæde så lille som mulig. Dog kan en back (Ryan Camilleri) godt forlade sin zone for at gøre sin markering færdig, hvis den direkte modstander bevæger sig ind i banen med bolden.

Filosofien synes generelt at være at gøre sig kompakt centralt og så hellere give plads på siderne.

Offensivt har holdet ikke meget at komme med. Backerne kommer ikke med i angreb og kanterne har ikke fart ud over det sædvanlige. Sjældent får Mifsud og den hængende spids (landsholdets eneste legionær), André Schembri fra cypriotiske AC Omonia (Nicosia), støtte fra andre end kanterne.

Nok er Malta et omstillingshold, men man scorede faktisk sejrsmålet mod Armenien på et opspil som begyndte hos Justin Haber i målet. Og efter berøringer af venstreback, og to midtbanespillere, endte det med en friløber til Maltas svar på Antonio Di Natale, Michael Mifsud. Af to forsøg scorede han målet, som var Maltas første udebanesejr i en VM-kvalifikationskamp i 20 år. Og dermed gav en plads i historiebogen.

Største profil

Michael Mifsud er 32 år og har scoret 37 landskampsmål i 98 kampe. Han minder om Udineses Antonio Di Natale: Lille, hurtig og med en næse for mål.

Han har lige på eget ønske fået ophævet sin kontrakt med den maltesiske traditionsklub Valletta FC og er nu på jagt efter en ny arbejdsgiver uden for øen. Han har tidligere både spillet for Kaiserslautern og i England. Han brændte straffe på Buffon i hjemmekampen mod Italien og på Petr Cech i Prag, men var også manden bag det historiske mål i Yerevan.

Mifsud ligger alene på toppen i Maltas system.

Maltas svagheder

Generelt kan Malta ikke prale af mange spidskompetencer eller individualister. Danmark har bare mere kvalitet, men det er alene ikke altid nok i fodbold. Vi skal vinde vore dueller på banen og ikke på papiret.

Her er tre måder, hvor Danmark kan gøre ondt på Malta.

1) Spil på dybdeløbere – Mens Malta-spillerne stadig har kræfter og tør stå højt med bagkæden skal de angribes med løb i dybden fra kanterne og/eller fra centrale midtbanespillere. Som vi forsøgte med Rommedahl mod Armenien i Parken, hvilket gav tre store chancer i kampens første kvarter. Især håber jeg dog på løb fra den centrale midtbane. Armeniens sejrsmål på Malta var en konsekvens af et løb i dybden fra en angriber (i frimærket bag fremskudt back) og et efterfølgende fladt indlæg. Og Italiens åbningsmål i 2-0 sejren på hjemmebane opstod efter et lang bold mod dybdeløbende Mattia Destro. Også 2-0-målet på Malta til Italien opstod efter en bold i dybden til De Sciglio. Indlæg. Balotelli. Mål.

2) Hold bredden, løb på ydersiden og søg indlæg – Vi bør spille med vores backer som holder bredden. Med den rigtige timing, kan de stjæle et skridt på deres direkte modstandere (Maltas kanter, Edward Herrera i venstre) og komme igennem på siden af den smalle firemandsbagkæde. Husk diagonalbolde. Tjekkiet scorede alle tre mål efter indlæg fra venstre side og Bulgarien scorede åbningsmålet og 3-0-målet efter spil på ydersiden af Maltas bagkæde.

3) Dødbolde – Både Azerbaijan og Italien har scoret efter hjørnespark mod Malta. Her bør vi være stærkere.

 

Fakta om fodbold på Malta

De maltesiske klubber i Europa i 2013/2014

 • Hibernians røg ud til Vojvodina fra Serbien efter 1-4 hjemme og 2-3 ude.
 • Sliema Wanderers taber til et hold fra Azerbaijan, FK KHAZAR LANKARAN, efter 1-1 og 0-1 (siden taber Khazar til Maccabi Haifa med 0-2 og 0-8)
 • Birkirkara tabte til Maribor efter 0-0 hjemme og 0-2 ude.
 • Valletta spillede 1-1 hjemme mod FK Minsk men tabte 2-0 ude

Maltas Premier League har 28% udlændinge blandt spillerne (28 brasilianere, 14 fra Italien, 12 fra Nigeria, 7 spaniere…).