Mortens mandagsmening (uge 49): FCK’s midtbane dominerer unge Brøndby

Brøndby fik aldrig sat "Løverne" i bur

Kunne Brøndby sætte “Løverne” i bur?

Brøndby IF havde momentum inden lokalopgøret mod FC København.

Uden nederlag i ni kampe og uden mål imod i de seneste fem opgør, mens FCK-spillerne havde Champions League-onsdagsminutter fra Torino i benene.

På papiret gode odds for holdet fra Vestegnen.

Begge hold havde ændringer i startopstillingen i forhold til deres seneste kampe.

Mikkel Thygesen blev opereret i mandags og er tilbage om seks måneder ifølge ham selv. Martin Albrechtsen måtte også udgå med en skade i seneste runde og blev heller ikke klar (kun til en tur som stemningsindpisker på Sydsiden), og Khalid Bouhlarouz udgik lægskadet fra opvarmningen inden kampen. Læg dertil den halvskadede Simon Makienok og Christian Nørgaard på bænken.

Så Brøndby havde fem ændringer (Quincy Antipas og Andrew Hjulsager på bænken) i forhold til sejren i Herning over FC Midtjylland.

Ind kom Kenneth Zohore efter afsonet karantæne, Martin Ørnskov, Frederik Holst, Thomas Kahlenberg (efter fire kampes fravær) samt Michael Almebäck. Ændringerne betød, at gennemsnitsalderen for de blå-gule var faldet fra 24,6 (mod FCM) til 22,9 år.

1 Lukas Hradecky

12 Frederik Holst – Dario Dumic – 2 Michael Almebäck – 17 Riza Durmisi

18 Lebogang Phiri (’74 Nørgaard) – 6 Martin Ørnskov

22 Ferhan Hasani – 7 Thomas Kahlenberg (’62 Antipas) – 8 Alexander Szymanowski

11 Kenneth Zohore

FCK’s start-11 var 25,5 år i snit og ifølge transfermarkt.co.uk også næsten dobbelt så værdifuld.

I forhold til Champions League-opgøret mod Pirlo og kompagni havde Solbakken valgt tre nye spillere.

Rurik Gislason var nemlig i karantæne, Lars Jacobsen helt fravalgt grundet sygdom, og Christian Bolanos var på bænken. Ind kom løbestærke Thomas Kristensen, den udhvilede topscorer Igor Vetokele og også Christoffer Remmer, som fik sin tredje Superliga-kamp i sæsonen.

21 Johan Wiland

25 Christoffer Remmer – 5 Olof Mellberg – 17 Ragnar Sigurdsson – 3 Pierre Bengtsson

6 Claudemir (’83 Bolanos) – 16 Thomas Kristensen – 8 Thomas Delaney

24 Youssef Toutouh

9 Igor Vetokele (’ 67 Braaten) – 18 Nicolai Jørgensen

Taktiske tanker – Szymanowski på godt og ondt

Brøndby IF kom med samme formation (4-2-3-1) og spillestil som i hele sæsonen.

Thomas Frank vil have højt stående bagkæde i det defensive og varieret pres på boldholder. Ofte har forreste spiller (Zohore) først udgangspunkt ved midtercirklens bue, men andre gange sættes presset tidligere i gang.

Der skal være kort afstand mellem spillerne, og alle skal reagere på den ageren, som medspilleren nærmest modstandernes boldholder har. Som var der elastik mellem spillerne. Men sådan var det ikke mod FCK.

Kom, hæng sammen”, kunne man høre Thomas Frank råbe efter 20 minutters spil.

Problemet med offensivt skolede kanter er, at deres defensive handlinger er ustabile. Ferhan Hasani kiksede ved 1-2-målet, men løste sine opgaver marginalt bedre mod Pierre Bengtsson, end en af sæsonens bedste indkøb, Alexander Szymanowski, gjorde i modsatte side. Venstrebensdribleren timede sit presspil forkert og kastede dermed sit eget hold ud i problemer, da det gav Christoffer Remmer plads på kanten. Men inkluderingen af disse typer er en cost-benefit-analyse, som Thomas Frank har lavet.

Offensivt ønsker Brøndby-træneren nemlig stor bevægelse, modige spillere og mange spillere foran den boldholder, som altid skal have mulighed for et kort afspil, og det giver begge førnævnte kantspillere.

Især Riza Durmisi og Frederik Holst på backerne har vigtige funktioner som offensive trusler.

Dygtige, flittige men lidt rustne Thomas Kahlenberg skulle ligge som den frie spiller bag 19-årige Kenneth Zohore og både tage dybe løb, men også agere som bindeled i opspillet, hvilket han i perioder gjorde fornemt. Han løb både kort, bredt og langt, men gik træt i anden halvleg. Brøndby var farligst med Szymanowskis aktioner, men især når Kahlenberg også var involveret. Som ved kampens første mål, hvor det var Brøndbys 7’er som skabte et overtal i venstre side ved at løbe bredt. Han modtog bolden på sidelinjen og med overblik spillede han Szymanowski ved feltets kant. ”TK” lavede frispark og Ferhan Hasani scorede flot.

Netop på venstrekanten lå Alexander Szymanowski ellers ofte bredt, da Brøndby helt klart havde udpeget duellen med Christoffer Remmer som en blå-gul fordel. Det var den fine tekniker, som var Brøndbys farligste spiller. Især i det første kvarter af anden halvleg skabte argentineren tre angreb, som kunne have ført til scoring på en bedre dag.

Fremme skulle unge Kenneth Zohore gøre en forskel, men den tidligere FCK-spillere var aldrig en farlig faktor. Han havde sine gode berøringer som opspilsstation, men virkede mærket af kampens betydning og var ofte et skridt for langsomt reagerende. Træt?

FCK’s diamant gav Brøndby et dilemma

 ”Vi skal være dygtige til at holde i bolden, og vi vil være lidt mere direkte end vi var sidst”.
(Ståle Solbakken til 3+ inden kampen)

Og dygtige på bolden var ”Løverne”, men især i den defensive fase har holdet løftet niveauet.

Højt pres for at ødelægge Brøndbys rytme hurtigst muligt. Blev presset brudt stillede man sig ned i en kompakt enhed.

Den norske succestræner ønskede nemlig en taktik uden kantspillere men med fire centrale midtbanespillere som klemte sammen i midten. En snæver midtbane som defensivt skulle forstyrre Brøndbys plan om at finde mellemrumsspillere og lokke dem til at spille på kant.

(Her var der et still-billede fra TV3 Sport. Fjernet af copyright-
årsager)

Youssef Toutouh lå mere fremskudt foran sine tre kolleger, så formationen fik en diamantform. Hans specielle defensive opgave var at lægge pres på Brøndbys spilfordeler Martin Ørnskov, når han placerede sig i bagkæden i Brøndbys opspil.

FCK’s førnævnte taktik med en smal midtbane og samtidig stor sideforskydning mod boldsiden i det defensive betød et stort pres på Brøndbys backer efter boldmodtagelse.

Offensivt gav FCK’s opstilling også Brøndby problemer, da udeholdets taktik som udgangspunkt gav en fire mod tre overtalssituation på midtbanen.

(Her var der et still-billede fra TV3 Sport. Fjernet af copyright-
årsager)

Så både Claudemir, som lå mere centralt end til højre som en slags falsk kant, Thomas Delaney og Thomas Kristensen kunne ligge og modtage bolde centralt i banen i opspillet, hvilket betød, at Thomas Kahlenberg konstant var i undertal i forsvarsspillet og havde brug for hjælp.

Det gav Brøndby-spillerne et dilemma: Var det kanternes (Szymanowski eller Hasani) opgave at skubbe ind eller de centrale midtbanespillere (Phiri eller Ørnskov), som skulle skubbe op?

Den knude løste hjemmeholdet sjældent med succes, selvom træner Frank fik justeret presset i løbet af halvlegen.

(Her var der et still-billede fra TV3 Sport. Fjernet af copyright-
årsager)

For når enten Lebogang Phiri eller Martin Ørnskov så skubbede op for at hjælpe deres anfører, så udnyttede københavnerne flot den ekstra plads, som det gav Youssef Toutouh og den flakkende angriber Nikolai Jørgensen i mellemrummet.

Læg dertil at Youssef Toutouh var særdeles aktiv på den forreste midtbane. Det var ham som sørgede for mange løb i dybden, og det var netop en af disse sprints i bagrummet som provokerede Michael Almebäck til at klarere til indkast, hvilket førte til udligningsmålet.

Ved indskiftningen midt i anden halvleg af Daniel Braaten for Igor Vetokele skiftede FCK til den mere defensive 4-4-1-1, hvor Toutouh spillede venstre kant.

Konklusion – FCK var det bedste hold, men havde brug for dødbolde og dygtige profiler til at vinde kampen

Dødbolde, personlige fejl og profiler, som trådte i karakter blev afgørende.

Brøndby var svækket i hovedspillet af den nye forsvarskonstellation, for det var gæsterne som vandt de fleste dueller på dødbolde.

Allerede efter 16 minutter var det kun en flot/heldig håndboldparade fra Hradecky som forhindrede Nikolai Jørgensens hovedstød i at gå ind. Men der var flere farlige situationer som hjemmeholdet slap heldigt ud af.

Brøndby havde to chancer i kampen.

Begge på dødbolde. Først et føringsmål direkte på frispark, og siden chance efter hjørnespark, som meget godt viste forskellen på gårsdagens opgør og det seneste lokalopgør sidst i september. Den gang hamrede Szymanowski en flugter i kassen til 2-0 efter Kahlenbergs hjørnesparksaflevering. I går hamrede han i det 87. minut bolden op på de tomme sæder over FCK’s fans. Efter samme kombination.

Og så var der de personlige fejl, og duellerne som blev afgørende.

Ved FCK’s føringsmål headede Hasani for kort tilbage til Holst, og Nikolai Jørgensen erobrede bolden og vandt sin udfordring på Holst.

Især 3-1 målet var et billede på kampens forløb. Brøndby snydes måske for et frispark højt i banen, men den bolderobring udnyttede udeholdet.

Claudemir spillede bolden hurtigt i Brøndbys bagrum (“direkte spil”, som Ståle havde annonceret), hvor Almebäck og Vetokele kom i løbeduel. Endnu en duel, som endte med hvidbluset fordel, og belgieren kunne score sit 9. Sæsonmål.

Sådan vindes lige kampe. FCK’s profiler gjorde forskellen, og enkeltmandspræstationerne havde det unge Brøndby-hold ikke på dagen. Erstatningerne i det defensive (Almebäck, Dumic, Holst) gav ikke betydende merværdi til holdet. Både ved de defensive dødbolde, men også i opspillet kunne savnet af især Khalid Boularhouz mærkes.

Det erfarne FCK-hold satte sig på midtbanen og formåede defensivt at holde Brøndbys spil foran sig, og når FCK havde bolden, fik Brøndby aldrig defensivt fodfæste på den overbefolkede midtbane.