David Moyes kamp mod Goliath

”Don’t believe the truth” mente Manchester City-fansene i rockgruppen Oasis i 2005, men sandheden er, at bysbørnene fra Manchester United har fået den dårligste start på en Premier League-sæson nogensinde.

Det er faktisk en sandhed, som man næsten ikke tror på.

Det begyndte ellers lovende (resultatmæssigt) for David Moyes med sejr i Community Shield og premieretriumf i Swansea (4-1), men siden fik tvivlerne noget at skrive om.

Fire nederlag på hjemmebane i december og januar slider på tålmodigheden over for ”the chosen one”, manager David Moyes.

Men hvad skyldes denne nedtur?

Faktorerne er mange, men er det primært managerens skyld eller er hovedproblemet et svigt fra spillernes side?

Sandheden skal findes bag lukkede døre på Aon Training Complex, men uden adgang dertil må vi søge den bedst opnåelige version ved hjælp af det vi kan se, høre og læse via kampe, interviews og portrætter.

Højdepunkterne har der trods alt også været i Uniteds sæson: Imponerende 5-0 over Bayer Leverkusen i Champions League og videre deltagelse i det fine selskab, seks sejre i træk i december samt 1-0 over Liverpool i Carling Cuppen og efterfølgende semifinale-plads mod Sunderland.

Pæne resultater, især når man kigger på de mange kampe, som er blevet spillet uden skadesramte profiler som Nemanja Vidic, Michael Carrick, Wayne Rooney og topscorer Robin van Persie.

Læg dertil lodtrækningsheldet i Champions League, hvor Olympiakos (formstærk, men svagere end alternativerne) bliver næste modstander, og der er gode ting for enden af spillertunnellen. I ligaen er Arsenal og Manchester City godt nok henholdsvis 11 og 10 point foran, men det er realistisk at hente, har historien jo også vist, når forfølgeren er Manchester United.

Men kigger vi bag resultaterne og fokuserer på præstationerne samt de djævelske statistikker, så bliver historien noget mindre opløftende

Fra Goliath (Sir Alex) til David

Sammenligner vi statistikkerne (*se tallene nederst på denne blog) fra Sir Alex “Goliath” Fergusons sidste United-sæson som manager med Moyes’ første, så ser vi billedet af et stilskifte både med og uden bold.

Tallene fortæller, at United spiller som et midterhold.

Under Moyes har holdet flere opsnappede bolde, flere indlæg, mere direkte spil (lange bolde), flere driblinger (mere individualisme), dårligere disciplin (gule kort) og meget højredrejet opspil (wingspil med Luis Valencia placeret på sidelinjen).

Til gengæld er United blevet generelt dårligere med bolden. Mindre boldbesiddelse, færre vellykkede afleveringer, færre centrale gennembrud, scorer færre mål på dødbolde, har færre afslutninger i alt samt færre afslutninger inden for målstolperne.

Også statistikkerne for nøglespillerne er blevet ringere: Michael Carrick, Patrice Evra og Johnny Evans har alle underpræsteret. Kun højresiden med Luis Antonio Valencia og Tom Cleverley  (han løber næsten kun til højre) har forbedrede afleveringstal (men deler omvendt kun 1 mål i mellem dem).

De udelukkende positive statistikker er, udover de mange opsnappede bolde (interceptions), at flere perioder med bolden foregår på sidste tredjedel, og at modstanderne tillades færre forsøg på mål end i sidste sæson.

Sidstnævnte statistik er en kuriositet eftersom jeg ser et United-hold som ikke er i defensiv balance.

Defensiv ubalance

”At Everton,we want to see the movement of defenders to be relative to the movement of the ball. And we may decide to play a high back four, meaning the defenders need to defend in advance of the 40-yardline. The midfield four may be asked to play the width of the box, thus waiting for the ball to be passed wide before they press” (David Moyes om forsvarstaktikken i Everton, 2012/2013)

Moyes’ forsvarsfilosofi, som beskrevet af skotten selv i citatet, er nærmest identisk med en gennemsnitlig Superliga-træners tanker. Zoneforsvar og sideforskydning af “the midfield four”. Man positionerer sig i forhold til bolden og ikke modstanderen. Netop disse principper dyrker Moyes i den træningsøvelse, han ofte bruger (eller har brugt…?).

Problemet i 2014 er, at jeg ikke kan se disse regler anvendt i praksis.

Manchester United har nemlig store problemer med at hænge sammen i den defensive del af spillet, som de efterfølgende billeder skal forsøge at illustrere.

(Her var der et still-billede fra TV3 Sport. Fjernet af copyright-
årsager)

En firemandsbagkæde i Danmark forsvarer sig 1 spiller-foran-3. I United er det, som man ser på billedet, 1-bag-ved-3. Læg især mærke til den lavtstående bagkæde samt de store rum som United giver modstanderne på midtbanen.

(Her var der et still-billede fra TV3 Sport. Fjernet af copyright-årsager)

Se billedet ovenover. Luis Antonio Valencia (nr. 25) peger på en udfordring. Hvem dækker afleveringsbanen op til mellemrumsspilleren? Tom Cleverley, som er nærmeste medspiller, erkender ikke problemet, og da hverken højrebacken Chris Smalling, stopperen Nemanja Vidic eller 6’eren Michael Carrick skubber op, så kan Tottenham nemt finde en retvendt medspiller i mellemrummet.

Ukoordineret forsvarsspil gør det selv sagt sværere at erobre bolde højt i banen. Som følgende statistik viser.

United har mange "interceptions", men læg mærke til hvor dybt i banen det sker modsat Norwich. En dårlig defensiv struktur forhindrer erobringer højt i banen.

United har mange “interceptions”, men læg mærke til hvor dybt i banen det sker mod Norwich. En dårlig defensiv struktur forhindrer erobringer højt i banen. Omvendt har Norwich succes med generobringer fremme på banen.

Mod Norwich spillede Manchester United en af de dårligste kampe længe, men sejren blev sikret ved en tilfældigt opstået chance. Alt for ofte var United-spillerne dog spredt ud på banen i det defensive.

(Her var der et still-billede fra TV3 Sport. Fjernet af copyright-årsager)

Tom Cleverleys fortolkning af sin centrale midtbanerolle er et problem i det defensive for “De Røde Djævle”. Han orienterer sig ikke på banen, kigger sjældent efter sin makker Michael Carricks placering og tager sin position efter nærmeste modspiller og IKKE bolden, som David Moyes eller ønsker. Det åbner centrum af banen op for modstandernes mellemrumsspillere.

Også Uniteds bagkæde bør være klogere, men også mere modig. Stopperne og backerne  skal arbejde bedre sammen og sørge for et højere udgangspunkt.

Hvad United ikke mestrer, kan de lære af Mauricio Pochettinos Southampton, hvilket disse billeder viser:

(Her var der flere still-billeder fra TV3 Sport. Fjernet af copyright-årsager)

Offensive kvaler

It’s important players build understanding both with and without the ball, as well as positional intelligence during transitions (…) players are encouraged to rotate their positions and react to the movement of other team members by taking up positions in different channels on the pitch… By practising in this way we are beginning to form patterns of play and movement patterns for the players…makes us a more fluid attacking team” (David Moyes forklarer angrebsmønstrene i Everton som indlæres via førnævnte træningsøvelse)

Kun syv mål i åbent spil har United præsteret i ti hjemmekampe i Premier League. Trods rekordmange indlæg. En svigtende selvtillid er en af årsagerne til tørken, men også de manglende løb i feltet og selvfølgelig skaderne til Wayne Rooney og Robin van Persie. Men der er også små positive tegn at hente på banen, hvor man kan se Moyes’ aftryk på holdet.

(Her var der et still-billede fra TV3 Sport. Fjernet af copyright-årsager)

United-spillerne har endnu ikke fundet rytmen under Moyes, men jeg er sikker på, at målene nok skal komme, når først mestrene har fået fordøjet de nye indtryk og fået ro i omklædningsrummet. I øjeblikket er spillerne presset af de manglende resultater grundet de store forventninger, men det vil ændre sig.

…we generally look for intelligent and original attacking angles and options, with players maintaining good distances between each other, whilst also rotating positions and continually moving into different zones on the field” (David Moyes om sine tanker for boldbesiddelsen)

Konklusion

David Moyes har fået den vanskelige begyndelse som man kunne forvente i trænersæddet i Manchester United, når han nu skulle afløse en legende på posten. De mange skader til profiler har ikke gjort det nemmere for skotten. Men hvor resultaterne som forventet har været ustabile, har det været overraskende at se præstationerne være så ujævne. Især den manglende struktur, gnist og spilleglæde har været rystende.

United har aldrig været kollektivt stærke uden bold, som man ser Juventus, Dortmund eller Bayern München forsvare sig med lille afstand mellem spillerne og i tæt harmoni. Selv under Sir Alex Ferguson har der efter min mening været for meget overladt til individuelle præstationer, men under David Moyes er defensiven kommet i reel ubalance. Jeg ser spillere som Chris Smalling, Tom Cleverley og Patrice Evra der er i tvivl om deres positioner, så det ofte ender i brandslukning eller “last man standing”.

David Moyes har derfor et stort arbejde foran sig, hvor han skal skabe en enhed af de mange indivdualister. Defensiven har første prioritet. Og så skal han håbe, at de skadede profiler snart kommer tilbage, for alle hold har brug for matchvindere.

Ellers kan den nutidige version af Davids kamp mod Goliath få en helt ny slutning.

Statistikker fra whoscored.com

 

Moyes’ United

Fergusons mestre 2012/2013

Boldbesiddelse 55,5% (nummer 6-7) 56,2% (nummer 4)
Boldbesiddelse på sidste tredjedel i % 29% (nummer 3-6) 28% (nummer 8-12) – Moyes’ Everton har mest: 32%
Lange bolde i snit/total 64/499 = 12,8% 59/530 = 11,1%
Vellykkede afleveringer 83,5% (nummer 5-6) 85,7% (nummer 1)
Afslutninger i alt 13,3 (nummer 8-9). Man City har flest med 17,6 14,8 (nummer 7). Liverpool har flest med 19,4
Afslutninger inden for målrammen 4,9 (nummer 7-8). Liverpool har flest med 6,5 5,6 (nummer 4-5). Tottenham har flest med 6,3
Driblinger/kamp 9,1 (nummer 8). Liverpool har flest med 12,9 6,4 (nummer 10). Arsenal har flest med 10,7
Mål på dødbolde 22 (nummer 1)
Indlæg per kamp 27 (nummer 1) 25 (nummer 4-6)
Gennembrud centralt i % 25% (nummer 19) 28% (nummer 7-13)
Gennembrud i højre side 44% (nummer 1) 40% (nummer 3-4)
Afslutninger imod 12 (nummer 7). Chelsea er bedst med 10,2 12,9 (nummer 8). Tottenham er bedst med 9,7.
Opsnappede bolde (interceptions) 17,1 (nummer 1) 13,6 (nummer 14). Southampton med flest: 20,5
Disciplin (gult+rødt) 41 gule – 1 rødt (nummer 18) 57 gule – 1 rødt kort (nummer 4)
Tom Cleverley Vellykkede afleveringer: 90,2%Afleveringer i snit/kamp: 57,9 (+8,9) Vellykkede afleveringer: 90,2%Afleveringer i snit/kamp: 49
Michael Carrick Vellykkede afleveringer: 86,9% (-1,2)Afleveringer i snit/kamp: 69,5 (-7,6) Vellykkede afleveringer: 88,1%Afleveringer i snit/kamp: 77,1
Johnny Evans Vellykkede afleveringer: 87,3% (-2,4) Vellykkede afleveringer: 89,7%Afleveringer i snit/kamp: 48,9
Patrice Evra Vellykkede afleveringer: 83,3% (-3,8)Afleveringer i snit/kamp: 35,4 (-6,4) Vellykkede afleveringer: 87,1%Afleveringer i snit/kamp: 41,8
Luis Antonio Valencia Vellykkede afleveringer: 83,7%  (- 0,4)Afleveringer i snit/kamp: 37,8 (+1,9) Vellykkede afleveringer: 84,1%Afleveringer i snit/kamp: 35,9