MMM (uge 4) Uniteds problem: Strukturelt eller personelt?

Når en klub ikke får de ønskede resultater, så er det altid belejligt for en træner/manager at lægge skylden fra sig.

”I´ve got an honest bunch of lads”, som den tidligere Leeds og Aston Villa-manager David O’Leary ofte sagde om sine spillere efter nederlag (underforstået: “Spillerne gør, hvad de kan, men det er ikke nok”).

Denne klagesang har ikke ændret sig meget i de seneste år. En managers fineste opgave synes at være at få succes på transfermarkedet. Det er sådan, man skaber et godt hold. Lige som i computerspillet Championship Manager.

Nu melder Tottenham-legenden og tidligere engelske landsholdstræner Glen Hoddle sig også ind i koret, der mener, at Uniteds nedtur skyldes manglende investeringer. Mindst 7 eller 8 nye spillere bør Moyes finde hurtigst muligt.

Jeg er meget uenig. Og heldigvis synger pressede Moyes kun halvt med på det slidte omkvæd.

Selvfølgelig skal jeg ikke undervurdere, hvad United kan købe sig til af ekstra kvalitet for millioner af euro, men jeg synes, det er forudsigeligt og decideret pinligt, hvor lidt managers og medier fokuserer på det, som grundlæggende gør et hold til mere end summen af 11 spillere.

Struktur, sammenhængskraft og selvsikkerhed i systemet.

Sammen – men hver for sig

Enige kan vi dog alle blive om problemet.

Manchester United spillede sig nemlig endegyldigt ud af mesterskabskampen i England med 1-3 nederlaget i Chelsea. Det syvende nederlag i Premier League i sæsonen.

Det er ikke godt for en trup som er identisk med titelvinderne fra sidste sæson. Men her skal man selvfølgelig ikke glemme fraværet i mange kampe af især de skadede profiler Robin van Persie og Wayne Rooney.

Det begyndte ellers godt i kampen på Stamford Bridge, men en god indledning udnyttede Moyes’ mænd ikke. Siden var heldet heller ikke med de røde djævle, som kunne have fået et straffespark, da Danny Welbeck blev kantet i sin afslutning af César Azpilicueta, og da hjemmeholdet siden bragte sig foran på et afrettet skud (Chelseas første afslutning på mål i kampen), og til sidst fik mestrene et misvisende rødt kort til anføreren imod sig (som dermed ikke kan være med i Liga Cup-semifinalen mod Sunderland).

Men det er ikke kun fru fortuna som er årsag til elendigheden.

“I would [say we dominated early on], but we got a bit unlucky — the first goal took deflection but the other two, set pieces, terrible defending.
(David Moyes på pressemødet efter kampen)

Netop Manchester Uniteds defensive ageren kunne være et tilbagevendende tema på disse sider, da der er mange tvivlsomme positioner og bevægelser fra Uniteds kampe at kigge på.

Men forløbet omkring Chelseas mål til 2-0 beskriver meget godt de udfordringer, som David Moyes har.

Eller helt præcist, så afslører scoringen, at enten er United-spillerne dårligt skolet, eller også hører de ualmindeligt ringe efter. Måske en blanding?

I Skandinavien og i Italien fokuseres der mere på at øve defensiv struktur til træning end i England. Sådan oplevede jeg især mine tre år i Udinese sammenlignet med en tilsvarende periode i Derby County. Det vil for eksempel sige øvelser, hvor en forsvarende bagkæde (samt eventuelt én eller to midtbanespillere) forsvarer sig mod et angribende hold som er i numerisk overtal. Her tømres en enhed sammen. Her opstår fælles forståelse for forsvar.

To af de vigtigste aftaler, når man forsvarer sig tæt på eget mål, er:

1) Tving modstanderen væk fra målet. 
Luk alle afleveringsbaner, 
som giver modstanderne plads centralt.
2) Nød ophæver alle love. 
Orienter dig og placer dig efter forhold. 
Prioritet nummer ét: Forsvar målet.

Men gælder disse regler også i verdens tredjerigeste klub?

It’s important players build understanding both with and without the ball, as well as positional intelligence during transitions

(David Moyes har fokus på spillernes forståelse af at tage rigtige positioner. I forhold til hinanden. Se træningsøvelse med ovenstående beskrivelse).

Et mål siger mere end mange ord

Lad os nu gå igennem Chelseas mål til 2-0, for at forstå Uniteds strukturelle problemer. Hvilket denne side har beskæftiget sig med før.

Chelsea har hjørnespark i halvlegens sidste minut.

(Her var der et still-billede fra TV3 Sport. Fjernet af copyright-årsager) Ud fra Uniteds opstilling ved dødbolden kan man se, at Moyes dikterer markering af alle seks Chelseaspillere som er i feltet, og derudover har placeret Rafael ved forreste stolpe, Danny Welbeck i forreste område ud for stolpen samt Patrice Evra som ekstra zone-spiller på det lille felts grænse midt for mål.

Kun Adnan Januzaj er uden for feltet.

Aftalerne er på plads. Antonio Valencia er sidste mand til at finde sin direkte modstander, Samuel Eto’o, men kantspilleren når det i tide, inden Willian tager sparket.

Det giver alt sammen god mening, men så sættes bolden i spil, og alt bliver anarki.

(Fejl 1) BRYDER AFTALE? – Chelseas Willian truer med at tage et kort hjørnespark, så Rafael forlader alt for tidligt sin stolpe og løber ud mod hjørneflaget. Nu mangler han i målet (det får dog ingen betydning i denne situation).

(Her var der et still-billede fra TV3 Sport. Fjernet af copyright-årsager)

(Fejl 2) FORKERT MARKERINGSSTIL – Bevægelserne i feltet gør, at Antonio Valencia ender som bagerste mand i sin markering af Samuel Eto’o. Nærmest på egen mållinje og klods op ad David De Gea. Her ville mange trænere foreslå, at Valencia forlader det lille felt, for brydekampen med Eto’o nær mållinjen begrænser David de Geas arbejdsradius. Det er dog først ved målet til 3-0, at denne opdækningsiver giver negativt udfald.

(Fejl 3) MARKERINGSSVIGT – David Luiz vrister sig helt fri af Michael Carrick med et simpelt løb mod forreste stolpe. Men Willians rammer ham ikke.

Klarering

Danny Welbeck får ved første stolpe klareret bolden ud ad feltet, og hele United-blokken bevæger sig “kollektivt” fremad.

En logisk beslutning at forkorte afstanden til modstandernes boldholder (Ramires) og dermed gøre banen mindre.

Men herfra går det helt galt for udeholdets sammenhængskraft.

(Her var der et still-billede fra TV3 Sport. Fjernet af copyright-årsager)

(Fejl 4) STOPPERPAR UDEN SAMARBEJDE: Anfører og forsvarsstyrmand (!) Nemanja Vidic tager ikke samme linje som sine kolleger, men bliver hængende to meter dybere end alle andre i røde trøjer.

(Fejl 5) SELVSTÆNDIG BACK: Rafael tænker (måske?): ”Jeg er højre back, men jeg står i venstre side. Jeg må hellere tilbage på min post.” Og brasilianeren vender ryggen til Uniteds venstreside, hvor Ashley Young nu står alene med fire Chelsea-spillere. Rafael skulle have spillet situationen færdig.

(Her var der et still-billede fra TV3 Sport. Fjernet af copyright-årsager)

(Fejl 6) APATI? Erfarne Patrice Evra skubber op, men ikke ud mod sin venstreback-position, i det øjeblik Welbeck sparker bolden væk. Apatisk bliver franskmanden centralt i banen.

(Fejl 7) OFFENSIVE TYPER med ANSVARSFRALÆGGELSE:

a) Ashley Young tænker (højst sandsynligt): “Jeg er offensiv kantspiller. Jeg skal bare have styr på en af de yderste Chelsea-spiller, så har jeg gjort min defensive pligt.

(Her var der et still-billede fra TV3 Sport. Fjernet af copyright-årsager)

Jeg behøver ikke orientere mig.” Young har rigelig med tid til at tage tre skridt mod midten og dermed dække afleveringsbanen op til Gary Cahill. Men han gør det ikke.

b) Også Danny Welbeck har muligheden for at hjælpe sit hold, som er i ubalance, men heller ikke angriberen overvejer at blive i venstre side, hvor United mangler folk. Han tænker vel: ”Jeg er angriber. Jeg har ikke flere pligter i feltet. Jeg skal fremad i pres på boldholderen” (selvom Januzaj udfylder den rolle i situationen).

Resultat: Gary Cahill kan frit modtage bolden i feltet og komme til indlæg.

(Her var der et still-billede fra TV3 Sport. Fjernet af copyright-årsager)

(Fejl 8) MANGLENDE (SPIL-) INTELLIGENS – Phil Jones er en forsvarsspiller, som Moyes i mangel på bedre alternativer har placeret på den centrale midtbane. Disse forsvarsinstinkter ser man dog ikke ved målet. I samme øjeblik, Ramires afleverer til Cahill (45:06), har Jones et øje på den helt frie Eto’o (som Jones sikkert bedømmer til, grundet manglende overblik, at være i offside-position) uden at reagere på det. Han bliver stående ved feltgrænsen og ser ikke faren. Eller fralægger sig ansvaret for at dække Eto’o op. “Det er ikke min mand. Jeg er midtbanespiller”, tænker han?

(årsag 9) David de Gea misser sin fodparade. Spanieren flytter sin fod væk fra boldens bane. Ingen hjælp fra sidste skanse.

Konklusion

Der er ikke grænser for, hvor mange spillere David Moyes angiveligt har kig på, og der er da heller ingen tvivl om, at rivalerne fra City for eksempel har en meget bredere trup med flere kvalitetsspillere, og at storebror på mange positioner ikke har samme verdensklasse-spillere.

Men det er altså stadigvæk ikke transfervinduet som er holdets største problem men derimod skadeslisten og især sammenhængskraften i defensiven.

Enten er United-spillerne dårligt skolet, hvilket jeg tror er det virkelige problem, eller også er instinkterne ikke blevet skærpet nok på træningsbanen og i analyserummet.

For det er tydeligt for mig, at for få prøver på at reparere på hinandens positionelle fejl eller tager ansvar i kritiske situationer, men derimod er flere fanget i uddaterede rollebeskrivelser. Den gang man klarede sig selv. “Stay on your man” som min tidligere holdkammerat i Derby County, Adam Bolder, ofte råbte (halvvejs i sjov). Altså en wing tager en back, en angriber har øje på modstandernes stopperpar, en central midtbanespiller har sin zone på banen og så videre.

Den kollektive sans er slap.

Problemet stikker altså dybere i Manchester United end manglende dommertække, lange skadeslister og fraværet af indkøb.

Send more money“, bliver løsningsforslaget sikkert alligevel.

 

Andre links

http://www.theguardian.com/football/blog/2014/jan/19/manchester-united-tactics-chelsea-david-moyes-adnan-januzaj

http://espnfc.com/news/story/_/id/1686562/david-moyes-bemoans-manchester-united-terrible-defending?cc=5739

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-2542577/Time-break-emergency-Glass-Fergie-ready-waiting-outside-Old-Trafford-Moyes-future-United-remains-uncertain.html