(11-2-2014) MMM Uge 7: Rundt om ACF Fiorentina

Firenze ved floden Arno

Firenze ved floden Arno

De fleste italienske fodboldbyer har to storhold.

Milano har Inter og Milan. I Torino hedder lokalopgøret Juventus-Torino og i Rom har både Lazio og AS Roma hjemmebane.

Men i Firenze er ACF Fiorentina det eneste Serie A-hold og tager dermed hele byens opmærksomhed.

Firenze ligger i regionen Toscana, og byen har en vigtig rolle i Italiens historie.

Det er for eksempel fra denne region, at det italienske sprog, som vi kender det i dag, har sin oprindelse.

Netop den toscanske version af sproget oplevede jeg på en skæv måde i foråret 2001, da den nuværende Zenit St. Petersburg-træner, Luciano Spalletti, blev ansat som cheftræner i min daværende klub Udinese. Luigi De Canio var blevet fyret som Udinese-træner, og jeg husker spillertruppens første fælles møde med den toscanske afløser. Jeg lyttede til Spallettis talestrøm og undrede mig i det stille. Han måtte lide af en talefejl, tænkte jeg, men ingen af de andre spillere fortrak en mine. Mærkeligt. For visse ord udtalte Spalletti ret alternativt. Alle ”K-lyde” erstattede han med en ”H-lyd”, som en meget svag hosten. Så Toscana blev til ”Tos-Hah-na” og ”giocare” som betyder at spille (og som udtales ”djo-KA-ræ”) blev til ”djo-HAH-ræ”. Efter mødet spurgte jeg undrende en italiensk kollega til talefejlen, men han var hovedrystende over den ”dumme dansker” og kunne forklare, at sådan er dialekten bare i Toscana!

Jeg fik aldrig en kamp under Spalletti, da jeg var skadet i hele den sidste del af den sæson (2000/2001), hvor vi reddede os fra nedrykning i næstsidste spillerunde.

Men skruer vi tiden lidt længere tilbage, så var Toscana også involvereret i min første kamp i Udineses startopstilling. For her var modstanderne nemlig Fiorentina. Det var i 4. spillerunde i 1999 på hjemmebanen Stadio Friuli. Noget nervøs var jeg. Minderne fra den kamp inkluderer min duel fra højre wingbackpositionen mod min direkte modstander, den tidligere Dortmund-spiller Jørg Heinrich, samt Fiorentinas målscorer i kampen, den argentinske superbomber Gabriel Batistuta. ”Bati-gol” scorede såmænd også i det omvendte opgør nogle måneder senere, hvor jeg også burde have scoret. Det blev ved lige ved og næsten for denne skribent på italiensk græs, men det samme kan ikke siges om en af mine tidligere holdkammerater i Udinese, som nu er i Fiorentina, men denne iltre tekniker skal jeg komme tilbage til.

Fodboldhistorien i Fiorentina – De tre storhold og hadet til Juventus

De fleste danskere vil nok forbinde Fiorentina med historien om Brian Laudrup som måtte flygte væk fra stadion Artemio Franchi gemt i et bagagerum, da hans Fiorentina rykkede ud af Serie A i 1993.

Men historien gemmer flere og mere betydende lilla mærkepunkter.

Tre mandskaber skiller sig ud

Først skal nævnes mesterholdet fra 1956 som også spillede sig i Mesterholdenes Europa Cup-finale i 1957. En finale som ”Viola” dog tabte 2-0 til et skræmmende Real Madrid-hold med fronttrioen Alfredo di Stefano, franske Kopa og spanske Gento.

Serie A-mesterskabet i 1956 blev derefter fulgt op af fire andenpladser på stribe i Serie A samt i 1961 den ene af klubbens seks pokalfinaletriumfer (efter tabte finaler i 1958 og 1960).

Det næste storhold kom i 1969, da ”Viola” vandt sit andet og foreløbigt sidste mesterskab. I 1970 blev man i kampen om Serie A-titlen snydt af Cagliari, som blandt andet brød en ubesejret lilla stime på 29 ubesejrede kampe med en kontroversiel 1-0 sejr på Stadio Artemio Franchi i Firenze.

Siden kom den tredje bølge af stærke mandskaber i 1982-sæsonen, men den forhadte rival Juventus snød Viola på sidste spilledag. Fiorentina skulle bare vinde sin kamp, men fik annulleret et mål og andre tvivlsomme dommerkendelser imod sig, hvilket Juventus fik skylden for, da klubben også dengang blev beskyldt for at have ”styr på dommerne”. Liam Bradys straffesparksmål i det ’75 minut sikrede derimod ”de zebrastribede” en sejr i deres kamp og dermed 1982-mesterskabet.

Denne kontroversielle sæsonafslutning fik rivaliteten mellem de to klubber til at nå nye højder.

Hadet blev forværret i 1990, da et salg af Fiorentina-ikonet Roberto Baggio til Juventus blev godkendt af en Fiorentina-ejer i pengenød kun få måneder efter UEFA Cup-finalen i 1990, hvor Juventus slog Fiorentina med lidt hjælp fra dommeren (hvis man altså spørger de lilla-trøjede).

Siden kom lavpunkter som Violas førnævnte nedrykning i 1993 med Laudrup og senere konkursen i 2002, hvor Fiorentina blev tvangsnedrykket til Serie C2 (fjerdebedste række).

Kun to (!) år senere var klubben dog tilbage i den fornemmeste række. Med lidt hjælp fra fodboldforbundet. Efter førstepladsen i Serie C2 i det første år, blev Fiorentina ekstra forfremmet fra Serie C til Serie B grundet ”sportslige meritter”, da den næstbedste liga blev udvidet fra 20 til 24 hold i 2003.  Og såmænd om ikke de lilla fandt vejen til Serie A i sæsonen efter, da Perugia blev besejret i et oprykningsslutspil.

Hele turen fra Serie C2 og tilbage skete under ejerskab af familien Della Valle som købte klubben i 2002, da enden var nær. Brødrene Andrea og Diego Della Valle er frontfigurerne som henholdsvis daglig leder og præsident bag klubbens genrejsning.

Men i 2006 straffes klubben for sin part i den store ”dommerskandale” (calciopoli), som blandt andet sendte Juventus i Serie B, men som også betød, at Fiorentina indledte 2006/2007-sæsonen med 15 minuspoint. Alligevel spillede man sig til en flot sjetteplads som gav europæisk deltagelse.

Calciopoli-skandalen havde Juventus tidligere sportsdirektør Luciano Moggi som den største syndebuk, så man bryder sig virkelig ikke om Juventus i Firenze. En historie med mange lag.

I Firenze kan du derfor efter sigende købe stickers med påskriften ”zona anti-gobbizzata”.

Denne ”anti-pukkelryggede-zone” er en stikpille til de evigt heldige Juventus-hold (pukkelryggede figurer bringer held i Italien).

Hadet til ”den gamle dame” er så stort blandt visse Fiorentina-fans, at Heysel-katastrofen i 1985, hvor 39 Juventus-fans blev trampet og mast ihjel før Europa Cup-finalen mod Liverpool, blev fejret ved Fiorentinas næste hjemmekamp med et makabert banner som vanærede de døde fans fra rivalerne. En vrede som havde rod i 1982-sæsonen.

Kun Rom og Firenze er angiveligt ”anti-pukkelryggede–zoner”. Ellers er der ”juventini” overalt i Italien.

ACF Fiorentina version 2014

ACF Fiorentina er bare en klub, som på samtlige parametre er større end den kommende Europa League-modstander fra Esbjerg fB.

Omsætningen i den gældfrie (kun Napoli er også gældfri i Serie A) toscanske klub lød i 2012 på i alt 545 millioner kroner (EfB Elite A/S havde til sammenligning en omsætning på 56,2 millioner kroner i 2012), og i en finansiel usund liga som Serie A er Fiorentina en af få klubber som kan leve op til UEFA’s regler om ”finansiel stabilitet” kaldet Financial Fair Play.

Efter to årsregnskaber i 2010 og 2011 med underskud, fik Fiorentina endelig en positiv bundlinje i 2012, hvilket i høj grad skyldes salget af den serbiske forsvarsspiller Matija Nastasic til Manchester City for over 15 millioner euro.

Der ryger dog også penge den anden vej.

Fiorentina købte faktisk spillere for i omegnen af 285 millioner kroner på transfermarkedet i 2013/2014. De 10 millioner euro for Giuseppe Rossi fra Villarreal samt 15,5 millioner euro for Bayern Münchens Mario Gomez vejer tungest. Men alligevel havde klubben overskud på balancen, da man solgte Matija Nastasic (15,5 millioner euro), schweiziske Valon Behrami til Napoli (8 millioner euro) og urostifteren Alessio Cerci til Torino (knap 7 millioner euro).

I 2013 forventes nyt overskud, da salget af Stevan Jovetic til Man City (26 millioner euro) og Adem Ljajic til Roma (11 millioner euro) tæller positivt på indtægtssiden.

Aktuel trup – Profiler

”Che calcio sarebbe senza Montella”

Sikke (skidt) fodbolden ville have været (stillet) uden Montella, lyder en banner på Fiorentinas hjemmebane som hyldest til klubbens træner.

For Vincenzo Montella har indført en spændende offensiv spillestil i Firenze, som bryder med den klassiske italienske taktiske tankegang om et påpasseligt, kynisk og defensivt udgangspunkt.

80 procent af truppen er udlændinge, og flere af dem skal med til VM i Brasilien, som landsholdsspillere i deres respektive lande.

Fiorentinas nummer 7 er en af legionærerne og også en af mine tidligere holdkammerater.

David Pizarro, var nemlig min kollega fra 1999 til 2001 i Udinese. Den 34-årige chilener er en af flere Fiorentina-spillere, hvor VM garanteret svæver som en gylden gulerod for nethinden om natten.

Jeg husker tydeligt den temperamentsfulde chilener komme til Udinese.

Han fik ikke spilletid i starten, selvom han var en dygtig individualist til træning. Det var faktisk umuligt at få bolden fra ”pequeno”, som med de vakse ben og de mange skudfinter og hurtige vendinger kunne gøre enhver rundtosset. Spilletid fik den 170 centimeter ”høje” spirrevip dog ikke, hvilket gjorde ham stiktosset. Han blev i 2001/2002 lejet ud i et år til en chilensk klub, men kom derefter tilbage til Udinese og tog revanche, hvilket fik Inter til at lægge 12 millioner euro for ham. Og senere Roma og nu Fiorentina.

I dag er han 13 år ældre og knap så rapfodet, men jeg vil stadig opfordre Esbjerg-spillerne til at passe på Pizarros smarte skud/stop-finter.

De største profiler skal vi dog måske overhovedet ikke se på Blue Water Arena i Esbjerg.

Giuseppe Rossi ved pressemøde på landsholdet

Giuseppe Rossi ved pressemøde på landsholdet før landskampe mod Danmark i Parken.

Topscorer Giuseppe Rossi er med på Fiorentinas UEFA-liste, men den uheldige angriber kommer med garanti ikke til at score mål mod Esbjerg, da han er ukampdygtig. Knæskaden gør ham endda tvivlsom til Italiens VM-trup, hvor et makkerskab med Mario Balotelli for ”gli azzurri” ellers så mundvandsløbende ud. Fiorentinas dyreste indkøb, tyske Mario Gomez, har også været skadet, men det er meget realistisk, at han vender tilbage for Viola mod vestjyderne. Men i hvilken forfatning?

Derfor er der ingen tvivl om, at Niels Frederiksens mandskab skal passe mest på midtbanemanden Borja Valero. Den spanske ”todocampista” har flest assist i Serie A med sine syv stykker samt også scoret fem mål. Derudover har den 29-årige spanier flest afleveringer af alle i Serie A i angrebszonen. Statistikker som disse gør det oplagt, at Montella valgte Valero til 41 af 42 kampe i sidste sæson (Valero havde karantæne i den sidste), og at spanieren i denne sæson af de 34 kampe kun har fået hvile i én Europa League-kamp og mistet en anden på grund af skade. Trods Montellas rotationsprincip.

Den colombianske hvirvelvind Juan Cuadrado hører også til Fiorentina-stjernene med VM-drømme.

Fra sin højre wingbackposition er den letbenede Cuadrado en evig trussel med lynhurtige fodskifter og udfordrende spillestil. Er du klar, Jonas Knudsen?

Og listen er meget længere.

Faktisk beskrives Fiorentinas dygtige trup bedst ved at nævne de spillere, som IKKE kom med på listen over spillere til Europa League.

De to januarindkøb, den franske forsvarsspiller Modibo Diakité (lejet i Sunderland) samt brasilianske Anderson, som er udlejet fra Manchester United, kunne af lovmæssige årsager ikke komme med på UEFA-listen. Derudover er også et par stortalenter blevet fravalgt. Den høje kroatiske angriber Ante Rebic samt ikke mindst polske Rafal Wolski, som af flere er spået til at være ”the next big thing”. Den unge ”fantasista” scorede flot til 2-0 mod Atalanta i weekenden, men er altså også blevet fravalgt til de euopæiske kampe.

Begge spillere ville have været markante profiler i en Superliga.

Sæsonen 2013/2014

Trods skader til klubbens største profiler, er sæsonen forløbet planvist.

Montellas mandskab ligger nummer fire, spiller sprudlende fodbold og er det eneste hold som har slået Juventus i Serie A. Og selvom man var lidt heldig i kvalifikationen til Europa League mod Grasshoppers, så gik Viola efterfølgende ubesejret igennem gruppespillet mod ukrainske Dnipro, portugisiske Pacos, og rumænske Panduri.

I Coppa Italia, den italienske pokalturnering, blev den første semifinale mod Udinese godt nok tabt 2-1 i Friuli, men i returopgøret i aften (tirsdag) i Firenze kan en 1-0 sejr sende Viola i finalen.

Og hvis Fiorentina som ventet slår Esbjerg ud af Europa League, så venter ærkerivalen Juventus i 1/8-finalen (hvis Pirlo & co planmæssigt slår Trabzonspor).

Sikke en kamp, der venter. Måske.

Spillestil – styrker og svagheder

Fiorentinas 3-5-2 bliver til 4-4-2 med en simpel sideforskydning. Højre wingback Juan Cuadrado skubber op mod modstandernes boldholder i højre side og venstre wingback Juan Vargas rykker ned i bagkæden.

Fiorentinas 3-5-2 bliver til 4-4-2 med en simpel sideforskydning. Højre wingback Juan Cuadrado skubber op mod modstandernes boldholder i højre side og venstre wingback Juan Vargas rykker ned i bagkæden.

Montellas Fiorentina dyrker en boldbesiddende stil.

Holdet har tredjemest possession i Serie A med gennemsnitligt 59,1%. Foran Juventus, men mindre end Milan og Roma.

Formationen kan variere. Oftest stiller Viola op i en 3-5-2-formation, men også 4-3-3, 4-3-2-1 eller 4-3-1-2 (som i kampen mod Cagliari) har Montella brugt.

Fiorentina er unik på den front, da det er et sjældent syn i Europa, at et hold varierer så meget i det taktiske udgangspunkt fra kamp til kamp. Dog er fællesnævneren for alle talkombinationer de tre centrale midtbanespillere, som dog også kan blive til fire som i opstillingen mod Cagliari. Også løbende i kampen bliver 3-5-2 hurtigt til en variation med fire i bagkæden.

Modstanderens målmand tager udspark. Fiorentina står i 5-3-2.

Modstanderens målmand tager udspark. Fiorentina i lilla trøjer står i 5-3-2. Læg mærke til den relativt store afstand mellem de tre centrale midtbanespillere.

Defensivt tager de lillatrøjede ofte et lavt udgangspunkt, så Esbjerg skal ikke regne med at blive presset over hele banen. Presset indledes ofte først af angriberne ved midterlinjens bue, og wingbackerne starter som udgangspunkt dybt, så formationen bliver 5-3-2. David Pizarro ligger som balancespilleren foran bagkæden med to 8’ere foran sig i midten.

Men det er ikke denne fase af spillet, som Fiorentina prioriterer højest. Holdet tillader niende flest skud i Serie A med 12,3 i snit (Juve er ”bedst” med kun 9 skud imod) og laver næstfærrest tacklinger og færrest frispark af alle hold i Serie A (foran Napoli).

Hvad Fiorentina ikke har af dræberinstinkt uden bold, mestrer holdet til gengæld i det offensive.

Dygtigt spredes banen ud og bliv ikke overrasket, hvis den brasilianske målmand Neto danner tredjemand mellem to stoppere i opbygningsspillet. Wingbackerne står indledningsvist bredt og spillet føres gerne gennem midten, hvor Pizarro, den frit bevægende Borja Valero og en faldende spidsangriber som Josip Ilicic eller Joaquin

Fiorentina i hvide trøjer. Fire man centralt i feltet er ikke et sjældent syn

Fiorentina i hvide trøjer. Fire spillere centralt i feltet er ikke et sjældent syn

finder rummene.

Fiorentina har den tredjebedste afleveringssucces efter Roma og Juventus med 86,3% i snit og sparker næstfærrest lange bolde efter Roma.

Spilles med wingbacker, så placerer de sig som backer i det defensive, og agerer som…ja…wings i det offensive. Begge wingbacker kan nemlig sagtens være i modstanderens straffesparksfelt på samme tid, og i det hele taget bringer Viola gerne fire eller flere spillere i feltet ved indlæg.

Det tålmodige småspil er et varemærke. Fiorentina har kun scoret et mål på en offensiv omstilling i Serie A og løber også næstmindst i offside af alle Serie A-hold. Her løbes ikke meget dybt.

Her kan Esbjerg ramme Fiorentina

Men det italienske hold er ikke et perfekt kollektiv, og her skal der nævnes et par områder, hvor Esbjerg kan gøre ondt på toscanerne.

Presspillet – Fiorentina losser sjældent bolden væk, selvom man er under pres. Samtidig er målmand Neto ikke bange for en risikabel tværpasning, så der vil helt sikkert opstå muligheder, hvor et kollektivt vestjysk pres kan tvinge Fiorentina til fejl. Også højt i banen.

Omstillinger – Fiorentina satser med mange folk i angrebene. Det vil levne plads til danske omstillinger, hvor især Ankersen-brødrenes hurtighed er et vigtigt våben. Læg dertil, at Borja Valero og andre af de offensivt indstillede spillere ikke har stabile returløb, og at de offensive wingbacker efterlader rum bag sig, hvor Bakenga og van Buren (eller hvem der nu spiller…) kan modtage bolden i fart.

Ensomme Pizarro – Der er også plads centralt i banen. Når Fiorentina i det defensive ender i en 5-3-2, så vil Esbjerg kunne finde plads omkring David Pizarro centralt i banen. En faldende vestjysk forward vil kunne skabe et overtal på midtbanen, da Pizarro ikke får megen hjælp fra sine kolleger.

Dødbolde – Der er altid muligheder på hjørnespark og frispark, selvom Fiorentina har flere gode headere som Facundo Roncaglia, Stefan Savic og Gonzalo Rodriguez.

Anbefalet læsestof om Fiorentina

http://www.violanews.com

http://www.fiorentina.it/it/category/home.1/home-page.html

http://www.whoscored.com/Teams/73

http://it.wikipedia.org/wiki/Tifoseria_dell’ACF_Fiorentina

http://www.gazzetta.it/Calcio/SerieA/Squadre/Juventus/Primo_Piano/2009/01/22/juvefiorentina.shtml

http://swissramble.blogspot.dk/2011/04/fiorentina-most-profitable-club-in.html

http://www.gazzetta.it/Calcio/Squadre/SerieA/01-01-2014/calcio-serie-a-napoli-milan-roma-inter-juventus-fiorentina-lazio-bilanci-utili-201962046036.shtml

http://forzaitalianfootball.com/2013/04/fiorentina-club-focus-grounds-for-improvement/

http://blogs.thescore.com/counterattack/2013/04/17/bandini-dignity-duty-fun-the-story-behind-fiorentinas-near-miraculous-turnaround-in-serie-a/

Foot, John – “Calcio”