Champions League: Kvartfinalisterne rangeret fra 1 til 8

Lodtrækningen til kvartfinalerne i Champions League gav fire rigtigt interessante opgør med hver deres historie.

Her er et bud på den mest realistiske vinder, som det ser ud nu. Først det svageste hold:

8. Manchester United FC 

1 De Gea

2 Rafael – 5 Rio – 15 Vidic – 3 Evra

16 Carrick – 4 Jones

25 Valencia – 10 Rooney –  19 Welbeck

20 Van Persie

Spillestil: Mange indlæg og lange afleveringer, men kun få scoringer og svage centralt i banen.

Mens den hjemlige sæson med sikkerhed ender som den største skuffelse siden Premier League’s begyndelse i 1992/1993, så har David Moyes’ mænd stadig et skud tilbage i jagten på en titel. Champions League kunne være turneringen som giver lidt medvind, men det tyder hverken præstationer eller statistikker på.

Af de otte kvartfinalister har De røde djævle scoret færrest mål (15 scoringer i 8 kampe), haft gennemsnitligt færrest afslutninger (11) samt færrest indenfor målrammen (3,5 i snit),

Skader og generel spillemæssig ustabilitet har betydet manglende fast kerne, og kigger man på whoscored.com’s statistikker for de bedst præsterende spiller i denne sæsons Champions League, så har kun Wayne Rooney spillet mere end fire kampe fra start (7 startpladser).

Signaturspiller: Michael Carrick

Stil: Dygtig pasningsspiller, ingen kriger, ingen udstråling

Landsholdsspiller som har central funktion på sin position som sikringsspiller og potentiel playmaker foran bagkæden. Som Bastian Schweinsteiger i Bayern München, Thiago Motta i PSG, Xabi Alonso i Real Madrid eller Sergio Busquets i Barcelona. Men den 32-årige midtbanespillers evner har i denne sæson været lige så undertrykt som ytringsfriheden i Rusland.

I Champions League har Carrick fem optrædener og næsten 90% succes med sine over gennemsnitlige 72 afleveringer per kamp, hvilket er klart mest for de engelske mestre. Senest mod Olympiakos præsterede Carrick dog kun 30 afleveringer (9% af Uniteds samlede 332), hvilket var hele 68 afleveringer færre end det første opgør i Piræus. Kun fem af afleveringerne på Old Trafford blev spillet på sidste tredjedel (16,7%), og selvom Carrick ofte beskyldes for at spille for meget til siden og tilbage, så var hele 16 af 30 afleveringer i (delvis) retning mod modstandernes mål (53% af hans samlede antal pasninger). Fire brudte bolde, en tackling, et frispark begået, ingen afslutninger og ingen skabte chancer.

Det er ikke imponerende tal.

Til sammenligning fra samme spilledag lykkes Sebastian Kehl (som er Dortmunds ”Carrick”) med 52 af sine 63 afleveringer (13% af Dortmunds 480). Tyve var på sidste tredjedel (31,7% af Kehls samlede afleveringer), 31 var fremadrettet (49,2% af samlet). Mere sigende er dog de 10 brudte bolde, de 2 vellykkede af 5 tacklingsforsøg, to frispark begåede, et forsøg på mål men heller ingen skabte chancer.

Altså ingen nævneværdig forskel mellem en engelsk landsholdsspiller og en erfaren tysk kriger.

Det er dog især selve adfærden og kropssproget på banen som har skræmt denne skribent. Carrick gemmer sig tit for boldholderen, mangler udstråling/arrogance og har for få afgørende aktioner både offensivt og defensivt.

Michael Carrick underpræsterer i denne sæson.

http://www.whoscored.com/Players/2115/

Sigende statistikker om Manchester United

–       Offensivt:

 • Tredje dårligst pasningssucces (83,2%)
 • 4 mål af 15 på dødbolde = 26,7%
 • Færreste skud indenfor målrammen: 3,5
 • Får færrest frispark
 • INDLÆG: Næstflest indlæg: 22 (efter Bayern)
 • SVAGE CENTRALT: Næstfærrest gennembrud centralt
 • Næstflest lange afleveringer

–       Defensivt

 •   Intet koncept?

Noter:

 • Seneste opgør i kvartfinale: 2010/11 (vandt 3-1 mod Chelsea FC)
 • Rekord i kvartfinale: 12 vundne og 5 tabte
 • Dette års Champions League: 5-2-1 mål: 15-5
 • Top scorer: Robin van Persie (4)
 • Statistik mod Bayern V2 U4 T3 Mål for: 11 imod: 12

 7. Club Atlético de Madrid 

Spillestil: Tacklingsglade, possession-svage og dødboldsspecialister.

17 år skulle der gå, før Atlético Madrid igen spillede sig i en kvartfinale for Mesterhold, og Diego Simeones svende bliver et ubehageligt bekendtskab for den kommende modstander i Champions League.

Hverken Real Madrid (0-1 og 2-2) eller FC Barcelona (0-0) har formået at besejre ”Los Colcherones” i La Liga i denne sæson, men hvor ”Blau-grana” vandt Super Cuppen på udebanemål over Atlético Madrid, så vandt de hvidklædte fra hovedstaden dog klart over de rød-hvide i Copa Del Rey (3-0 og 2-0).

Lige som Jürgen Klopp i Dortmund, så giver Diego Simeone ikke meget for teorien om, at possession øger muligheden for sejr. Atlético Madrid er nemlig kvartfinalisten med mindst gennemsnitlig boldbesiddelse med 46,7 % i de hidtil otte kampe.

Meget karakteristisk scorer Atlético Madrid 40% (8 af 20) af sine mål på dødbolde, hvilket er den største procentdel af alle kvartfinalister.

Signatur-spiller: Raul Garcia

Stil: Hovedstødsstærk, pasningssvag, målfarlig.

Den spanske offensivspiller, som ofte agerer partner til topscorer Diego Costa, har statistikker som meget fint beskriver Atlético Madrids spillestil. Pasningssucces på 56,8% burde diskvalificere de fleste spillere (seneste 13 af 27 vellykkede pasninger mod AC Milan) men ikke hos træner Simeone, som i modgift i mesterholdsturneringen har fået fire mål og fire assist for ægteskabet med krigeren Garcia. Tre gule kort følger også med, men mere imponerende er de 4,9 vundne luftdueller per opgør, hvilket kun Nemanja Vidic gør bedre i Champions League. Garcia har været udlejet til Osasuna men især salget af Radamel Falcao har givet mere plads, hvilket den 27-årige Garcia har tilbagebetalt med 8 mål i 24 La Liga-kampe (kun 11 gange fra start) samt fire mål i Copa Del Rey.

http://es.wikipedia.org/wiki/Raúl_Garc%C3%ADa_Escudero

Atlético Madrids karakteristika, sammenlignet med de syv andre kvartfinalister

–       Defensivt

 • Flest tacklinger
 • laver tredjeflest frispark
 • Flest gule kort med 16

–       Offensivt

 • Dårligste pasningssucces med Dortmund: 78,5
 • Mindst possession: 46,7%
 • Næstfærrest driblinger per kamp (6,9 – kun Dortmund har færre)
 • Får næstflest frispark
 • 14 skud i snit
 • Topscorer: Diego Costa 7 af 20 mål (35%)
 • Raul Garcia: Vinder 4,9 luftdueller per kamp – pasningssikkerhed:
 • 3 mål på omstillinger
 • Dødboldsspecialister: 8 mål (bedst af alle) = 8/20 = 40% på dødbolde

Courtois

Juanfran – Miranda – Diego Godin – Felipe Luis

Rodriguez – Koke – Tiago – Turan

Diego Costa – Garcia

 

Seneste kvartfinale: 1996/97 (tabte 3-4 mod AFC Ajax)

Kvartfinalerekord i CL: W3 L2

CL i denne sæson: 7-1-0, mål: 20-4

Topscorer: Diego Costa (7)

 

6. Borussia Dortmund 

Stil: Omstillingsparate, erobringsvillige og fremadrettede.

På et tidspunkt var hele Dortmunds normale firemandsbagkæde ude med skader. Marcel Schmelzer og Neven Subotic mangler stadig i forsvaret, og derudover er midtbanespillerne Jakub Blaszczykowski, Ilkay Gündogan og Sven Bender også fraværende, så træner Jürgen Klopp klapper ikke i hænderne af situationen. Hele 23 point er der til Bayern München på førstepladsen i Bundesligaen, men de interne opgør har været tætte, hvor effektiviteten foran mål har været afgørende.

De gul-sorte” minder om Atlético Madrid på flere statistiske parametre.

Begge hold har som de eneste af de 8 kvartfinalister mindre end 50% boldbesiddelse i snit. De har den dårligste pasningssikkerhed og laver flest tacklinger og frispark, men færrest driblinger. Begge hold er dygtige på omstillinger (tre scoringer hver), men i åbent spil er tyskerne bedst. I få ord: Genpres og direkte spil. Kun Bayern München og FC Barcelona har en større andel end ”spillestilstvillingerne” af boldbesiddelsen på banens sidste tredjedel.

En forskel mellem Simeones Atletico og Klopps Dortmund: Dortmund forsvarer sig højere i banen og tillader klart færre afslutninger til modstanderne (8,9 mod Madrids 11,8). På det parameter er kun Bayern München og FC Barcelona dygtigere end Dortmund.

Signatur-spiller: Robert Lewandowski

Elegant og eksplosiv topscorer med genpresevner.

Hyldet i sidste sæson og leveringsdygtig af flotte toppræstationer (hvem glemmer de fire mål mod Real Madrid?). Teknisk og fysisk formåen som få andre. Urørlig som 9’er i Dortmund. Men de 24 Bundesliga-mål i sidste sæson reproducerer den 25-årige Robert Lewandowski ikke i 2013/2014. Jeg har set for mange atypiske afbrændere fra Lewandowski, som generelt har haft for få sublime stunder. Den kommende Bayern München-stürmer er på fine 15 ligascoringer (kun ét mål på hovedstød) og seks Champions League-træffere indtil videre, men det er dog pakkeløsningen som inkluderer sikker opspilsstation og aggressiv førsteforsvarer, der har gjort Josep Guardiola varm i hjertet. Men lige som succesen foran målet ikke brillerer helt som tidligere, så svigter den høje polak også i spillet.

Tre vundne luftdueller i snit er flot (og kun ringere end Raul Garcia blandt offensive spillere), men en pasningssikkerhed på 70,4% er næst dårligst af alle offensive profiler i Champions League (foran…Raul Garcia) og endnu en årsag til Dortmunds svingende præstationer. Senest i nederlaget mod Borussia Mönchengladbach fejlede Lewandowski 9 af 27 afleveringer (67% vellykkede). Til sammenligning mestrede mestrenes Mario Mandzukic 84% af sine pasninger i weekenden (16 af 19 i 75 minutter).

Fordelt over Bundesliga-sæsonen ligger de kommende angrebskolleger dog meget tæt på hinanden.

http://www.bundesliga.com/en/liga/clubs/fc-bayern-muenchen/spieler.php?player=36377 – Mandzukic (68,9%), 92 chancer, 17 kampe fra start, 1595 minutter, 62 afslutninger, 7 mål med hovedet – 5 med højre – fem med venstre

http://www.bundesliga.com/en/liga/clubs/borussia-dortmund/spieler.php?player=39301 – Lewandowski (67,2%)

Dortmunds karakteristika sammenlignet med de 7 andre kvartfinalister

–       Defensivt

 • tillader tredjefærrest skud: 8,9 (næsten som Bayern)
 • Laver flest frispark
 • Næstflest tacklinger

–       Offensivt

 • Dårligste pasningssucces med Atletico Madrid
 • Næstmindst possession: 47%
 • 3 mål på omstillinger (bedst sammen med Atl. Madrid)
 • Topscorer Robert Lewandowski med 70,4% i pasningssikkerhed – næst dårligst af profiler (efter Raul Garcia)
 • 30% af boldbesiddelse er på sidste tredjedel

Seneste kvartfinale: 2012/13 (vandt heldigt 3-2 mod Málaga CF)

Kvartfinalerekord: 4 vundne – 2 tabte

CL i denne sæson: 5-3-1, mål: 17-9

Rekord mod Real Madrid 2-3-3, mål: 10-11

5. Chelsea FC 

Stil: Direkte spil, possession-ligeglade og masser af driblinger

Under José Mourinho har Chelsea fået sin ”swagger” tilbage. William Kvist var ikke imponeret af Chelsea, da Fulham mødte dem, men det er heller ikke skønhedspriser, som Mourinho går efter. Chelsea er et hold med to ansigter. I perioder parkerer man gerne mange spillere foran feltet i noget nær catenaccio-stil, for derefter at spille ren champagnebold, når Eden Hazard, Willian, Oscar og Eto’o folder sig ud. Holdet laver faktisk næstflest driblinger af de otte kvartfinalister i Champions League, men har modsat også flest lange afleveringer af kvartfinalisterne i forhold til den samlede boldbesiddelse (14,1%). Statistikkerne fortæller også, at Chelseas bygger flere angreb op i venstre side i forhold til konkurrenterne (Eden Hazard…), som mange har opbygningsslagside mod højre flanke.

Signatur-spiller: Branislav Ivanovic

Stil: Fysisk stærk, defensiv soliditet og målfarlig.

Serberen Ivanovic er ikke en moderne højre back, men derimod en klassisk Mourinho-spiller. Fysisk stærk, kraftfuld, aggressiv, selvopofrende og løbestærk. Meget ulig i kunstnerisk udtryk end Rafinha, Dani Alves, Rafael, Lukasz Piszczek eller hvad der ellers render rundt på andre hold. Ivanovic er en omskolet stopper som giver defensiv balance og sikkerhed til Mourinhos hold. Og er en trussel på dødbolde.

Pasningsprocenten på 78,8% er dårligere end langt de fleste defensive kolleger og konkurrenter, men til gengæld vinder 30-årige Ivanovic fem luftdueller i snit. Det gør kun ex-landsholdskollegaen Nemanja Vidic bedre i Champions League (5,5).

Så har der været op og nedture. Selvmål og uheldige roller (Liga Cup-semifinale mod Swansea!), men jeg husker senest matchvinderrollen på Etihad Stadium, da Chelsea besejrede Man City med 1-0 på Ivanovic’ flotte venstrebensskud.

Som kopieret ud af Mourinhos fodboldskole.

Sigende statistikker fra Champions League

–       Defensivt

 • Tillader fjerdefærrest skud: 9,4
 • Laver næstflest frispark

–       Offensivt

 • Næstflest driblinger
 • Tredjefærrest skud på mål: 12,8
 • 2 mål på omstillinger
 • spiller mest direkte: 14,1% lange afleveringer (kun 10 hold i CL-sæsonen spillere mere direkte)

 

Seneste kvartfinale: 2011/12 (vandt 3-1 mod SL Benfica)

Kvartfinalrekord: 6-2

CL i denne sæson: 6-0-2, mål: 15-4

Topscorer: Samuel Eto’o, Fernando Torres (3)

Opgør mod Paris SG 1-1-0, mål: 3-0 

4. Paris Saint-Germain (FRA)

Sirigu

23 Van der Wiel – 13 Alex – 2 Thiago Silva – 17 Maxwell

 8 Motta

24 Verratti – 14 Matuidi

9 Cavani – 10 Zlatan – 22 Lavezzi

Stil: Boldbesiddende, effektive og dødboldsfarlige

Barcelona stoppede Paris Saint Germain i seneste Champions League-sæson, og denne erfaring har kun gjort et i forvejen dygtigt fransk mesterhold bedre.

Laurent Blancs foretrukne dyrker en boldbesiddende spillestil, og statistikkerne er næsten på Barcelona og Bayern München-niveau, hvad angår boldkontrol: 63,8% possession i snit samt 90,7% pasningssikkerhed. Boldbesiddelsen bruges dog ikke til at komme til mange afslutninger. Til gengæld har Zlatan & kompagni vist enorm effektivitet foran målet og er med afstand det mest træfsikre hold i Champions League. Hele 6,8 af PSG’s gennemsnitlige 11,8 afslutninger (kun Man United har færre) rammer målet (rekordhøje 58%), hvilket har ført til 20 mål i otte kampe. Zlatan Ibrahimovic står for halvdelen af PSG’s mål og er selvsagt den største profil på hovedstadsklubbens hold. Den fantastiske svensker har en fri rolle på banen, præcist som Messi og Ronaldo har det i deres respektive klubber. Flyder ”Ibra” væk fra positionen i front, så fylder Lavezzi, Cavani eller andre op. Den falske 9’er-rolle passer perfekt til Zlatan, som dermed kan forsvinde fra stoppernes markeringer og søge rum andre steder. Med lækre langskudsmål og andre spektakulære spil til følge.

Signatur-spiller: Thiago Silva

http://www.whoscored.com/Players/28550/

http://www.transfermarkt.co.uk/en/thiago-emiliano-da-silva/leistungsdaten/spieler_29241_2012.html

Han blev kaldt en ”lady-boy” af åbenmundede Joey Barton, og det er måske egentlig meget præcist beskrevet. For brasilianske Thiago Silva har både feminin ynde og elegance i boldomgangen, men også maskulin kraft i duelspillet og er den mest komplette på sin position i verden lige nu, hvis du spørger denne skribent. Det har også givet tre mål i 21 Ligue 1-kampe for stopperen, som har kontrakt til 2018 i klubben i byernes by.

Desværre har skader undervejs sat stopper for kontinuiteten (en baglårsskade kostede en måneds pause både i januar/februar og september/oktober).

Som så mange af PSG’s stjernespillere kostede han absurd mange oliepenge (40 millioner euro), men gevinsten har været

Og som det bør være for en brasiliansk forsvarsspiller, har han ikke et kunstnernavn som de mange landsmænd på de offensive positioner (Neymar, Kaka, Hulk etc.). Målmænd og forsvarsspillere med kunstnernavne er nemlig ikke til at stole på, siges det på de kanter. Av for den Dante…

Sigende statistikker fra Champions League om PSG

–       Offensivt

 • Næstfærrest afslutninger på mål: 11,8
 • Rammer godt: 6,8 rammer målet = 58%
 • Topscorer: Zlatan med 10 af 22 mål (45%)
 • Færrest vundne luftdueller
 • 7 mål på dødbolde af 22 mål = 32% på dødbolde

Seneste kvartfinale: 2012/13 (uafgjort 3-3 mod FC Barcelona, tabte på udebanemål)

Kvartfinalerekord: 1-0-1

CL i denne sæson: 6-1-1, mål: 22-6

Topscorer: Zlatan Ibrahimović (10)

PSG v Chelsea 0-1-1, mål: 0-3

 

3. FC Barcelona

Stil: Trekanter, stikninger og forsvarsspil med bolden.

Det har ikke udelukkende været en nem sæson for FC Barcelona. Den kræftsyge Tito Villanova blev afløst af Gerardo ”Tata” Martino som har småjusteret ved den kendte Tiki-taka-stil. Det har betydet et en accept af flere lange afleveringer, lige som Barca også helt klart forsøger sig med flere langskud. Sådan er indtrykket. Mod Rayo Vallecano i efteråret skete det utænkelige endda: Barca havde mindre boldbesiddelse end modstanderen, hvilket ikke var set siden Guardiola tog over i 2008. Den nye argentinske træner har også forsøgt at spare Lionel Messi i visse kampe, for at øge mulighederne for en frisk superspiller sidst på sæsonen, hvilket paradoksalt nok fik den modsatte effekt, nemlig flere skader til stjernespilleren. Et afsavn som har været mærket. Overraskende nederlag til Valencia og Valladolid skæmmer helhedsindtrykket af et spansk mesterhold som ellers stadigt begejstrer. Tronen for mest boldbesiddelsen har ”blau-grana” afgivet til Bayern München, men de 67,2% possession i snit i Champions League har dog stadig den virkning, at Barcelona er den kvartfinalist som tillader modstanderne færrest skud på mål. Det skyldes også holdets pasningssucces som ligger på 90,7% og er bedst i Champions League sammen med Paris Saint Germain. Spillestilen med dannelse af uendelige trekanter og mange små afleveringer centralt i banen (Barca har flest centrale gennembrud på banen i Champions League) gør det også logisk, at Barcelona er det hold, der bliver tildelt flest frispark i Champions League, og lykkes med flest stikninger (”through balls”) og færrest lange afleveringer (6,6% af de samlede pasninger).

Signatur-spiller: Lionel Messi

Stil: Driblinger, bandespil og målscoring

Unikum med luksusrolle.

Cristiano Ronaldo vandt efter denne skribents mening Ballon d’Or, fordi Lionel Messi var for meget skadet og mistede dele af 2013 på den bekostning. Det er ikke for at nedgøre den mere kraftbetonede portugisers eminente år, en form som fortsætter ind i 2014, men fordi den vævre argentiners evner er unikke og (sikkert) aldrig bliver overgået. Messi kan skabe sin egen chance som ingen anden. Barcelona er holdet med flest driblinger per kamp. Kunst på græs.

Alt på Barcelonas hold er da derfor også bygget op omkring den lille magiker. Messi løber mindst af alle i Champions League (på nær målmændene), og holdkammeraterne udfylder hullerne defensivt, som de også modsat tager offensive løb, der giver plads til stjernespillerens unikke udfoldelse.

I denne sæson er Messi målmæssigt bagud i forhold til Ronaldo: 8-13 i Champions League, 18-25 (2-5 på straffespark) i La Liga. Lige som Real Madrid har overhalet i stillingen.

Denne personlige duel bliver spændende at følge resten af sæsonen.

FC Barcelonas karakteristika sammenlignet med de 7 andre kvartfinalister

–       Defensivt:

 • Tillader færrest skud af kvartfinalisterne: 7,6

–       Offensivt

 • Får flest frispark
 • Løber mest offside: 3,4
 • Flest driblinger
 • Flest stikninger
 • Topscorer Messi: 8 af 20 mål (40%)

Seneste kvartfinale: 2012/13 (uafgjort 3-3 mod Paris Saint-Germain, vandt på reglen om udebanemål)

Kvartfinalerekord: 13-2

CL i denne sæson: 6-1-1, mål: 20-6

Topscorer: Lionel Messi (8)

2. Real Madrid CF 

Stil: Kraftfuld elegance, direkte spil og defensiv skævvridning

Intet hold af de otte kvartfinalister scorer flere mål end Real Madrid (25 i åbent spil). Men intet hold tillader modsat flere afslutninger til modstanderne.

I alt 36 mål i 8 kampe. Madrid sørger for de  mest målrige kampe.

Der sker noget, når Carlo Ancelottis mænd spiller, og italieneren har dog også flere gange i sæsonen beklaget sig over den manglende balance på holdet og ønskede sig mere defensiv soliditet.

Real Madrid vej til førstepladsen i La Liga er kommet ved at score mål. Masser af mål. Truppen er bred, men ingen anden spiller har samme betydning som Cristiano Ronaldo.

Som Barca bygger spillestil op omkring Messi, så gør kongeklubben fra hovedstaden det samme om Ronaldo. Rykker Portugiseren ind i banen i løbet af kampen, så må en medspiller (Benzema, Isco, Di Maria) fylde op på venstre side. Og ofte lægger topscoreren sig centralt i banen, klar på indlæg, for han har en total fri rolle i det offensive, og de defensive pligter befinder sig samtidig på et minimum. Men han leverer også varen. Et unikum som passer perfekt til den offensive spillestil.

Real Madrid har næst flest afslutninger i snit af de tilbageværende hold i Champions League med 17,4, hvoraf 7,8 falder inden for målrammen (kun Bayern München er flittigere), men med sin direkte spillestil minder Real Madrid mere om Dortmund og Atlético Madrid end Barca og Bayern.

Drømmen om den tiende mesterholdstitel lever i bedste velgående.

Signatur-spiller: Gareth Bale

Stil: Fart, power og hamrende dyr

Han kostede 100 bondegårde og blev indledningsvist kritiseret, men har siden fundet formen.

Gareth Bale har scoret 10 mål og leveret 12 målgivende afleveringer i sine 20 La Liga-kampe. Suppleret med 4 mål og 3 assist i 7 Champions League-opgør. Det er ikke helt Ronaldo-tal, men absolut flot for en brite i sin første sæson i det spanske.

Den 24-årige venstrebensspiller indledte sin karriere som venstreback, men er nu endt som højre fløj i en spillestil som passer ham godt. Ikke for megen småspil, men masser af løb med bolden og udfordringer i fart. Omstillinger. Bale har brug for plads, han har øje for afspillet men er omvendt ikke bange for at fyre af fra distancen.

Sigende statistikker:

–       Offensiv

 • Flest mål: 29 mål
 • Top scorer: Cristiano Ronaldo (13) – snitter 7,3 skud per kamp (2 mere end Robben på 2.plads) – 45% af Madrids mål.
 • Flest mål i åbent spil: 25
 • Næstflest skud som rammer mål: 7,8 (over dobbelt så mange som Man United)
 • Løber mest offside efter Barca og Bayern

–       Defensivt

 • FORSVARS-BRIST: Tillader flest afslutninger imod sig: 13,3

Seneste kvartfinale: 2012/13 (vandt 5-3 mod Galatasaray AŞ)

Kvartfinalerekord: 23-6

CL i denne sæson: 7-1-0, mål: 29-7

Opgør mod Dortmund 3-3-2, mål: 11-10

1. FC Bayern München 

Stil: Possession, power og polyvante spillere.

Josep Guardiola har gjort de forsvarende mestre til et fodboldmæssigt wunderbaum.

Ubesejret i 50 kampe i træk. 17 sejre på stribe i Bundesligaen.

Bayern mestrer det hele.

Possession: 69,2% (Mest af alle i Champions League). Andel af boldbesiddelse på sidste tredjedel: 36% (mest af alle i Champions League). Flest skud på mål: 20,1. Flest skud inden for målrammen: 8,1. Hvad der yderligere dokumenterer, at Guardiolas hold ikke bare er kønsløs boldomgang kan ses af statistikken over antallet af indlæg i feltet: Her snitter ”Die Roten” rekordmange 28 per Champions League-kamp. Bayern München kan også ”prale” af at løbe mest offside af alle, hvilket igen indikerer en mere direkte spillestil, hvor bagrummet bliver søgt. Læg mærke til Mandzukic’ som søger diagonalbolde bag bagkæden.

Hvad der gør Bayern-holdet endnu mere underholdende at se på er, at Guardiola kan stille holdet op på mange måder. Systemet 4-3-3 bliver let til 3-4-3, men vigtigst af alt er, at Guardiola kan variere på typerne, som spiller de forskellige positioner. Der er stor forskel på, om 6’eren hedder Javi Martinez eller Philipp Lahm, om 8’eren er Kroos eller Thiago eller om 9’er-positionen spilles af Götze, Müller eller Mandzukic.

Et hold til historien.

Signatur-spiller: Philipp Lahm

Han er en af verdens bedste højre back, så det virkede besynderligt, at træner Josep Guardiola pludselig ville omskole 30-årige Philip Lahm til central midtbanespiller. Xavi-kopi? Men den intelligente tysker har mesterligt klaret omstillingen fra kantspiller til pludselig at skulle have 360 graders vision inde midt på banen og vænne sig til nye vinkler og spilmønstre. Statistikken taler for sig selv: Procentdelen af vellykkede afleveringer ligger på 94,5% (før Guardiola var den 84,6% i Champions League). Tre assist i 8 kampe og to chanceskabende afleveringer per kamp i snit.

I de seneste tre Bundesliga-kampe har Lahm været på bænken i de to og blevet udskiftet i den midterste (6-1 slagtningen af Wolfsburg).

Ingen er uundværlig.

http://www.whoscored.com/Players/5570/

http://www.transfermarkt.com/en/vfl-wolfsburg-fc-bayern-muenchen/index/spielbericht_2321266.html

Sigende statistikker om Bayern München i Champions League

–       Defensivt:

 • Tillader næstfærrest skud af kvartfinalister: 8,6

–       Offensivt

 • Flest skud som rammer målet: 8,1
 • Løber mest offside sammen med Barca
 • Flest indlæg: 28 i snit
 • Mest possession på offensiv tredjedel: 36%
 • Topscorer: Thomas Müller med 4 af 20 mål = 20%

Seneste kvartfinale: 2012/13 (vandt 4-0 mod Juventus)

Kvartfinalerekord: 14-10

CL i denne sæson: 6-1-1, mål: 20-6

Topscorer: Thomas Müller (4)

Opgør mod Man United 3-4-2, mål: 12-11