(27-5-2014) For Zlatan da…

Dansk Folkeparti fik en jordskredssejr ved det netop overståede valg til Europa-Parlamentet (sikke en start på en fodboldblog…).

Hvor har landsholdsspillerne med anden etnisk oprindelse gemt sig?

Hvor har landsholdsspillerne med anden etnisk oprindelse gemt sig?

Et af Kristian Thulesen Dahl og kompagnis mest stemmeslugende mærkesager (ved Folketingsvalg) er partiets holdning til integration og indvandring.

…. Ingen kan være tjent med, at Danmark modtager flere udlændinge, end samfundet kan absorbere”.

Modsatte standpunkt, mere eller mindre, til samme tema har De Radikale

Radikale Venstre mener, at udlændinge har meget at bidrage med til det danske samfund… Alle skal de behandles med respekt og positive forventninger...”

Hvilken vej skal nationen gå?

Og hvad har integrationspolitik med landskampen onsdag aften i Parken mod Sverige at gøre?

Ikke meget. Eller hvad?

Sverige tager de facto imod flere asylansøgere, end vi gør i Danmark på trods af (eller måske netop derfor), at indvandrerspørgsmålet fylder mindre i debatten på den anden side af sundet.

http://videnskab.dk/kultur-samfund/svenskere-er-mere-indvandrerfjendske-end-danskere

http://videnskab.dk/kultur-samfund/svenskerne-er-blevet-mere-uenige-om-indvandrere

Så på trods af, at en vis indvandrerfjendskhed angiveligt eksisterer ”hinsidan”, så modtager svenskerne, hvor over 20% af befolkningen har anden oprindelse end svensk, over 10 gange så mange asylansøgere årligt, nemlig forventet 70.000, end Danmark, hvor knap 11% af befolkningen er enten indvandrer eller efterkommer.

http://www.b.dk/nationalt/hver-femte-29-aarige-er-indvandrer-eller-efterkommer

https://da.wikipedia.org/wiki/Anden_etnisk_baggrund_end_dansk

http://politiken.dk/debat/profiler/hansdavidsen/ECE2236914/forskellen-paa-dansk-og-svensk-udlaendingepolitik-er-ufattelig/

https://affes.wordpress.com/tag/utlandsk-bakgrund/

Uden at gøre mig til dommer over rigtigt eller forkert, så har begrænsningen af indvandringen med stor sikkerhed en (indirekte) effekt på udseendet af Morten Olsens landshold. Det kan man læse af trupperne til onsdagens landskamp.

Andre faktorer spiller også ind, men lad os kigge på fakta.

Fodboldspillere med eksotiske navne. En dansk mangelvare?

Zlatan Ibrahimovic er et fænomén. Et forbillede og idol.

Og som Caroline Wozniacki har skaffet flere medlemmer til dansk Tennisforbund, så har Zlatan med garanti også betydet meget for svensk fodbold. Og måske især for de fodboldbrødre som har anden etnisk oprindelse end svensk.

Men som Zlatan selv beskriver det i sin bog, så er han ikke et produkt af en vellykket svensk integrationspolitik, men uanset oprindelsen og årsagerne til Zlatans succes, så har den haft en effekt i ”Sveas rige”, hvor man har flere spillere på eliteniveau som har mindst en forælder som er født uden for Sverige.

Se bare på A-landsholdet som kommer til Parken onsdag aften. Martin Olsson (kenyansk far) og Alexander Kačaniklić (serbiske rødder, født i Sverige) har landstræner Hamrén fravalgt grundet skader.

 1. Zlatan Ibrahimovich – bosnisk far, kroatisk mor, født i Malmø, https://en.wikipedia.org/wiki/Zlatan_Ibrahimović
 2. Jimmy Durmaz – 22 March 1989 (age 24), 11/1, Gençlerbirliği, højre kant, syriske rødder, født i Sverige, har også tyrkisk pas,
 3. Erkan Zengin – 5 August 1985 (age 28), 3/0, Eskişehirspor, tyrkiske rødder, har spillet U18 for Tyrkiet, https://en.wikipedia.org/wiki/Erkan_Zengin

Fem spillere (inklusiv Olsson og Kaciniklic) lyder ikke af meget, men derudover er der de andre spillere som har været udtaget af Erik Hamrén siden 2013 (inklusiv ligalandsholdet).

 1. som nævnt: Martin Olsson (kenyansk far)
 2. som nævnt: Alexander Kačaniklić (serbiske rødder, født i Sverige, Fulham)
 3. Behrang Safari – Iransk familie, 31 landskampe, FC Basel, venstre back
 4. Imad Khalili – Har valgt at spille for Palæstina, født i Sverige
 5. Miiko Albornoz – vælger Chile, født i Sverige https://en.wikipedia.org/wiki/Miiko_Albornoz
 6. Erdin Demir – 27 March 1990 (age 24), 6/0, SK Brann, https://sv.wikipedia.org/wiki/Erdin_Demir , tyrkiske forældre, http://www.ba.no/sport/fotball/brann/article7128237.ece
 7. Alexander Milošević – 30 January 1992 (age 22), 2/0, AIK, https://sv.wikipedia.org/wiki/Alexander_Milošević
 8. Erton Fejzullahu – Kosovo-Albaner, født i Jugoslavien, kom til Sverige som 3-årig, https://en.wikipedia.org/wiki/Erton_Fejzullahu , ex-FCK, scorer to mål mod Moldova
 9. Robin Quaison – 9 October 1993 (age 20), 4/2, AIK, scorer på ligalandsholdstur, scorer i Allsvenskan d.26-5, https://en.wikipedia.org/wiki/Robin_Quaison, rødder i Ghana
 10. Nabil Bahoui – 5 February 1991 (age 23), 2/0, AIK, født i Sverige, marokkanske rødder, https://sv.wikipedia.org/wiki/Nabil_Bahoui
 11. Oscar Lewicki – 14 July 1992 (age 21), 2/0, BK Häcken, https://de.wikipedia.org/wiki/Oscar_Lewicki, ex-Bayern München, polske rødder
 12. Muamer Tanković – 22 February 1995 (age 19), 1/0, Fulham, rødder, født i Sverige
 13. Jiloan Hamad – født i Azerbadjan, kurdiske rødder, ex-Malmø nu Hoffenheim, https://sv.wikipedia.org/wiki/Jiloan_Hamad
 14. Guillermo Molins – 26 September 1988 (age 25), 6/1, Malmö FF (anfører), far er fra Uruguay, https://sv.wikipedia.org/wiki/Guillermo_Molins

Altså 17 spillere med anden etnisk oprindelse end svensk har spillet for Erik Hamréns ”Blå-gule” siden 2013.

Danmark – Multikulti?

De danske landsholdsspilleres navne klinger generelt mindre eksotisk end de svenske.

Pierre-Emile Højbjerg (fransk mor og fransk pas), Martin Braithwaite (far er fra Guyana i Caribien) samt afbudsmeldte Simon Poulsen (amerikansk far) er eneste spillere med ”fremmed” blod i årene. Og ikke just med asylansøgere baggrund.

Derudover har Jores Okore (Født i Elfenbenskysten. Forældre er ivorianere), Jannik Vestergaard (tysk mor) samt Thomas Delaney (far er amerikansk statsborger med irsk blod) også været i den rød-hvide trøje i de seneste 18 måneder.

Men ingen fra for eksempel Tyrkiet, ex-Jugoslavien eller Mellemøsten.

Bashkim Kadrii (OB) er eneste kandidat og har som den eneste spiller med Balkan-blod fået DBU’s debutnål under Morten Olsen.

Men alene (har jeg glemt nogen?).

Årsagerne til den “dårlige integration” er sikkert mange.

http://videnskab.dk/kultur-samfund/derfor-har-danmark-ikke-en-zlatan

Nyt blod?

Men noget kunne tyde på, at der begynder at bryde flere ”eksotiske” spillere igennem, hvis vi kigger på navnene fra Jess Thorups U21-landsholdstrup:

Kenneth Zohore, Danny Amankwaa, Youssef Toutouh, Yussuf Yurary og Riza Durmisi er nemlig ofte blandt de udvalgte. Læg dertil Bassel Jradi.

Det er sammenligneligt med Sverige.

Svensk U21-landshold har følgende spillere i truppen (udover førnævnte Quaison, Tankovic og Lewicki) mod Island og Slovakiet:

1. Joseph Baffohttps://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Baffo – rødder i Ghana

2. Abdul Khalilihttp://www.tipsbladet.dk/nyhed/superliga/broendby-jagter-helsingborg-profil , hans fætter har valgt Palæstina

3. Isaac Kiese Thelin – Rødder i Congo (Kinshasa) http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/sverige/allsvenskan/ifknorrkoping/article18818347.ab

Men også følgende spillere har været udtaget til Håkan Ericsons U21-hold.

 1. Pa Konate – Ghana/Guinea, født i Malmø, https://en.wikipedia.org/wiki/Pa_Konate
 2. Branin Hrgotahttps://en.wikipedia.org/wiki/Branimir_Hrgota , kroatisk, født i Bosnien
 3. Mikael Ishak – syrisk afstamning, har spillet for Assyriska FC, https://sv.wikipedia.org/wiki/Mikael_Ishak
 4. Dardan Rexhepihttps://en.wikipedia.org/wiki/Dardan_Rexhepi – bestemte sig for Kosovo

Men mens Thorups U21 nærmer sig de svenske tilstande, så viser samme tendens sig dog ikke på alle de andre danske U-landshold (jeg har ikke tjekket forældrene, men bedømmer udelukkende på navnet).

U20 (årgang 1994-1995) har kun satset på Aris Vaporakis og Patrick Da Silva. For U19-landsholdet (årgang 1995) spiller Emiliano Marcondes og Yones Felfel, mens U18 (1996) har glæde af Rezan Corlu (BIF, 1997) og Sebastian Czajkowski.

På Jan Michaelsens U17-hold har vi forsvarsspilleren Adnan Curovic (Lyngby Boldklub, 1998), Justin Shaibu (HB Køge).

På U16 (årgang 1998) spiller Behrem Rizvic (Randers Freja), Agon Mucolli (Vejle Boldklub).

Ikke mange med indvandrerbaggrund i familien (bedømt på navnet).

Konklusion?

Nu får et landshold jo ikke mere kvalitet af, at en spillers efternavn lyder lidt anderledes (De Radikale ville sige ja), men mon ikke her er plads til forbedring, for i virkeligheden burde hver tiende danske landsholdsspiller have udenlandske rødder?

Dette skrift skal ikke ses som en opfordring til at ”åbne grænsen” men er blot en konstatering af, at svenskernes landshold er mere eksotisk end vores, og at det er værd en debat og en undersøgelse at finde årsagerne og løsningerne.

For gør det noget?

Ja, for Zlatan da.