(12-6-2014) VM 2014: Før Brasilien-Kroatien

En åbningskamp har sit eget liv. Slidt men sandt (sad but true).

Meget er blevet skrevet. Nu skal der sparkes og spilles.

Meget er blevet skrevet. Nu skal der sparkes og spilles.

Testkampene er overstået og nu gælder det, men spillerne går garanteret på banen på Arena Corinthians med forskellige spændingsniveauer. Nogle spillere vil være for nervøse og endda forsigtige (bange for at lave fejl), andre vil stå klar som en raket før en kontrolleret affyring, mens et par spillere sikkert vil have for megen benzin på motoren (og i hovedet), så udtrykket bliver forceret og udisciplineret.

Sådan er en premiere. Især Brasilien er der næsten urealistiske forventninger til i hjemlandet.

Så hvilket hold kommer ud i størst balance i åbningskampen i 2014?

Jeg husker Cameroun slå “arrogante” Argentina tilbage i 1990. En af VM-historiens største overraskelser og frygteligt for en Maradona-fan som mig.

Kan brasserne bære byrden?

Brasilien virker til at have haft en perfekt forberedelse. Ingen skader. Truppen er homogen og afslappet og selvom spillet mod Panama og Serbien ikke altid har været sambasvunget, så skyldes det især, at det ikke rigtigt gjaldt. Men det gør det NU.

Felipe Scolari har kendt sin opstilling længe. Kun alvorlig formnedgang har kunnet ændre på det i testkampene.

Oscars position på den offensiv midtbane har været lidt i spil. Mod Serbien delte han spilletiden med Willian (Chelsea), men jeg tror ikke, at hverken Willian, Ramires eller Fernandinho har overhalet Oscar. Endnu.

Taktisk vil Brasilien stille sig i en 4-2-3-1 formation. Scolari har forsøgt sig med 4-2-2-2, hvor Neymar var topangriber ved siden af Jo (Fred var skadet), men det er vist nærmere en plan B.

Scolari anses som en defensiv træner i Brasilien, men det ses ikke på banen (set med europæiske målstok), hvor Marcelo på venstrebacken og Dani Alves til tider er hyper-offensive.

Fremme på banen ligger Neymar (udgangspunkt til venstre) og Oscar (10’er-rolle) og bytter positioner sammen med Fred (spydspids), mens Hulk meget bliver i højre side, hvor han dog skærer ind diagonalt (han fik fejlagtigt annulleret et mål mod Serbien med et sådant diagonalløb i bagrummet). Derudover kommer Paulinho med i feltet fra den centrale midtbane (8’er positionen).

Denne flydende offensiv skal fungere og spille ”fejlfrit”, hvis hjemmeholdet skal vinde. Ikke for mange boldtab.

Luiz Gustavo på den defensive midtbane (6’eren) har oprydderrollen, for han skal bremse de kroatiske kontra-angreb efter et brasiliansk fejlangreb. Wolfsburg-stopklodsens udførelse af sin rolle er derfor essentiel og retningsgivende for succesen for “selecao brasileira”. Gustavo gør det gustent eller guldbringende.

Forsvaret er en historie for sig. I VM-historien er meget koks blevet kokkereret i den bagerste brasilianske kæde. Inklusiv målmandsposten.

Individuelt findes Thiago Silva og kompagni ikke meget bedre, men kan de holde disciplinen og udskyde de underholdende indslag som for eksempel saksesparksclearinger og tværbolde i eget felt?

Kroatien må undvære profiler

Brasiliens modstandere fra Balkan vil netop lure på omstillinger.

For her er kroaterne farlige med erfarne Ivica Olic (Wolfsburg), Sammir (naturaliseret brasiliansk 10’er med ansættelse i Dinamo Zagreb) og de to Ivan’ er, Rakitic og Perisic. Sat i scene af Luka Modric. Bomberen Mario Mandzukic har karantæne i åbningskampen og mon ikke, at træner Niko Kovac fylder en kontra-stærk spiller på som afløser?

Ivica Olic? Nikica Jevlavic (Hull City)?

“I don’t know. A lot of possibilities”, som en kroatisk fan her på vores hotel omtalte den mulige kroatiske startopstilling.

Kroatisk fodbold har altid været kendt for at have teknisk stærke spillere. Offensivt dygtige men ikke altid med en bæredygtig sammenhængskraft i modgang.

Træner Niko Kovac har kun haft holdet i fem opgør. Ingen nederlag, men heller ingen festligheder. Få mål og en forholdsvis stærk defensiv. Jeg er lidt usikker på deres niveau.

4-2-3-1 bliver det i hvertfald.

Et problem på venstrebacken, hvor skadede Ivan Strinic (Dnipro) ikke kom med i truppen, og hvor Danijel Pranjic (Panathinaikos) blev skadet i sidste test mod Australien.

Afløseren bliver den højrefodede Sime Vrsaljko (Genoa FC) som også spillede denne rolle i testkampen mod Mali (2-1, to mål af Perisic).

Vigtige spillere: Højrebacken, den erfarne anfører Darijo Srna (Shakhtar Donetsk). Den defensive midtbanespiller Ognjen Vukojevic (Dynamo Kiev). Stærk og kraftfuld. Og så håber jeg, at vi får 20-årige Mateo Kovacic (Inter) at se. Et lovende talent.

Kroatien kan gøre ondt på de fleste.

Bolden er grøn og banen er rund

Og så har vi slet ikke talt om dødbolde. Et frispar fra Neymar. Et hjørne fra Modric i panden på Vedran Corluka.

Mål ændrer kampforløb. Selv dominerende hold kan tabe pusten, hvis modstanderne får held med bare et enkelt angreb ud af det blå.

Brasilien vil dominere åbningskampen og forsøge sig med højt pres. Og gå i genpres (boldjagt efter boldtab), som de gjorde så fornemt under Confederations Cup. Kroaterne vil tage imod men også have sine perioder med boldbesiddelse.

Alt kan ske. Begge hold vil være bange for at tabe, men jeg tror Brasilien får en god start på VM.

VM 2014 i Brasilien. Vi er alle klar til første spark.

VM 2014 i Brasilien. Vi er alle klar til første spark.