(16-6-2014) Før Iran-Nigeria: “Se Neymars iranske overmand…”

Måske Carlos Queiroz og Stephen Keshi får sig en statue efter VM?

Måske Carlos Queiroz og Stephen Keshi får sig en statue efter VM?

En kamp ved et VM er altid spændende. Også selvom opgøret er uden verdensstjerner og flere af spillernavnene kan være vanskelige at udtale. Men én af dagens aktører overgår faktisk Neymar, hvilket vi skal komme tilbage til.

Iran mod Nigeria tiltrækker ikke masserne, men forhåbentlig en masse nørder, for taktisk giver et møde mellem Afrika og Asien altid en spændende duel.

Begge hold vælger egentlig helst kontra-vejen, men da Nigerias ambitioner rækker mod stjernerne, må det blive ”Super Eagles” som viser mest skabertrang.

Nigeria – Superørnene vil i semifinalen

16 år er der gået siden Nigeria sidst vandt en kamp ved et VM.

Både 2002 i Tyskland samt 2010 i Sydafrika endte i skuffelser.

Men Stephen Keshis mandskab anno 2014 kommer til Brasilien med et afrikansk mesterskab i bagagen, en ung og sulten trup samt en plan om at blive det bedste afrikanske hold ved en slutrunde. Nogensinde.

Altså fornemmere end kvartfinalepladserne til Cameroun (1990), Senegal (2002) og Ghana (2010).

Måske kan det lykkes, for fundamentet ser bedre ud end længe.

Hvor der tidligere har været dårlig kemi mellem trænerstab og forbundet samt katastrofal karma fra politisk side, som suspenderede (!) hele landsholdet efter VM-skuffelsen i 2010, så er banen kridtet op med renere linjer til dette VM.

http://www.myjoyonline.com/sports/2014/April-9th/world-cup-2014-nigeria-fa-pays-technical-team-in-advance.php

Stabilitet har der også været på trænerposten, hvilket også afspejles i resultaterne og en fin præstation ved Confederations Cup i Brasilien, hvor især verdensmestrene fra Spanien blev udfordret mere end forudset.

Stephen Keshi ønsker angrebsfodbold men ikke uden taktisk disciplin, hvilket vi kommer tilbage til.

Kvalifikationen til VM blev klaret med først en sejr i sidste runde over Malawi og siden en efterfølgende triumf mod Etiopien i den afgørende play-off-duel. 2-0 og 2-1.

Testresultaterne har været fine med tre uafgjorte resultater mod Mexico, Skotland og Grækenland, men premieren før VM blev tabt 2-1 til USA.

Startopstillingen har ikke ændret sig meget de seneste måneder. Et godt tegn i en ellers ustabil del af verden.

Spillesystemet er også det samme. 4-2-3-1 med wingtyper på kanterne efter hollandsk forbillede (som det var før Van Gaals 3-5-2…).

Landstræner Keshi var anfører ved VM i 1994 for de ”grønne ørne” (som holdet hed inden de blev ”super”), hvor han fik inspiration fra den daværende landstræner, hollandske Clemens Westerhof.

Profiler er der flere af på de udvalgte i 2014, hvor spilleren der ved Africa Cup of Nations-finalen i 2013 gjorde Nigeria til Afrikas bedste landshold, finalens eneste målscorer Stephen Mba, ikke kom med til dette VM, fordi han ikke ”udviste nok sult i træningslejren”.

På mål vogter en rekordindehaver i både fransk klubfodbold (i denne sæson) samt nigeriansk landsholdssammenhæng, Vincent Enyeama.

Hele 21 af 38 kampe i den franske Ligue 1 spillede Simon Kjær og Enyeama til nul i OSC Lille, hvilket gav holdet en tredjeplads og muligheden for Champions League i næste sæson.

Deraf var der 14 ”clean sheets” i træk, hvilket kun var få minutter fra alle tiders rekord i fransk fodbold, og landsholdsanføreren kan også prale af rekorden for flest landskampe i Nigeria. Holdets bedste spiller men ikke største profil.

Forsvaret er ungt og solidt. Efe Ambrose (Celtic) spiller centralt i forsvaret i sin skotske klub, men højre back på landsholdet og er ikke en angrebsback. Modsatte back bliver Elderson Echiejile fra Monaco, som har mere offensiv eventyrlyst i støvlerne. Solid og ingen sprinter. Men god ved Confederations Cup.

Centralt danner ”O & O” makkerpar. Godfrey Oboabona (23 år, Caykur Rizespor, Tyrkiet) og den Chelsea-ejede Kenneth Omeruo (20 år, udlejet til Middlesborough). Fysik og fin fart.

Nigeria er svære at score imod.

Foran bagkæden skal stjernespilleren John Obi Mikel ligge som den ene. Chelsea-kæmpen bruges som 6’er i Londonklubben (dog overhovdet ikke i de sidste 7 kampe i sæsonen), men på landsholdet gives han en mere offensiv rolle som spilfordeler.

Oprydderrollen for Nigeria påtages derimod af den lille men aggressive 21-årige Egenyi Onazi (29 kampe for SS Lazio i sæsonen. Deraf 10 som indskifter).

Fremme sprudler sprinterne.

Til højre giver 21-årige Ahmed Musa baghjul til de fleste (VM’s hurtigste spiller?). I CSKA Moskva er den målfarlige spirrevip også blevet brugt som hængende spids, hvilket gav 11 mål i den russiske Premier League. I modsatte side ligger Chelsea-manden Victor Moses. Lejemålet i Liverpool blev en skuffelse (kun 6 gange fra start, 13 indskiftninger og 26 bænkpladser), så den 23-årige Moses må have masser af kræfter og motivation i slutrunden. Han scorede på straffespark i Nigerias sidste test mod USA.

Centralt i angrebet kommer lynhurtige Peter Odemwingie (succes i Stoke City med 6 mål på en halvsæson) til at ligge bag den bomstærke Emmanuel Emenike (Fenerbache).

Alternativer. Joseph Yobo i midterforsvaret. Juwon Oshaniwa (Ashdod, Israel) som venstre back. Ramon Azeez centralt på midtbanen (hvilket skubber John Obi Mikel op på 10’er-positionen), og Michel Babatunde (wing) og Shola Ameobi (9’er) i angrebet

Opstillet i 4-2-3-1

1 V. Enyeama

5 E. Ambrose – 22 K. Omeruo – 14 G. Oboabona – 3 U. Echiejile

10 J. Obi Mikel – 17 O. Onazi

7 A. Musa – 8 P. Odemwingie – 11 V. Moses

9 E. Emenike

Spillestil: Nigeria har et teknisk dygtig hold som spiller bolden op med et formål om at sætte de hurtige kantspillere i scene. Odemwingie skal i 10’er-rollen søge rundt og finde plads i mellemrummet mellem modstandernes forsvar og midtbanekæde. En fri rolle. Opspillet går gerne gennem midten, hvor John Obi Mikel hele tiden er boldsøgende, hvilket også fører ham ned i bagkæden for at hente bolden. Samme rolle kan Onazi tage.

Backerne er ikke så offensive som man ser på de fleste landshold, og Nigeria spiller meget kontrolleret (satser ikke med mange folk i angrebet) og med næsten europæisk særpræg, men dog med øget individualisme. Udfordringer og løb med bold spiller en større rolle hos ørnene end man ser fra landshold i Europa.

Men det er disciplinen i det defensive som bliver afgørende, hvilket landstræner Keshi også indrømmer i et interview med FIFA:

The only problem, the only difference (mellem europæiske landshold og afrikanske, red.) I think is the lack of concentration and the lack of discipline on the field. Tactical discipline, that is. If we could pay attention to our game plan and concentrate, I think we could do it because this is the same team that we play against week in, week out in Europe. Nigeria haven’t won a World Cup game for a while. Why do you think that is? I mean, we’ve always had such great players. It’s because of a lack of tactical discipline and concentration”

Iran – ”Queiroz henter profiler i udlandet”

Træner Carlos Quieroz er Irans landsholds største profil. Den tidligere Manchester United-assistent, Real Madrid-træner og portugisisk landstræner har fået styr på et iransk landshold som missede VM i 2010, hvilket fik fodboldforbundet til at søge kontakt med den sympatiske portugiser. Og han har leveret varen ved at få holdet til både VM men også de asiatiske mesterskaber i 2015 i Australien.

Kvalifikationen til VM var dog ikke enkel. Iran var presset til sidst af Jordan og skulle derfor vinde de sidste tre kvalifikationskampe for at undgå play-off-kampe mod Uruguay.

1-0 i Qatar blev fulgt op af 4-0 mod Libanon på hjemmebane og til sidste en spinkel og lidt heldig 1-0 sejr i Seoul mod Sydkorea, da Reza Ghoochannejhad en halv time før tid udnyttede en kæmpe brøler i det sydkoreanske forsvar.

En succes skabt med en afventende tilgang til kampen.

It was a very difficult match. We knew that we played a great team (…) My team played with a realistic approach, to try and wait for a weak point in the Korean team and with a counter-attacking attitude”, som portugiseren forklarede medierne i lykkens stund.

Modstanderne ved VM (Irans fjerde VM-deltagelse) gør opgaven til slutrunden til en ”mission impossible” ifølge Queiroz, men også en drøm.

Normalt skal man betale millioner af dollars for at møde Messi og Argentina, men mine spillere har tilkæmpet sig muligheden med deres sved”, som den 61-årige landstræner formulerede det til FIFA’s hjemmeside.

Truppen er baseret på 14 spillere fra den hjemlige liga samt syv fra forskellige europæiske turneringer (og en fra både MLS og Kuwait), og det er især ”europæerne” som har løftet niveauet på landsholdet.

Queiroz har nemlig været på rundfart hos den iranske diaspora og overtalt spillere med iranske rødder til at tørne ud for ”Team Melli”. Reservemålmand Daniel Davari blev fundet i Tyskland ligesom Ashkan Dejagah (som har tyske U21-landskampe). Steven Beitashur blev opdaget i USA og stjernen Reza Ghoochannejhad har ungdomslandskampe for Holland, hvortil han emigrerede med familien som 8-årig. Blandt dem finder vi Irans største profiler.

4-2-3-1 er det foretrukne system.

Forsvaret består af ukendte navne, men organisationen er glimrende. Her minder Iran meget om Grækenland (som jo også har portugisisk landstræner), da man er dygtig til at beskytte eget mål. De seneste testkampe demonstrerer det tydeligt: 2-0 over Trinidad/Tobago (på to flotte mål), 0-0 mod Montenegro, 1-1 mod Angola og 0-0 i Hviderusland. Et godt forsvar er også kunst.

Midtbaneduoen centralt i banen Javad Nekounam og Andranik Teymourian danner holdets motorrum. Især førstnævnte er en profil som Andrea Pirlo er det for Italien. Nekounam har spillet seks sæsoner for Osasuna og finder hyppigt vej til feltet. Hele 37 mål i 137 landskampe er flot for en kontrollerende midtbanespiller. Makkeren Teymourian, som har en fortid i Bolton og Fulham, tager det største defensive slæb.

På kanterne vælger Queiroz to typer, som også kunne være backer, hvilket ses på de numre de bærer under VM. Nummer 2 og 3.

Både venstrekanten Ehsan Haji Safi scorede flot langskudsmål mod Trinidad/Tobago) og Khosro Heydari til højre er små teknisk fine typer, som til daglig spiller i den iranske liga.

Fremme lurer Irans to største profiler.

Ashkan Dejagah, som brød igennem for Hertha Berlin og Wolfsburg, har haft en god sæson med fem mål i 22 kampe for nedrykkede Fulham FC i Premier League. Helt på top som enlig angriber håber Iran på den hurtige venstrebensspiller Reza Ghoochannejhad. ”Gucci” har faktisk en VM-rekord. Den 26-årige ”hollænder” har det bedste scoringssnit af samtlige spillere ved dette VM. Foran Neymar (33 mål i 50 kampe = 66%). Hele 9 mål i 13 kampe (scoring i 69% af landskampene) er det blevet til. Deriblandt sejrsmålene i Qatar og Sydkorea (indrømmet: mod svagere modstandere end hvad den brasilianske verdensstjerne møder…)

For Charlton Athletic er det kun blevet til et enkelt mål i 15 kampe i 2014 for Reza (som der står på trøjeryggen). Han er holdets stjerne, og skiftede til Charlton fra Standard Liege i januar. ”Gucci” var faktisk med i begge Europa League-opgør mod Esbjerg (uden at score).

http://www.telegraph.co.uk/sport/football/10664763/World-Cup-2014-Irans-hopes-of-glory-in-Brazil-rest-on-a-Charlton-striker-Reza-Ghoochannejhad-Gucci-for-short.html

Forventet opstilling

12 A. Haghighi

15 P. Montazeri – 4 J. Hosseini – 5 A. Sadeghi – 23 M. Pooladi

6 J. Nekounam – 14 A. Teymourian

2 K. Heydari – 21 A. Dejagah – 3 E. Hajsafi

16 R. Ghoochannejhad

Alternativer. Skal Iran satse offensivt har Queiroz blandt andet højrefløjstalentet Alireza Jahan Bakhsh (20 år), som er holdkammerat med Søren Rieks, Lasse Nielsen og Kevin Conboy i nedrykkede NEC Nijmegen eller det ustabile evighedstalent Masoud (Soleimani) Shojaei, som også har haft en karriere i spansk fodbold (Osasuna). Spydspidsen Karim Ansari Fard (med nummer 10) kan også få en rolle og scorede blandt andet mod Angola.

Spillestil: Kontrabaseret. Omstillinger er den mest realistiske vej til målet. Ikke i etableret spil. Mål på dødbolde eller på en drømmekombination mellem Dejagah og Ghoochannejhad er alternativerne.

Men jeg vil holde øje med den gode organisation, som gør det svært for enhver modstander at penetrere iranerne.

Undervurdér ikke undertippede Iran, som til daglig kæmper med internationale sanktioner mod landet og dertilhørende aflyste landskampe og træningslejre. Men skaber enhed og sammenhæng. Kig bare på de seneste VM-resultater som viser, at holdet godt kan spille lige op med store nationer.:

1998: Iran slår Australien i play-off (1-1 hjemme, 2-2 i Melbourne). VM i Frankrig: Jugoslavien (0-1), 2-1 over USA (politisk undertoner!), Tyskland (0-2).

2002 Iran taber til Irland i play-off (0-2 og 1-0 hjemme). Blazevic træder tilbage som træner.

2005 Højeste FIFA-ranking som nr. 15

2006 VM i Tyskland. Mexico (1-3), Portugal (0-2), Angola (1-1).

Et tip på kampen: Nigeria – Iran 2-1