Nordsjælland er ikke Herfølge

FC Nordsjælland er en fortjent dansk mester 2011/2012.

Et scenarie som jeg ikke havde set realistisk før turneringen gik i gang. Og heller ikke før efter næstsidste runde, hvor FC København bliver snydt af Danny Olsens oversparkede frispark. På trods af Hjulmands drenges overlegene spil og nerver af stål.

Men de gjorde det!

Ikke AAB

120 millioners UEFA-præmiepenge kunne ikke have været placeret bedre end hos tigerne fra Farum.

Godt nok har klubbens ejer Allan K. Pedersen angiveligt også sine økonomiske udfordringer, men nu har finanskrisen ramt os alle og ført til mådehold på en helt anden måde, end hvad man forsøgte sig med i Aalborg efter deres mesterskab i 2008.

Derudover har klubben en helt anden udgiftspolitik, og har haft pæne regnskaber lige siden, at Allan K. Pedersen overtog styringen af fusionsklubben.

Ikke Herfølge
Sidste gang, at guldmedaljerne røg om halsen på spillerne fra en lille klub (økonomisk set i forhold til FCK, OB og Brøndby), var i sæsonen 1999/2000, hvor John “Faxe” Jensens Herfølge vandt DM foran Brøndby IF. Og rykkede ud sæsonen efter.

Men de to sensationer kan efter min vurdering ikke sammenlignes.

Ikke fordi, der på nogen måder skal tages noget fra Herfølges flotte og også fortjente Danmarksmesterskab, men her er et par vigtige observationer:

– FC Nordsjælland blev mester med 68 point. Herfølge fik omvendt kun 54 point, hvilket er det laveste for et mesterhold i Danmark siden 33-rundersformen blev indført. Det var et år, hvor alle store hold underpræsterede.

– Herfølges målscore var 52-49. De havde kun det 7. bedste forsvar i ligaen. “Offence wins games, defence wins championships” som det lyder i USA. FC Nordsjælland har ligaens bedste forsvar (17 “clean sheets” og kun 22 mål gået ind på 33 kampe). Eller rettere organisation på banen. Nu mister klubben så styrmanden Andreas Bjelland, men han er ikke helt uerstattelig.Han har misset syv kampe i denne Superligasæson. Det gav sejr over AAB og Silkeborg, nederlag til Brøndby, uafgjort i Midtjylland samt sejre over Silkeborg, AAB og den vilde 5-3’er over AGF. Et pointsnit på 2,29. Med ham på holdet fik holdet 52 point i 26 kampe, altså to point i snit. Men det er selvfølgelig ikke et mål for, hvor værdifuld Bjelland har været til træning og generelt i omklædningsrummet. Hans afgang bliver et tab for klubben.

– FC Nordsjælland har modsat Herfølge allerede spillet europæisk fodbold flere gange inden de i næste sæson skal sprinte om kap med Ronaldo og Messi. De har en helt anden ballast til at klare de fysiske og mentale udfordringer, som et mesterskab giver. Glem ikke hvor tæt FCN var på at slå Sporting ud i kampen om en Europa League plads (0-0 hjemme og 1-2 ude).- FC Nordsjælland har vundet to pokaltitler de seneste to år. De er ikke kommet “som en tyv om natten”. Det har været en proces. “Alle kan danse en sommer” som Hans Backe fortalte om klubber som havde mirakelsæsoner, men pokaltitlerne viser, at FC Nordsjælland har bygget på siden Brixtofte og Christian Andersen indledte eventyret i Farum.

– En kultur til forskel som jeg oplever det. Hvor Herfølge også smukt fik samlet et kollektiv, hvor holdet var stjernen, så har FC Nordsjælland i tillæg en organisation bag, hvor alle ungdomshold spiller samme form for hollandsk/catalansk-inspireret fodbold. Også i Nordsjælland kan de synge med på det engelske ordsprog “There’s no I in TEAM”.

Herfølge lærte at danse vildt en sommer, men benene kunne ikke bære sæsonen efter. FC Nordsjælland har øvet sig på trinene gennem lang tid og svinger i det, som ligner en evig harmoni. Enkelte fejltrin kan selvfølgelig ikke udelukkes, når man som FC Nordsjælland bevæger sig med høj sværhedsgrad.

Så tillykke til Kasper Hjulmand og FC Nordsjælland, som samtidig kan glæde sig over, at klubben i forhold til for otte år siden næsten har fordoblet tilskuergennemsnittet på Farum Park.

Jeg glæder mig til at følge klubbens videre udvikling. Danmark har fået et nyt tophold at regne med!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *