FC København og Club Brügge udlignede hinanden

FC Københavns vej mod Champions League skal gennem de 13-dobbelte belgiske mestre Club Brügge.

Første opgør i Parken blev en taktisk præget kamp, hvor danskernes 4-4-2 med to offensive kanter blev neutraliseret af Club Brügges 4-1-4-1.

På hele banen var der 1 mod 1 dueller. Mest tydeligt på kanterne. Bryan Oviedo over for Thomas Meunier og Nicolai Jørgensen mod Carl Hoefkens i københavnernes venstreside. Lars Jacobsen mod den lille hurtige israeler Lior Refaelov og Cristian Bolanos mod spanske Jordi Figueras i den modsatte side.

FCK spillede med stor tålmodighed i opspillet i første halvleg. Sjældent splittede de to centrale midtbanespillere Thomas Kristensen og Claudemir sig op, men blev derimod oftest på linje, dog med danskeren som den mest defensive. Claudemirs alt for få dybdeløb var ineffektive, når det skete. Derfor var FCK bedst, når det sjældne gange lykkedes for kampens bedste dansker Nicolai Jørgensen at komme centralt og vende med bolden. Kun en enkelt gang i første halvleg formåede hjemmeholdet at bryde den belgiske midtbanekæde med en bold på den udvendige side, hvilket endte med et farligt Lars Jacobsen indlæg mod Cesar Santin.

Ellers evnede hverken Oviedo eller Jacobsen kun i ganske få tilfælde at komme fri eller blive spillet fri i det etablerede spil (costaricaneren kom til enkelte indlæg, som dog alle strandede på en Brügge-spiller). Brügge lukkede flot mellemrummet ned og oftest også afleveringsbanerne op gennem  midtbanen til de centralt løbende FCK-kanter.

FCK manglede den ekstra kvalitet til at få Brügge i ubalance. De to stoppere  Sölvi Ottesen og Ragnar Sigurdsson og den centrale midtbaneakse Thomas Kristensen eller Claudemir hverken ville eller kunne (eller måtte?) risikere i opspillet. Her savnede de danske vicemestre en Mathias Jørgensen til at føre bolden op i banen i jagten på et overtalsspil, som kunne forstyrre den belgiske taktik.

Defensivt kom FCK derimod sjældent i problemer. Forsvarskæden stod solidt og tæt på hinanden. Bolanos var disciplineret i sine sideforskydninger, og selv ikke Claudemirs fejl i opspillet gjorde belgierne rigtigt farlige.

Club Brügge var tydeligvis tilfredse med at begynde pres ved midterlinjebuens kant. Med en høj forsvarslinje kunne Zimling og kompagni holde københavnerne fint på afstand, da mellemrummet dermed forsvandt, og FCK på intet tidspunkt truede i dybden. Offensivt viste udeholdet flot teknisk niveau. Målmand Kujovic spillede bolden ud ved målspark, selvom FCK gik helt op i pres, men mere end Zimlings halvkiksede flade skud efter 39 minutter havde de reelt ikke i de første 45 minutter. Men selvom Brügge generelt havde bedre held til at finde mellemrumsspillere, så satsede belgierne med for få spillere til at det for alvor blev farligt.

2. halvleg

Mønstret var det samme efter pausesnakken. Sjældent fik TK eller Claudemir vendt med bolden, men begge valgte oftest den sikre tværaflevering, da de begge virkede langsommere på fødderne end deres direkte modstandere Odjidja og Blondel.

Chancerne var få. En godt spillende Cesar Santin havde københavnernes to bedste muligheder men uden skarphed.

Heller ikke indskiftningerne ændrede på kampen selvom FC Københavns overtag blev større og større som minutterne bevægede sig mod de 90. Indhopperen Martin Vingaards første aktion var ellers netop det, som FCK behøvede. Efter 72 minutter løber han helt centralt og får vendt med bolden på Ottesens fine pasning. Men afleveringen til Santin blev symptomatisk for kampen brudt af det belgiske forsvar.

Defensivt gjorde FCK det rigtigt flot. Ikke et eneste farligt forsøg i åbent spil noterede jeg. Jim Larsens hovedstød forbi mål efter 60 minutter var det tætteste de blå-sorte kom på en scoring.

Konklusion

Et taktisk opgør, hvor begge hold var mere bange for at indkassere mål end havde lyst til at satse på egen scoring.Derfor blev det også en intens men usexet 0-0 dans. Hjemmeholdet var bedst og kan tage meget positivt med fra den defensive præstation. Offensivt manglede til gengæld de individuelle præstationer som skulle gøre forskellen. Club Brügge fik mange hjørnespark, men i det åbne spil var belgierne ikke villige til at satse med mange folk i feltet.

Returkampen spilles på Jan Breydelstadion om en uge.

Her forventer jeg, at det belgiske hjemmehold vil komme med en helt anden offensiv attitude, men vigtigt at FCK kan tage til Brügge uden at have indkasseret et mål.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *