Engelsk håb

Der var engang, hvor danske trænere blev inspireret af engelsk fodbold og af engelske managers.

Især i slut-70’erne-start-80’erne, da engelsk klubfodbold dominerede Mesterholdsturneringen. Liverpool især.

This is Anfield

Trænere som Richard Møller Nielsen (danske mestertræner i OB i 1982), Jørgen Hvidemose (dansk mester i 1983 med Lyngby), Tom Køhlert (dansk mester i 1985 med Brøndby), Ebbe Skovdahl (dansk mester med Brøndby i 1986-1987) og Roald Poulsen (danske mester med OB i 1989) har alle fået inspiration fra at se engelsk fodbold, og de fleste af dem har haft studieophold på den britiske ø.

På samme tidspunkt var tysk fodbold også populært, og den tendens blev forstærket, da det danske landshold fik tysk landstræner i 1979. Libero-positionen kopierede vi i Danmark fra Franz Beckenbauer.

Så der var to retninger i 1980’erne: Enten spillede et hold med ”tysk” libero eller også prøvede man at spille med fire forsvarsspillere på linje, som man gjorde i England.

Denne diskussion mellem de to forsvarssystemer varede ikke længe, da alle ovennævnte danske trænere fik succes i 80’erne med den britiske model, hvilket gav inspiration til andre trænere.

Derfor kan man med rette sige, at spor fra engelsk fodbold stadig er markante i Superligaen, da samtlige hold spiller med fire forsvarsspillere. På linje. Områdeopdækning.

Seneste engelske indspark skete med Roy Hodgsons implementering af 4-4-2 i FC København i 2001. En stil som nu er “Løvernes” DNA.

Men om inspirationen stadig kommer fra England, når danske trænere søger nye tanker og teorier er tvivlsomt.

Magasinet “Four Four Two” postulerer også i bladets Januar 2013 version, at den spanske La Liga har overhalet Premier League, hvis man godt nok vurderer på de 100 bedste spillere i verden. Takket være profilerne fra FC Barcelona og Real Madrid.

Men også på trænerbænken halter briterne bagefter, da de fleste klubber i Premier League jo har udenlandske managers.

Det er ikke tilfældigt.

Men håbet i England til en mere innovativ fremtid og flere unge talenter knytter sig til den nye generation af trænere som er på vej. Især Brendan Rodgers (Liverpool) og Paul Lambert (Aston Villa).

Nordireren og skotten har dog begge søgt inspiration på det europæiske kontinent, men måske kan de danne skole for andre fremtidige trænere i England, så vi ikke længere kommer til at opleve den trænerform, som længe har været baseret på mere på hjerte end hjerne.

”Come on”.

”Stick your foot in”.

”Keep the shape”!

Især sidstnævnte kommando hørte jeg ofte på taktikmøder fra de trænere, jeg havde i England.

Men hvad for en ”shape”?

Vi øvede det i hvert fald ikke på samme måde, som jeg havde prøvet i Serie A og i Superligaen. Nogle kan ikke lide system, men foretrækker fri fantasi – jeg er en tilhænger af aftaler på banen.

Passionen har de engelske spillere nemlig i overflod, og som Jens Berthel Askou også skriver på 442.dk, så danner den engelske gejst og lidenskab benchmark for resten af fodboldverdnen.

Der hviler en enorm kraft i brystet på den engelske spiller, men fodbold i dag kræver på den lange bane mere plan og omtanke i træning og spil. Efter min mening.

Jeg har aldrig haft fidus til de managers som fokuserer mere på transfervinduer end den daglige træning. Det virker som om, at man ikke kan være en god manager, hvis pengepungen er lille.

Harry Redknapp og Mark Hughes er de værste eksponenter af ”købekulturen” efter min mening.

Derfor har jeg et godt øje til både Liverpool og Aston Villa.

Jeg håber, de får succes, da jeg hylder deres managers tankegang, hvor træningsbanen bruges på at sætte passionen mere i system, så holdet får mest muligt ud af råkraften, og man søger at eliminere så mange tilfældigheder i spillet som muligt.

Krydret med en ny generation af dygtige spillere, som er på vej (se især Arsenals unge kerne), kan engelsk fodbold gå en bedre fremtid på den store scene i møde. Som måske smitter af på ”the Three Lions”, så landsholdet kan få den succes, nationen har tørstet efter siden Sir Alf Ramseys ”wingless wonders” i 1966.

Og hvem ved, om vi om nogle år så igen i Danmark kommer til at kigge mod Storbritanien og engelske, skotske, walisiske, irske trænere for inspiration på træneruddannelsen, som vi gjorde det først med Charles Williams i 1908 og med manden som indførte trebackkæden i 1930’erne i Danmark, Edward Magner?

Det er jo fodboldens moderland.