Kommer der “Pep” i Bayern München?

Når nu han kommer fra FC Barcelona. Og han kun i et mareridt kunne flytte til Real Madrid. Og Sir Alex Ferguson ikke har i sinde at forlade Manchester United.

Så er Bayern München det oplagte valg som ny arbejdsgiver for Josep Guardiola.

I hvert fald hvis han skulle vælge ud fra listen over klubberne med de største indtægter i verden:

1) Real Madrid 479 mio. € – 2) FC Barcelona 451 mio € – 3) Manchester United 367 mio. € – 4) Bayern München 321 mio €

Show me the money

Lige uden for medaljepladserne…

Den tyske klub er suverænt den største i vores naboland. Både økonomisk med indtægter der er næsten 200 millioner euro (!) større end Bundesligamestrene i de seneste to år, Borussia Dortmund*.

Også sportsligt med blandt andet 22 nationale mesterskaber, 7 siden årtusindskiftet, og fire triumfer i mesterholdenes fineste turnering. Den seneste dog i 2001.

Klubben har haft overskud de senste 19 år* og står solidt rustet, ja vel nærmest eksemplarisk, i forhold til UEFA’s Financial Fair Play, hvor en klub skal vise bæredygtigt budget uden kunstige indsprøjtninger fra pengemænd. Imponerende, når man tænker på, at den tyske tv-aftale er markant dårligere og mindre fordelagtig for de store klubber i Tyskland, sammenlignet med de fire andre store ligaer*.

171.000 personer* kan derudover bryste sig af at være medlem af Bayern München, og Allianz Arena har et af de højeste tilskuergennemsnit i Europa.

Otte tyske spillere i truppen er inde omkring landsholdet. Læg dertil udenlandske stjerner som Robben, Ribery og Mandzukic. Og imponerende 30% af truppen er af egen avl (ifølge CIES‘ årsrapport 2012).

Med andre ord ankommer Guardiola til en kæmpe klub.

“Viel glanz”?

Nu forventer de fleste af os, inklusiv formand Karl Heinz Rummenigge, at ægteskabet mellem catalaneren og “FC Hollywood” bliver en succes, og forventningerne er med rette store.

Ingen tvivl om, at Guardiola er en fantastisk træner, men nu skal han bevise sig selv i et andet land.

En anden kultur. En ny liga. Ny mentalitet. Anderledes historie. Ny spillertrup. Ingen Xavi! Ingen Iniesta! Ingen Messi!!!!!!

Barcelona havde i 2012 den mindste (gennemsnitlig højde) trup af alle klubber i Europa (CIES). Omvendt har Bundesligaen de højeste spillere på kontinentet (CIES).

Taktisk har den 14-foldige trofæ-ejer vist sig som en mester i FC Barcelona, hvor han har eksperimenteret med opstillinger (3-4-3/4-3-3), positioner (Mascherano i forsvaret) og løbebaner (hvad er en angriber?). Den catalanske klub har gjort possession-spillestilen til mode, hvilket mange klubber, også i Danmark, har prøvet at kopiere.

Men han har kun været træner i én klub.

Bayern München bliver derfor en test af Guardiolas evner som træner og leder i en anden kontekst, som jeg glæder mig til at se resultaterne af.

Bliver det et lykkeligt samarbejde?

Det ville være useriøst, at sige ubetinget ja, når man ikke kender de betingelser, “Pep” skal agere under, og hvordan spillerne tager imod de nye tanker.

Ikke alle succeser kan bare flyttes fra et land til en ny virkelighed.

Ståle Solbakken ryddede al modstand af vejen med FC København, men evnede ikke (eller fik ikke tid nok til) at få hverken FC Køln eller Wolverhampton til at spille med på samme noder. En opskrift i ét køkken giver ikke automatisk succes i et andet. Der må bruges nye redskaber og andre ingredienser, og dem som betaler for gildet, ledelsen og tilskuerne, er ydre faktorer med en historie, præferencer og meninger, som også har indflydelse på den færdige ret i “galehuset”.

Den tidligere Bayern München-spiller Viggo Jensen fortalte mig, at han godt kunne være lidt bekymret for dette “match”, men at det delvist skyldtes, at han ikke kender Josep Guardiola som træner. Bedømt på spillestile er “tiki taka” jo en ekstrem form for fodbold, som virker urealistisk i Sydtyskland.

Min mavefornemmelse siger mig dog, at det bliver godt.

Guardiola har et godt tag på de fleste spillere (ikke Zlatan), og han fremstår som en menneskekender. Et helt menneske. Han tror på sig selv og sit koncept. Han er en iskold kommunikator og har styr på medierne. En dygtig leder.

Jeg tror, der kommer “Pep” i Pierre-Emil Højbjerg og de andre “lederhosen”.

 

(Denne blog bruger materiale fra swissramble.blogspot.dk)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Med inspiration og lånte tal fra: http://swissramble.blogspot.dk/search/label/Bayern%20Munich