Makedonien – Teknik Temperament og Hurtige Omstillinger

Makedonien (FYR Macedonia…) er en ung nation som først blev frihedserklæret i 1991, og økonomien skulle angiveligt have det dårligt selv sammenlignet med de andre ex-Jugoslaviensrepublikker.

Fodboldlandsholdet er heller ikke på niveau med den tidligere familie, hvor Kroatien (nr.10), Bosnien-Herzegovina (nr.26), Montenegro (nr.31), Serbien (nr.37) og Slovenien (nr.47) alle ligger højere placeret på FIFA’s officielle verdensrangliste.

Danmarks modstander i onsdagens venskabskamp ligger kun nummer 80 listen (Danmark er nummer 23), og har aldrig deltaget ved en slutrunde. En billet til Brasilien i 2014 ser også næsten umulig ud. Efter nederlag både hjemme og ude til Kroatien, uafgjort i Skotland og en sejr over Serbien, så har de gul-røde brug for mindst 4 point i kampene mod formstærke Belgien i marts.

Holdet trænes af den tidligere landsholdsspiller Cedomir Janevski, som har været i kontrol siden walisiske John Toshack forlod (blev fyret) stillingen i august 2012.

Videre til holdet. En formodet holdopstilling mod Danmark:

4-2-3-1

Makedonien med nyt forsvar

Målmandsposten dækkes enten af Tome Pachovski, som er holdkammerat med Nicklas Pedersen og kompagni i Mechelen eller store Martin Bogatinov. Sidstnævnte kostede dog på særeste vis målet til 1-2 mod Kroatien, hvilket nok betyder handskeskifte på posten.

Forsvaret mangler tre af de faste spillere mod Danmark. Ude af truppen er den Pospech-lignende Daniel Georgievski på højrebacken (skadet), kolossen i midten Vance Shikov samt venstrebacken fra West Bromwich Albion, Goran Popov, som blev udvist for “Albion” i weekenden for at spytte efter Tottenhams Kyle Walker.

Ind kommer højst sandsynligt den 28-årige Aleksandar Todorovski fra Polonia Warszava, den 30-årige Boban Grncharov fra bulgarske Botev Plovdiv samt en ny venstreback i Aleksandar Lazevski, som har spillet 10 af sæsonens 15 kampe for de forsvarende mestre i Serbien, Partizan.

Eneste spiller fra stærkeste opstilling er vice-anføreren Nikolche Noveski som er anfører og holdkammerat med Bo Svensson og nu også Niki Zimling i Mainz 05.

På midtbanen danner Muhamed Demiri, som scorede for sin schweiziske klub FC Thun i weekenden, og Nikola Gligorov, fra det cypriotiske bundhold Alki, ofte par.

På kanterne ønsker træner Janevski en venstrefodet på højre kant, samt en højrefodet på venstre kant.

Agim Ibraimi er den varmeste spiller på landsholdet. Den venstrefodede Maribor-spiller har scoret både mod Kroatien og Serbien. I modsatte side ligger Ivan Trichkovski, som i weekenden sad på bænken for sin klub Club Brügge (Jesper Jørgensen fik det sidste kvarter, og Jim Larsen var også bænket).

Helt fremme (næsten) ligger playmakeren og anføreren Goran Pandev, som til daglig brillerer for SSC Napoli. Den teknisk sublime Pandev minder en del om den bulgarske legende Hristo Stoichkov, og Makedoniens nummer 10 har efter sigende samme heltestatus i sit hjemland.

Den enlige angriber bliver højst sandsynligt Mirko Ivanovski, som har kontrakt i rumænske Astra Ploiesti. Her har han kun scoret fire mål i 17 kampe, men han er en bevægelig type med fart og fin teknik.

Den tidligere Lyngby og FC Nordsjælland-spiller Bajram Fetai er ikke blevet udtaget. Han scorede ellers i weekenden for sin tyrkiske klub Denizlispor, men formåede også at få rødt kort EFTER sin udskiftning…

(Fetai til 0-1)

Generelt: Makedoniens landshold har som nævnt masser af spillere med dejlig teknik og rappe fødder. Selv på bænken har de glimrende spillere. Kanterne søger ind i banen og vil gerne have bolden i mellemrummet mellem midtbane og forsvar, og Pandev må gøre, hvad han vil. Demiri og Gligorov er først og fremmest balancespillere, for Makedonien er et kontrahold.

Det går stærkt, når først holdet angriber, og de spiller helst direkte, så på den måde er det Danmarks modsætning, vi kommer til at stå overfor.

Forsvarsmæssigt ynder de at forsvare kompakt, hvilket efterlader megen plads til spil på ydersiden og indlæg fra kanterne. Derudover forsvarer de meget aggressivt og busende, hvilket Morten Olsens drenge kan udnytte med kombinationer og bandespil.

Men vi må ikke undervurdere dem.

Bedømt på chancernes fordeling burde Makedonien nemlig have fået point i begge kampe mod Kroatien samt vundet i Skotland, så det er ikke en let kamp, der venter danskerne på “Arena Fillip II Makedonski”.

Klubfodbolden har ikke et særligt højt niveau i Makedonien, hvilket kan aflæses af de Makedonske klubbers præstationer i den seneste europæiske sæson.

Shkëndija røg ud af kvalifikationen til Europa League efter 1–2 og 0–0 mod nordirske Portadown.
Metalurg Skopje slog Birkirkara fra Malta med 2–2 (a) samlet i første runde, men tabte så til Ruch Chorzów fra Polen med samlet 6–1 i anden runde. 3–1 og 3–0.
Renova vandt samlet 8–0 over Libertas fra San Marino (4–0 og 4–0) i første runde, men i næste runde tabte klubben samlet med 1–2 til Gomel fra Hviderusland i anden kval-runde (0-2 og 1–0).
Tættest på succes var mestrene fra Vardar fra Skopje. I Champions League-kvalifikationen tabte klubben det første opgør til BATE Borisov med 3-2 på to (!!) mål i overtiden. Returopgøret i Makedonien endte målløst, hvilket sendte hviderusserne videre (og i Champions League med efterfølgende sejre over Debrecen og Ironi fra Israel).

I denne sæson fører Vardar (fra Skopje) den makedonske liga efter 18. spillerunde med 3 point ned til Turnovo.

Næste runde er 4. marts.

—-

* Se mere her:

http://macedonianfootball.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5351:macedonian-internationals-performances&catid=13:international&Itemid=64