Olsen søger svar i Makedonien

Det er “make or break” mod Makedonien for flere danske spillere.

Eller i hvert fald et oplagt vindue til at vise sig frem i. Især for de ligalandsholdsspillere som nu kan kalde sig A-landsholdsspillere.

Ligalandsholdets tur til USA var nemlig en succes.

Uafgjort mod et stærkt mexicansk landshold er et glimrende resultat, og måden det blev opnået på var lige så imponerende. Nok var der småfejl i forsvaret og tekniske kiks, men helhedsbedømt viste danskerne sig som en enhed og demonstrerede mod til at få bolden under pres og viste vilje til at opnå et resultat trods januars naturlige begrænsinger for formen.

Den første kamp mod Canada blev aldrig en udfordring for Morten Olsens 11, men det skyldes også spillernes indstilling og eksekvering på banen. Morten Olsen havde vendt trekanten på midtbanen om, så Danmark spillede med en 6’er og to 8’ere. Landsholdets midtbanetrekant består oftest af en 6’er i Kvist, en 8’er i Zimling samt en 10’er i Eriksen.

Sloth sætter opspil i gang

Perfekt opspil mod Canada

Landsholdet er kendt for sit opspil, hvor en midtbanespiller falder ned mellem stopperne. Det passer mod en modstander, som har to angribere, hvilket Canada havde.

Det var derfor opløftende at se, hvor hurtigt Casper Sloth faldt ind i den rolle, som man kan se et eksempel på her ved siden af.

Sloths centrale position mellem Okore og Stadsgaard trækker en angriber mod boldholderen, hvilket giver plads til Stadsgaard på siden.

FCK’eren finder sin centraltrykkende holdkammerat Jørgensen, og via Lorentzens fine fødder spilles venstrebacken Kirkeskov fri til stor chance. Et opspil efter Morten Olsens lærebog.

Kampens spiller

Selvfølgelig skal Andreas Cornelius fremhæves for sine tre mål, men det er nu Nicolai Jørgensens “playmaker-rolle” som var kampens oplevelse.

Fra sin venstre kant gik han bredt, lavt, dybt, centralt. Overalt med succes.

Den mand har klasse, og vi kan kun bede guderne om godt vejr, hvor end han spiller. Varme på en skrøbelig krop.

Mexico

Hvor 4-0 sejren over Canada var godt men alligevel knap så overraskende, så var 1-1 mod Mexico et flot resultat.

Især boldomgangen mod de rappe og sprintpressende mexicanere var imponerende.

Også i denne kamp forsøgte danskerne sig med tremandsbagspil.

Jeg ved, jeg skriver meget om netop dette lille taktiske aspekt af en kamp, men det er fordi, at det betyder meget for det danske spil, at  man sætter modtageren af bolden i scene, så han han er mindst mulig presset og har flest mulige afspilsmuligheder.

6'erens funktion i opspillet

Opspil med 3 mod 2 mexicanske angribere

Det hele begynder bagfra.

Målmanden skal være dygtig og rolig med bolden. “Sekseren” (Sloth) trækker ned. Stopperne går bredt. Backerne går højt og skubber kanterne ind. Cornelius trækker banen lang.

De to 8’ere, Mads Albæk og Anders Christiansen skal begge finde rum på midten. Begge gjorde det i øvrigt også fornemt i kampen.

Inden for disse “rammer” skal spillerne agere i kampen. De skal finde deres egne løsninger, uden at holdet kompromitteres.

Det lykkes rigtigt fint mod Mexico som ellers var dygtige og hidsige i deres pres, men alligevel måtte løbe forgæves i flere situationer.

Opspil mod mellemrumsspiller

Til højre ser vi et opspil som lykkes.

FC Nordsjællands “AC” har fundet et mellemrum som boldholderen Sloth kan ramme ham i.

Højre “wing”, Emil Larsen, er trukket ind centralt og skaber derfor sammen med Anders Christiansen en 2 mod 1 situation mod en mexicansk forsvarsspiller. Emil Larsen spilles dybt, og Danmark vinder et hjørnespark.

Et effektivt taktisk modsvar på en hårdtpressende og sideforskydende modstander er to kantspillere i samme side.

Nicolai Jørgensen især har ikke noget imod at vandre, og det giver et naturligt overtag i et område, hvis FCK-spilleren som venstre kant rykker væk fra sit “x” på banen (og sin direkte modstander) og løber modsat.

Jørgensen finder plads

Jørgensen går dybt som playmaker

Eksemplet her er også fra kampen mod Mexico (efter 62 minutters spil).

Okore kommer under pres som boldholder, men Jørgensen finder rum inde i midtercirklen og kan upresset få bolden fra FC Nordsjællandskometen og vende spillet.

Vel at mærke efter en fræk pasning fra en rolig Okore. Super spiller!

Nicolai Jørgensen er jeg som tidligere nævnt meget begejstret for. Derfor tror jeg også, at han bliver Danmarks spydspids mod Tjekkiet, hvis Bendtner ikke bliver klar.

Han har fysik, teknik og overblik på internationalt niveau. Kun lungekapaciteten halter efter, men det kan der arbejdes på.

Som dybtliggende spydspids foretrækker jeg ham frem for den hyppigt scorende og bomstærke Cornelius, som jeg synes er mere “rå og ufærdig”. Men sikke et talent og potentiale!

Hovedpersonerne fra ligalandsholdsturen er altså blevet præmieret med en A-landsholdsudtagelse, og nu skal de imponere Morten Olsen, som efterhånden har mange valgmuligheder.

Den danske form

Kampen mod Makedonien er den sidste test før den vigtigt kvalifikationskamp i Prag i marts, og den giver Morten Olsen vigtig tid sammen med holdet og nogle svar på flere positioner: Målmandsposten, venstrebackpositionen, 6’er-pladsen (da Kvist er i karantæne) samt hvem der skal være spydspids.

På mål får vi Kasper Schmeichel, hvilket jeg ser frem til at vurdere. Han er Championships bedste målmand (bedømt på antallet af mål imod), og han spiller hver gang. En ærgerrig ung mand med et godt dna. Og næste år spiller han Premier League.

Højre back bliver selvfølgelig solide, stabile Lars Jakobsen, som ikke kan bringes ud af fatning. Altid i kontrol. Et unikt talent at besidde. Alternativet er Daniel Wass som spiller fast hos Evian. Både som højre og venstre back mod Bastia i seneste kamp.

Simon Kjær, som ærgerligt nok er blevet sat af i Wolfsburg, danner stopperpar med Daniel Agger, som mod Manchester City fik nogle minutter som venstre back, hvilket betød flere ture ind i Citys straffesparksfelt på jagt efter et mål. Agger spillede en god kamp, men var impliceret i Citys første mål, da Dzeko læser et indlæg bedst ved åbningsmålet.

Venstrebacken spilles af Mikkel Kirkeskov med mindre han dummer sig til træningen i lejren. AGF’eren viste gode takter i USA, men blev også udfordret mod de snappe mexicanere, og har sikkert lært en del fra de tabte nærkampe. Han bliver spændende at følge.

På midtbanen skal vi se William KvistCasper Sloth og Niki Zimling. Førstnævnte er tilbage fra sin skade, og så meget uheldig ud ved Fortuna Düsseldorfs to første scoringer. Men den mentalt stærke Stuttgart-spiller skal nok finde formen. Sidstnævnte fik en hård debut i Bundesligaen, da han kom ind for sin nye klub Mainz ved stillingen 0-3 mod Bayern München. Den tidligere Brügge-spiller startede sin karriere i det tyske med et boldtab, et frispark samt en fejlaflevering, men han spillede sig senere flot op.

Foran ham ligger kreatøren Christian Eriksen, som alene med sit arbejdsradius gør Danmark rigere. Den 20-årige “fantasista” havde en flot assist til Siem de Jong i Ajax’ 3-0 sejr i Venlo.

På kanterne får vi “Brøndby-duoen” Dennis Rommedahl og Michael Krohn Dehli. Sidstnævnte fik endelig scoret sit første mål i La Liga men havde karantæne i weekenden.

Fremme tror jeg på Nicolai Jørgensen, men Andreas Cornelius er selvfølgelig også en oplagt kandidat.

Og så er der Lasse Schöne, Viktor Fischer…

Jeg glæder mig til at følge ansøgerne til de mange startpladser, der er på spil.