Olsens olé i Olomouc

Hvor har der været meget fokus på alt det, som Danmark ikke kan.

Stephan Andersen er frasorteret i Evian. Eriksen kan ikke score mål på landsholdet. Rommedahl spiller under niveau i Brøndby. William Kvist har karantæne. Simon Poulsen har ikke fået spilletid i Sampdoria.

Olomouc

12.000  tilskuere i Olomouc

Og det er der jo en sandhed i, men Tjekkiet har heller ikke kun succeshistorier. Jeg ser muligheder i dagens kamp på det udsolgte “Andrûv Stadion” i Olomouc.

Morten Olsen har valgt at satse på en gruppe af spillere som har bevist, at de kan fungere sammen, og det er der en logik i. Udtagelsen af de kampfattige Stephan Andersen og Simon Poulsen er modige, men bunder i et ønske om at komme “back to basic” (som Hans Backe altid sagde i modgangstider).

De forskelligartede eksperimenter i venskabskampene mod henholdsvis Slovakiet (Jesper Juelsgaard på venstre back og 5 indskiftninger efter en time), Tyrkiet (Kevin Conboy på venstre back, Kris Stadsgaard centralt) og Makedonien (en utrænet Niki Zimling som eneste balancespiller) har givet negative svar.

I kvalifikationskampen mod Tjekkiet  vælger Olsen derfor en formation og nogle spillere, som har vist sig at fungere. Relationer, som har klikket.

Sådan er formen på spillerne i den danske startopstilling

På mål tager Stephan Andersen handskerne på, som han ikke har gjort for sin klub Evian Thonon Gaillard siden han var kampens spiller i 0-0 udekampen mod Lyon for to måneder siden. Siden 2. februar har han end ikke været på bænken i Ligue 1. Kritiske tider skal løses med ekstreme løsninger. Alternativet Kasper Schmeichel er inde i en resultatmæssig skidt periode i Leicester City, men han er stadig den målmand i ligaen som har lukket færrest mål ind.

Højre back bliver Lars Jakobsen som i FC København spiller på et uhørt stabilt niveau. Daniel Wass, som er fast mand i startopstillingen i Evian Thonon Gaillard, er en glimrende reserve på landsholdet. Her står vi stærkt.

Olsen har forladt stolen af begejstring?

Olsen har forladt stolen af begejstring?

Centralt spiller vi med makkerparret Simon Kjær og Daniel Agger. Duelspilleren Simon Kjær har i Wolfsburg haft et blandet år. En personlig fejl som kostede et mål mod Hannover den 26. januar betød udskiftning i pausen og bænkplads i februar. Men en karantæne til den direkte konkurrent gav på ny plads den grønne trøje i marts, som blev åbnet med et 1-4 nederlag til Schalke 04 og to store personlige fejl (som dog ikke førte til blå scoring). Ugen efter mod Freiburg, som Wolfsburg slog 5-2, tvang han en modstander til at score selvmål, og i den seneste runde (1-1 mod Fortuna Düsseldorf) var den blonde danskers 77 succesfulde afleveringer flest af ALLE spillere i Bundesligaen.

Daniel Agger har haft en glimrende sæson trods Liverpools skuffende placering. Især fordi den tatoverede tekniker ikke har haft skader. Brendan Rodgers giver ham lov til at køre nedsat program. Et par fejl mod West Bromwich kostede et point i en kamp, hvor Liverpool ikke kunne score, men ellers er danskeren klubbens defensive klippe.

Venstrebacken bliver Simon Poulsen som udover sine berømte 14 minutters spilletid i 2013 for sin italienske klub US Sampdoria også har været skadet. I en træningskamp d.28 februar måtte venstrebensspilleren gå ud med lyske/mave-smerter, og først tirsdag d.12. marts (samme dag han blev udtaget til landsholdet) vendte han tilbage til træningsbanen i Sampdoria. Endnu et ekstrem valg, men vi har brug for en venstrefodet back bag ved Michael Krohn Dehli.

Centralt på midtbanen spiller altid pålidelige Nikolaj Stokholm samt den boldfaste Niki Zimling. Den fodboldkloge Nordsjælland-kaptajn bliver kun bedre med alderen, og han har også evnen og timingen til at løbe dybt. Det får vi brug for.

Niki Zimling har fået en flot start på sin tyske karriere i Mainz 05. To mål og masser af spilletid. Den teknisk stærke dansker måtte dog udgå efter 78 minutter mod Hoffenheim i weekenden (0-0), da hjemmeholdets dansker, Jannik Vestergaard, gav ham en flyvetur, da Zimling spillede en holdkammerat blank med målmanden.

Vores kreatør bliver formstærke Christian Eriksen som er i gang med sin bedste sæson i Ajax, som fører den hollandske Æresdivision. På landsholdet er det kun blevet til to mål, men den elegante 10’er leverer heldigvis så meget andet både offensivt og defensivt. Jeg håber, fynboen snart finder sjælefred på landsholdet, som han har gjort i det hollandske, hvor han ikke jagter succesen. Her kan han præstere uden at blive mindet om de oftest urealistiske forventninger, som danske medier og fans har til Middelfartknægten.

På venstre kant skal Michael Krohn-Dehli spille og finde ind i samarbejdet med Simon Poulsen. I det første opgør mod Tjekkiet i Parken vandrede Krohn Dehli oftest væk fra tjekkernes højre back Gebre Selassie og flere gange endda helt over modsatte side, hvor han skabte overtal i højre side med stor effekt (mere om det senere). Mere af det i aften, tak. Desværre er Celta de Vigo-spilleren inde i en svær periode i sin klub. De lyseblå har tabt 6 af de seneste 7 kampe og ligger til nedrykning. Konsekvensen for danskeren har været mindre spilletid. Senest blev han kun skiftet ind efter ’80 i 1-3 nederlaget mod Deportivo La Coruna. Ugen før spillede danskeren 82 minutter mod Real Madrid, men den kamp kom efter en bænkplads i opgøret i Sevilla.

Højrekanten skal spilles af Dennis Rommedahl selvom præstationerne fra Brøndby IF ikke har været overbevisende. Anføreren har brugt alt for megen løbekrudt på defensivt arbejde og er forsvundet i den mere direkte stil som det nedrykningstruede hold ser sig nødsaget til at praktisere. Han har ikke set sprudlende ud. Men på landsholdet fungerer det bare mellem den aldrende sprinter og Lars Jakobsen. Derfor skal han spille.

På toppen finder vi Andreas Cornelius som både bliver en gevinst offensivt og defensivt, hvor den unge komet arbejde hårdt og skaber uro hos modstanderne. Alternativet er Nikolai Jørgensen som er mere kombinationsstærk og mere vandrende. To FCK’ere med stor fremtid.

På bænken kan vi blandt andet skyde med fremadrettede Viktor Fischer, stærke Nikolai Jørgensen, kreative Lasse Schøne, suveræne Jores Okore og den mentalt stærke Simon Makienok.

Sådan sætter vi tjekkerne skakmat

Vikinger – Vi skal være modige og frække. Modsat første halvleg mod Bulgarien og det meste af kampen i Makedonien, skal det være danskerne som vinder duellerne og er et halvt skridt foran. Vi skal turde lave fejl, når vi går efter gevinsten. Overskud og vildskab.

MKD til højre. TK og Eriksen i felt. Rommedahl vinder duel. Agger bør skubbe op.

MKD til højre. TK og Eriksen i felt. Rommedahl vinder duel. Agger bør skubbe op.

Overtal og uforudsigelighed – Tjekkerne er meget mandsorienteret i deres zoneopdækning. Selassie fulgte meget Krohn-Dehli og Kadlec fulgte Rommedahl. Det kan vi udnytte. Bevægelse for boldholder. Modsatrettede løb. Dybdeløb. Spillere som bytter positioner. I Parken kom tjekkerne i forvirring, når Michael Krohn-Dehli løb fra venstre fløj til højre fløj. Den taktik skal gentages.

Se eksempel fra kampen mod Tjekkiet i Parken. Der er spillet tre minutter af anden halvleg, da Nikolai Jørgensen har vundet en hovedstødsduel midt på banen og har sikret Dennis Rommedahl en 1 mod 2 mulighed på kanten. Læg mærke til Thomas Kristensens fine løb i bagrummet, Eriksens løb i feltet samt Michael Krohn-Dehlis position i samme side som raketten fra Brøndby. Det skal vi se mod Tjekkiet.

Dødbolde – Vi var tæt på i Parken. Bulgarien var tæt på i Prag. Tjekkerne har mange store folk, men deres zone-opdækning mestrer de ikke. Hvis vi ellers kan undgå at ryge i offside efter den første duel, så ligger der store muligheder i at sparke alle dødbolde mod bagerste område for derefter at spille på den vundne duel som heades på tværs. Også ved indkast skabte vi chancer i den første kamp i Parken.

Lad dem også have bolden – Tjekkiet er et kontrahold. Publikum er utålmodige og begyndte at buhe af deres egne i anden halvleg mod Bulgarien (i Prag. Olomouc er muligvis noget andet). Vi skal stresse Plasil og kompagni og udnytte de fejl, de kommer til at lave. Sådan gjorde bulgarerne (0-0 i Prag). Tjekkerne vil hest spille direkte. Især efter bolderobring.

Mål – Vi skal score på en af vores halve chancer. Det er utopi at forvente oplagte scoringsmuligheder. Vi skal have en individualist til at træde i karakter.

 

Konklusion

Jeg tror på dansk olé i Olomouc. Tjekkerne har et godt hold med en solid defensiv og hurtige tekniske typer, men træner Michel Bilek er ikke vellidt og forventningerne er store til holdet. De er også under pres. Danmarks landshold spiller altid bedst, når de fleste danskere har opgivet holdet. Derfor tror jeg på en god indsats fra Olsens drenge, men om det bliver til point(s), må marginalerne vise.

Mit bud: Tjekkiet – Danmark 0-1

Der er lys for enden af tunnellen

Der er lys for enden af tunnellen