Danmark-Bulgarien – Modsætninger mødes

Hvor skal vi hen, du?

Hvilken retning skal bulgarsk fodbold?

Da jeg tog turen gennem Bulgarien mod Sofia-centrum i oktober 2012, var det mere end en rejse fra ukultiverede landområder til en bykerne i evig bevægelse.

Jeg så æseldrevne køretøjer, og børn der legede i jorden foran hjemmet, der nok ikke var godkendt af den lokale byggestyrelse.

En bulgarsk familie på vej mod Sofia centrum

Et bulgarsk kontra-angreb har noget mere fart

I hovedstadens centrum var der derimod metro, moderne caféer og parkerede røde Ferrarier.

I Bulgarsk fodbold kan man også forvente lidt af hvert.

Historien har budt på landsholdets OL-bronze i 1956, OL-sølvmedaljer i 1968 og en gylden årgang med Hristo Stoichkov og kompagni som spillede sig i semifinalen ved VM i 1994.

Siden gik det meste i Sort(ehavet).

Kaosfodbold i Bulgarien

Sort, som det oftest også har været i klubfodbolden i landet i Sydøsteuropa.

Drab, tilskuervold, matchfixing, racisme, kaosledelse men også teknisk flot fodbold. Dog ikke i 2012, hvor de bulgarske klubber alle røg ud i indledende runde af de europæiske klubturneringer. Det dårligste år i 15 år, hvilket placerer landet på en 28. plads på UEFA’s liste. Danske klubber ligger nummer 15.

Så på mange områder er Bulgarien en modsætning til Danmark.

Siden 2001 har der været 9 andre landstrænere i Bulgarien før Lyoboslav Penev. I samme periode har Morten Olsen været enerådig over de rød-hvide.

De bulgarske klubber er europamestre i aktivitet på transfermarkedet. De danske klubber handler mindst af alle.

I Bulgarien bruger klubberne færre og færre af egen avl. Og flere udlændinge. I Superligaen går tendensen den modsatte vej.

Af de nuværende spillere i den bulgarske A PFG-liga er gennemsnitsopholdet i en klub på 1,8 sæsoner. Rekord lavt i Europa. Igen modsat danske forhold.

Penev ønsker kontrafodbold og lavt presudgangspunkt. Olsen prædiker dominans.

Landsholdsbruttotruppen med bulgarske løver indeholder 15 fra egen liga og ni fra udenlandske klubber. Olsen har kun 10 med fra Superligaen.

Bulgarsk hold med selvtillid

Ligheder med Bulgarien har vi også. Landets bedste angriber er fraværende for begge nationer. Hvor der stadig er dansk håb for Nicklas Bendtner, så har Fulhamspilleren Dimitar Berbatov sagt endegyldigt fra til det bulgarske landshold. Men med Penev som landstræner er Bulgarien alligevel ubesejret i betydende landskampe.

Oktober 2012. Sofia jubler. Rangelov har passeret Stephan Andersen

Oktober 2012. Sofia jubler. Rangelov har passeret Stephan Andersen

Danmark og Italien sled sig til uafgjorte resultater i Sofia, mens Bulgarien burde have vundet i 0-0 kampen i Prag mod Tjekkiet. Deruodver er Armenien og Malta blevet besejret.

Nu gælder det kampen i Parken, hvor løverne fra Bulgarien højst sandsynligt stiller op i denne formation. En 4-2-3-1/4-1-4-1.

På mål står Nikolay Mihaylov, som er holdkammerat med Andreas Bjelland i hollandske Twente. Han er stor og stærk og ikke bange for at sætte spillet hurtigt i gang.

Højrebacken Yordan Minev er i karantæne. Han erstattes af enten den Pospech-lignende Stanoslav Manolev eller Iliyan Milanov. Førstnævnte fra Fulham (udlejet fra PSV) var på bænken mod Malta, men har mest spillet højre kant og scorede et fint langskudsmål mod Buffon i 2-2 kampen i Sofia og også sejrsmålet mod Armenien. Men han får ingen spilletid i sin klub. Sidstnævnte er tvillingebror til Georgi Milanov og er mere defensiv og har kun to indskiftninger at prale af på det bulgarske landshold. Den ene mod Danmark i Sofia, da højre backen Bandalovski blev udvist for en slagtning af Daniel Wass efter 27 minutters spil.

Centralt i forsvaret ligger den hårde hund med den foretrukne venstrepote fra serbiske Partizan, Ivan Ivanov. Han ligner en krydsning af Ståle Solbakken og Dolph Lundgren og er en central spiller både på klubhold og landshold. Stærk i hovedspillet (fire mål i både denne og sidste sæson) og fin med fødderne. Mod Malta scorede han dog med maven. Til højre for ham ligger 26-årige Nikolay Bodurov fra Litex Lovech. Han er mere elegant end Ivan Ivanov, som han har dannet par med i 10 af Penevs 11 landskampe som træner.

På venstrebacken skal vi nok se tvillingebroderen til den karantæneramte Yordan Menev, Veselin Minev. 32-årige Veselin spiller til daglig i Botev Plovdiv men var kun på bænken for sin klub i seneste spillerunde. Han ligner Jonas Borring. Veselin blev udvist mod Armenien. Alternativet er 26-årige Petr Zanev fra Ukrainske Volyn Lutsk. Den position spillede han for Bulgarien i Prag, hvor han dog blev skiftet ud med en skade. Også Radoslav Dimitrov, som blev indskiftet mod Malta i stedet for den karantæneramte Yordan Minev, er i spil. Han spiller som den eneste i truppen i Slavia Sofia.

På højrekanten mod Malta spillede 23-årige Aleksandar Tonev fra polske Lech Poznan med succes. Han scorede pudsigt nok hattrick i den kamp, men han er ellers ingen typisk målscorer. Han har aldrig scoret mere end tre mål på en sæson. Mon ikke han får chancen igen mod Danmark, selvom det kommer til at ske på bekostning af den mere rutinerede men også mere defensive Stanoslav Manolev? Eller vælger Penev det mere sikre valg?

Som den meste defensive midtbanespiller skal vi se Steven Gerrard-kopien Vladimir Gadzhev. Han var anfører i sidste sæson i Levski Sofia, hvor han med næseplaster og aggressivt spil er en ledende figur. En skudtrussel fra distancen, og målene bliver ofte fejret med vinderattitude til tilhængerne.

Sammen med ham ligger Georgi Iliev. En elegant midtbanespiller med suveræn teknik og flair for tunneller og maskerede afleveringer. Iliev er anfører i Cherno More Varna. Varna er er by ved Sortehavet.

Den sidste spiller centralt på midtbanen bliver ikke den bulgarske Javier Mascherano, Svetoslav Dyakov, som angiveligt er røget ud, da bruttotruppen skulle barberes ned før rejsen til Danmark.

Mit bud på en bulgarsk holdopstilling mod Danmark

Mit bud på en bulgarsk holdopstilling mod Danmark

I stedet vælger Penev nok 27-årige Georgi Sarmov, som spiller i Tyrkiske Kasimpasa. I Super Lig i seneste runde, fik den tætbyggede tekniker de sidste 10 minutter i 3-1 choksejren i Besiktas. Sarmov har aldrig været i startopstillingen i denne kvalifikationsgruppe for Bulgarien, men han er blevet indskiftet flere gange.

Venstre kant spilles af stortalentet Georgi Milanov med det gyldne venstreben. I spillestil minder han meget om Randers FC’s Jonas Borring. Flot glidende løb med bolden, hurtig og pæn målfarlig. Han scorede begge mål for Lovech i seneste runde i den bulgarske A-liga. Defensivt er Litex Lovech-spilleren dog ikke dygtig. Han har spillet flest kampe som “innerwing” på landsholdet, men jeg tror Penev placerer Milanov som yderste spiller i venstre side, som han gjorde mod Tjekkiet.

Helt på top, tror jeg, at Penev placerer Ivelin Popov. Som i opstillingen i Prag. Den 25-årige anfører er en klassisk østeuropæisk offensivspiller á la Mutu fra Rumænien eller Pandev fra Makedonien. Popov scorede et mål mod Malta men er ellers ikke hypermålfarlig. For sin russisek klub Kuban Krasnodar har han nettet tre gange i 14 kampe, men seneste mål var i november.

Popov kan både med hæl og tå og er bulgarernes vigtigste offensive spiller, men har også spillet på venstrekanten, hvis Penev har foretrukket en rigtig angriber på toppen i form af den Messi-lignende Emil Gargorov fra mesterholdet Ludogorets (som mod Malta og Italien), sprinteren og holdkammeraten med Leon Jessen i Ingolstadt, Iliyan Mitsanski (som mod Armenien og indskiftet mod Italien), “det overvægtige evighedstalent” Valeri Bozhinov (som i Prag) eller spydspidsen fra Luzern i Schweiz Dimitar Rangelov (som mod Danmark og indskiftet mod Armenien). Sidstnævnte er dog ikke i truppen denne gang.

Angrebsløsninger er der mange af. Også formationsmuligheder, så måske Penev overrasker os med en 4-4-2?

På bænken har bulgarerne udover de førnævnte flere andre offensive løsninger som den venstrebenede kreatør Hristo Zlatinski, den unge debutant og ligeledes venstrebenede Todor Nedelev fra Lokomotiv Plovdiv eller det 19-årige midtbanetalent Simeon Slavchev, som er i gang med sin første sæson for Litex Lovech i A-ligaen. Han blev i øvrigt bulgarsk mester som U17-spiller i Lovech med Milanov-tvillingerne.

Konklusion

Bulgarerne er teknisk stærke og direkte spillende, men er dog ikke bange for at cirkulere bolden selv under pres.

De danske spillere kommer til at stå over for en mur af bulgarer i Parken, og det bliver svært at bryde dem ned. Tjekkerne tilspillede sig ikke en eneste oplagt chance i 0-0 kampen i Prag.

Og i vores iver skal vi passe på at blive for overmodige, for bulgarerne venter kun på chancen til at bryde et opspil og lave hurtige omstillinger.

Dødbolde kan også blive afgørende. I Prag var Bodurov tæt på, men Cech slap med skrækken.

Jeg tror på en lige kamp med massiv dansk boldbesiddelse.

1-0 er rigeligt og nok mest realistisk.

Bliver der også mange tomme sæder i Parken?

Bliver der også mange tomme sæder i Parken?